Na twee weken interlandvoetbal kijkt elke Belgische voetbalsupporter uit naar de start van de play-offs. Wie wordt er kampioen? Geen idee. Welke speler zal er uitblinken voor zijn club? Daar hebben we momenteel geen antwoord op. Zullen er jonge spelers bevestigen? Wij denken van wel. 21BIS boog zich over elf spelers, jonger dan/of 21 jaar, die bepalend kunnen zijn in de aankomende nacompetitie.

Doelman: Nordin Jackers (21 jaar, Racing Genk)

Jammer genoeg zal Nordin Jackers niet vaak te zien zijn in de play-offs: hij is slechts de tweede keuze bij Racing Genk. Toch moet de Limburgse club niet vrezen als eerste doelman Vukovic geblesseerd uitvalt, want doublure Jackers is klaar voor het grote werk. Dat bewees hij al als titularis bij de nationale beloften en in het handvol aantal wedstrijden dat hij speelde voor Genk.

Rechtsachter: Joakim Maehle (21 jaar, Racing Genk)

Zijn trainer Philippe Clement verwijst naar hem als een voetballer met ‘buitengewone fysieke kwaliteiten’. Joakim Maehle was een van de stille, drijvende krachten achter het verfrissende Racing Genk. Met zijn werklust en precieze voorzetten is Maehle onmisbaar geworden voor de Limburgers. De 21-jarige Deen speelde dit seizoen al 30 wedstrijden en was daarin goed voor twee goals en vier assists. Het ziet er naar uit dat deze onvermoeibare rots alle wedstrijden zal spelen. Een mooie kans om zich in de kijker te spelen van enkele Europese topclubs.

Centrale verdediger: Zinho Vanheusden (19 jaar, Standard Luik)

Met de stempel van ‘belofte’ doe je dit talent eigenlijk oneer aan. De nog altijd maar 19-jarige Zinho Vanheusden koppelt maturiteit aan een paar zeer goede voeten en wordt langs alle kanten bestookt met lof. In een mum van tijd ontpopte de 19-jarige Hasselaar zich tot de absolute sterhouder in de Luikse defensie en groeide hij uit tot een van de beste centrale verdedigers van de Jupiler Pro League. Kan Vanheusden zijn goede vorm doortrekken in play-off 1 en tonen dat hij klaar is voor de internationale top?

https://www.instagram.com/p/Btyscr4F9fF/

Centrale verdediger: Jhon Lucumi (20 jaar, Racing Genk)

Jhon Lucumi werd aan het begin van dit seizoen binnengehaald om de Genkse verdediging te versterken. Van een aanpassingsperiode was er geen sprake: de 20-jarige Colombiaan toonde zich meteen een meerwaarde bij Racing Genk. Lucumi speelde tot nu toe tien wedstrijden in de Jupiler Pro League en gaf daarin één assist. In zijn land wist hij op 16-jarige leeftijd de titel binnen te halen met Deportivo Cali. Kan hij dat kunstje nog eens overdoen in Limburg?

Linksback/centrale verdediger: Takehiro Tomiyasu (20 jaar, STVV)

Zijn bijnaam is de Japanse muur en dat zegt eigenlijk genoeg over wat voor verdediger hij is. Met zijn kopspel, intercepties en duelkracht was hij in de Truiense defensie van groot belang. Het bewonderenswaardige seizoen van de Japanner werd beloond met een selectie voor de Asian Cup, waar hij in de 1/8e finale het beslissende doelpunt maakte tegen Saoedi-Arabië. Sint-Truiden gaf al aan dat een transferbedrag van tien miljoen niet zal volstaan om hun goudhaantje te laten vertrekken.

Rechtermiddenvelder: Dante Vanzeir (20 jaar, KFCO Beerschot-Wilrijk)

Vanzeir is de vreemde eend in de bijt in deze lijst: hij is de enige speler die een club uit de 1e klasse B vertegenwoordigt. De Racing Genk-huurling was met dertien doelpunten en twee assists van groot belang bij Beerschot-Wilrijk. Het is af te wachten wat hij kan brengen in play-off 2, al hebben wij er het volste vertrouwen in dat Vanzeir ook in de nacompetitie zichzelf zal bewijzen.

Centrale middenvelder: Sander Berge (21 jaar, Racing Genk)

Wanneer hij niet geblesseerd is, speelt Sander Berge altijd. Berge is het typische voorbeeld van een grote, sterke middenvelder die ook nog eens uitstekend kan voetballen. Hij wordt op zijn 21 jaar al aan verschillende grote clubs gelinkt: onder andere Sevilla en AS Roma informeerden naar hem. En terecht, want de Noor is een van de redenen dat Racing Genk het zo goed doet dit seizoen.

Centrale middenvelder: Yari Verschaeren (17 jaar, RSC Anderlecht)

Dat het nieuwe paradepaardje van Anderlecht in deze lijst zou staan, is geen grote verrassing. Yari Verschaeren, met zijn 17 jaar een van de jongste spelers op de Belgische velden, was de afgelopen weken de meest waardevolle speler van zijn club. De youngster nam de leiding tijdens de beslissende wedstrijden en bracht met zijn verfrissend spel Anderlecht op de vierde plek. We kijken er naar uit om hem te zien presteren in de tien belangrijkste wedstrijden van het jaar.

Linkermiddenvelder: Moussa Djenepo (20 jaar, Standard Luik)

Moussa Djenepo kende een seizoen met ups en downs. Het Malinese talent pakte uit met flitsende acties, maar liet zich evengoed betrappen op enkele nalatigheden. Toch lijkt Djenepo zijn beste vorm te pakken te hebben. Met twee doelpunten tegen Waasland-Beveren lag hij aan de basis van de straffe 4-3 remonte. Djenepo kwam dit seizoen al in 25 wedstrijden in actie en scoorde daarin zeven keer. Kan hij bevestigen als het om de knikkers gaat?

Spits: Jonathan David (19 jaar, KAA Gent)

Een jaar geleden was er nog geen sprake van hem. Nu gaat het snel voor Jonathan David. In zijn eerste vier invalbeurten scoorde hij maar liefst vijf doelpunten. Ongezien voor een speler van zijn leeftijd. In 23 wedstrijden maakte hij acht doelpunten en gaf hij vier assists. De Canadees is topschutter bij zijn club en verlengde zijn contract bij de buffalo’s. Als David fit is, kan hij van goudwaarde zijn voor KAA Gent.

Spits: Victor Osimhen (20 jaar, Sporting Charleroi)

Als Sporting Charleroi zich had geplaatst voor play-off 1, dan zou Victor Osimhen daar een groot aandeel in gehad hebben. De Nigeriaanse international wordt gehuurd van de Duitse club Wolfsburg en daar hebben ze in Wallonië nog geen moment spijt van gehad: Osimhen trok meermaals zijn ploeg over de streep. Twaalf goals en drie assists staan er op de teller van de 20-jarige spits en naar onze mening kunnen er dat nog veel meer worden tijdens de play-offs.

Tekst: Maarten De Cock & Duarte De Munter