TekstWereld

5 toeristische attracties voor de snelle genieters

De Romeinse burgemeester wil een non-stop doorgang over de fontein plaatsen. ©Gary

Miljoenen toeristische attracties moeten dagelijks heel wat toeristen verdragen. Wie gaat er nu ook niet graag op reis? Heel wat monumenten kunnen de capaciteit niet langer aan en lanceren maatregelen voor een betere coördinatie van bezoekers.

1. Trevi Fontein in Rome, Italië

©Dark Rome Tours and Walks

Begin mei raakte bekend dat de ‘Romeinse’ burgemeester Virginia Raggi een non-stop doorgang over de Trevifontein wil plaatsen. Tijdens de renovatie die volledig werd gefinancierd door Fendi, betaalde het modehuis ook voor een loopbrug.  De toeristen wandelen hierbij over het waterbassin tot bij de marmeren sculpturen van Italië’s bekendste fontein. Deze non-stop loopbrug wil de burgemeester nu behouden om de 1200 toeristen die het prachtige monument van Bernini per uur bezoeken, beter te coördineren.

2. Inca dorp van Machu Picchu, Peru

©Martin Lang

De stad van de Inca’s staat op de UNESCO Werelderfgoed-lijst gemarkeerd én wordt geroemd als één van de 7 wereldwonderen. Het is dus geen verrassing dat heel wat toeristen de klim naar de bergtop meer dan waard vinden. Helaas lijdt de historische site onder deze tourist overload waardoor de Peruviaanse overheid al heel wat maatregelen tot verbetering lanceerde. Vanaf 1 juli 2017 moet je een officiële gids huren om de Inca Citadel te bezoeken tijdens één van de twee beschikbare shiften. Bij wijze van damage control moet ook dit bezoek vooruit gaan.

3. Musée de la Tapisserie in Bayeux, Frankrijk

©Commons Wikimedia

Wie dit middeleeuwse tapijt van Bayeux niet kent, heeft niet goed opgelet tijdens de geschiedenisles. Het borduurwerk van 70 meter lang beeldt de Battle of Hastings in 1066 af. Heel wat Amerikaanse en Aziatische toeristen zakken naar het museum af om dit wereldberoemde werk te bezichtigen. Het doek wordt in een donkere ruimte tentoongesteld in een U-vorm. Om te voorkomen dat elke bezoeker een half uur naar elke fascinerende vierkante centimeter blijft staren, krijg je aan de inkombalie een audiogids die je niet kan pauzeren. De audiogids brengt – in het Nederlands! – een zeer boeiende uitleg over de strijd tussen Willem de Veroveraar en koning Harold, maar het gaat vooruit.

4. Kroonjuwelen in de Tower of London, UK

©Christopher Carr

Iedere toerist die naar de Britse hoofdstad afzakt wil de schittering van de duizenden diamanten in de kroonjuwelen spotten. Ze worden bewaard in de Tower of London, wat op zich al een toeristische attractie is. Iedereen wil de sfeer van de beruchte gevangenis waar de tweede vrouw van koning Henry VIII werd geëxecuteerd ook opsnuiven. Daarom kan je de Imperial State Crown en de andere juwelen enkel bezichtigen vanop een automatisch ‘rolpad’.

5. Independence Hall in Philadelphia, USA

©IIP Photo Archive

Iedere toerist die de USA afvinkte op z’n bucketlist weet dat de Amerikanen hun monumenten nogal snel als ‘historic’ bestempelen. Lees: iets dat 100 jaar oud is heeft er evenveel waarde als een middeleeuws artefact in Europa. Geen wonder dat de Independence Hall – waar de Founding Fathers in 1776 de Declaration of Independence ondertekenden – jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. De kamer is relatief klein dus na het beluisteren van een liedje word je vriendelijk verzocht om verder te wandelen.

Tekst: Amber Francken, Foto’s: ©Gary, ©Dark Rome Tours and Walks, ©Martin Lang, ©Commons Wikimedia, ©Christopher Carr, ©IIP Photo Archive