De winter is nog maar nèt in ons land en, laten we eerlijk zijn, we zijn hem al kotsbeu. Het gevoel van die warme zonnestralen herinner je je zelfs nog minder dan die avond dat je besloot om vodka te bingen. Deze vijf top-boeken doen je hopelijk wegdromen naar warmere oorden:

1. Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde – Per J Andersson
Dit boek is een episch liefdesverhaal. En neen, niet weer het zoveelste stationsromanetje, het is namelijk waargebeurd. Het boek volgt de Indische auteur Per doorheen in zijn zoektocht naar die ene ware liefde. Het kastesysteem in Indië komt ook zeer uitgebreid aan bod.

2. De acht bergen – Paolo Cognett
Dit is het verhaal van de jonge Pietro. Hij woont in hartje Milaan samen met zijn ouders. Zowel zijn moeder als vader is zot van bergen. Hier hebben ze elkaar voor het eerst ontmoet en trouwden ze later ook. Beiden zijn ze ontevreden over hun alledaagse stadsleven en hebben ze spijt dat ze niet een andere weg hebben ingeslagen in het leven. Wanneer ze het Noord-Italiaanse dorpje Valle d’Aosta ontdekken, zijn ze er niet meer weg te krijgen. Hier ontmoet Pietro de even oude Bruno, met wie hij een hechte vriendschap vormt.

3. Hippie – Paulo Coelho
Paulo droomt ervan om een schrijver te worden. Tijdens de militaire dictatuur in Brazilië vertrekt hij naar Zuid-Amerika, en belandt hij uiteindelijk in Amsterdam. Het is 1970 – the summer of love – wanneer hij de Nederlandse Karla ontmoet. Samen reizen zij verder naar Nepal.

4. Wie (niet) reist is gek – App Dijksterhuis
App is één van de invloedrijkste psychologen van Nederland. In dit boek vertelt hij meer over de effecten van reizen op onze mentale gezondheid. Volgens hem is reizen dé oplossing: Het vergroot niet alleen onze inspiratie, maar maakt ons ook effectief gelukkiger. In dit boek pakt hij uit met zijn opgedane ervaringen tijdens vele reizen en deelt hij met de lezer psychologische inzichten.

5. Ultieme Bestemmingen – Lonely Planet
Dit boek is voor hen die alvast hun volgende reis uitgebreid willen plannen. Hierin vind je maar liefst 500 bijzondere plekken met bijhorende foto’s. Het staat boordevol inspiratie, tips en verborgen parels! Hier alvast een voorproefje  van hun nummer 1: Temples of Angkor, Cambodia

©James Wheeler

Tekst: Lena Beerens, foto: ©Alisa Anton