Stoemp! blaast dit jaar tien kaarsjes uit. Sinds 2009 vormen de gratis caféconcerten in Brussel een springplank voor enkele jonge, muzikale talenten van eigen kweek. De concerten spelen zich af binnen in intieme sfeer of buiten in een park of plein. Hier zijn vijf opkomende artiesten die je (voorlopig) misschien nog niet kent.

  1.    BeraadGeslagen

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door BeraadGeslagen (@beraadgeslagen) op

Het electro-jazzensemble Beraadgeslagen kleurt niet bepaald binnen de lijntjes van jazz. Lander Gyselinck (Stuff.) en Fulco Ottervanger (De Beren Gieren) bezorgen vele luisteraars tinnitus met hun snoeiharde, elektronische beats of een zweverig gevoel met de psychedelische kakofonie die alles behalve op de maat valt. Kortweg valt de muziek van Beraadgeslagen niet binnen een bepaald genre te omschrijven.

Vorig jaar bracht de band hun eerste album Duizeldorp uit , met succes. Bekende concertzalen als Het Bos, De Roma en de AB waren volledig uitverkocht bij de release. Ook eclectisch connoisseur dj Lefto volgt de jazzmuzikanten al een tijdje.  Zo zijn de heren met BeraadGeslagen en hun vorige band te horen op het compilatiealbum Lefto presents Jazz Cats.

  1.    M.Chuzi

Leuk weetje: mchuzi betekent saus in het Swahili en op die manier kan je volgens de mannen van M.Chuzi hun muziek het best omschrijven. Als je de verschillende ingrediënten (lees: instrumenten) samenbrengt, krijg je bij M.Chuzi een pittige spicy saus. Op het ene moment zit je onvermoeid te dansen op hun afrobeatmuziek en het ander moment zit je te trippen op hun psychedelische en mediterraanse jazz.

  1.    Ana Diaz

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ana Diaz ❁ (@iamdiazana) op

Zoals haar naam al doet vermoeden heeft deze Brusselse zangeres Spaanse roots. Haar muziek kan je omschrijven als een mix van de hippe r&b van Blu Samu en de brave synthpop van  Angèle. Gek genoeg heeft ze ook al samengewerkt met deze twee bekende artiesten. Zo heeft Ana Diaz een feature met Blu Samu en mocht zij in het voorprogramma  optreden van Angèle in een uitverkochte Vooruit in Gent.

Bij de grote namen in de Belgische hiphopscene is zij ook geen onbekende meer. Naast haar sensuele soul en hippe r&b muziek kan ze ook wel eens rappend uit de hoek komen. Zo rapt Ana Diaz samen met Le 77 in een freestyle in een bar. Deze zomer zal Ana niet langer meer als voorprogramma optreden, maar zal ze zelf tussen de grote namen optreden op Dour.

  1.   Miss Angel

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door MISS ANGEL 👑 (@official.missangel) op

The future of Belgian hip hop is female. Met Miss Angel heeft de Belgische hiphopscene een nieuwe mc erbij. De 21-jarige Angela uit Antwerpen is nog maar sinds 2016 bezig met haar eigen songs en heeft intussen, net als Ana Diaz, al een feature met Blu Samu. Haar muziek brengt een beetje de Londense hiphopscene naar België. De grime- en garage-invloeden in haar muziek en het gebruik van de Engelse slang laten je werkelijk denken dat de Antwerpse Angela uit Londen komt.

Ook in de AB is zij geen onbekende meer. Als voorprogramma heeft Miss Angel opgetreden van Zwangere Guy voor de Wie is guy?-release in een uitverkochte AB. Momenteel werkt Angela aan haar eerste EP Ghetto Mami . In de zomer zal Miss Angel nog eens te zien zijn op Dour.

  1. Commander Spoon

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Commander Spoon (@commander_spoon) op

Lepeltjesgewijs passen de brede muzikale achtergronden van de vier muzikanten binnen het genre jazzrock samen. Bij vele jazzliefhebbers valt hun muziek in de smaak en staan zij in de line-up van vele jazzfestivals. In hun jazzy en groovy muziek kan je veel mondiale invloeden horen. Dit varieert soms van Braziliaanse invloeden tot afrobeat.

Met Introducing en Declining heeft de band al twee EP’s op zijn naam. Ook jazzliefhebber Lefto prijst de band met een plaatsje in zijn compilatiealbum van Lefto presents Jazz Cats. Ook in de AB trad Commander Spoon op als  hoofdact. Net als vele talenten van eigen kweek staat Commander Spoon deze zomer  in de line-up van Dour.

Tekst: Denis Rigo, Foto: © Aurélien Deb’s