AgendaTekst

5 weetjes die ‘A Star Is Born’ (met Bradley Cooper en Lady Gaga) nóg beter maken

A Star Is Born with Bradley Cooper and Lady GagaStill uit 'A Star Is Born' met Lady Gaga (L) en Bradley Cooper (R) die de film ook regisseerde.

‘Die ene gast uit The Hangover heeft een film geregisseerd en Lady Gaga speelt de hoofdrol!’, zelden zal je zo’n accurate, maar tegelijk respectloze, filmbeschrijving horen in de wandelgangen. A Star Is Born verrast vriend en vijand en staat nu al in de rij voor de Oscars, maar hier zijn vijf weetjes — vrij van spoilers — die A Star Is Born nóg beter maken.

1. A Star Is Born is een remake van een remake van een remake
Voor de modale filmkijker is A Star Is Born een romantische dramafilm met als unicum: Lady Gaga in de hoofdrol. In de realiteit is de film een remake — of een herverteld verhaal — dat meer dan tachtig jaar teruggaat. De originele film kwam uit in 1937, gevolgd door een musicalfilm in 1954 en een rockopera met Barbra Streisand en Kris Kristofferson in 1976. Die twee voormalige hoofdrolspelers bezochten de opnames van de nieuwste A Star Is Born om opvolgers Lady Gaga en Bradley Cooper hun zegen te geven. Als eerbetoon aan zijn voorgangers stak Cooper zijn regiedebuut dan ook vol met verwijzingen naar de vorige films. Waaronder een iconische scène die in alle versies voorkomt.

Een compilatie van die scènes kan je in de video hieronder bekijken. Nogmaals, dit is een veilig gebied vrij van alle spoilers. De scène in kwestie komt uit de trailer en geeft niets weg, dus die hooivorken en fakkels zijn nergens voor nodig.

2. Lady Gaga acteert al langer. En goed ook.
Dat Bradley Cooper een parel van een regiedebuut heeft afgeleverd lijkt de meeste kijkers minder te interesseren dan Lady Gaga’s zogezegde acteerdebuut. Gaga schittert in A Star Is Born — zeker en vast — maar wie aan een acteerdebuut denkt, heeft nog kijkwerk voor de boeg. Het Amerikaanse multitalent won in 2016 de prestigieuze Golden Globe voor Beste Actrice. Niet voor haar rol als Girl at Swimming Pool #2, maar wel voor haar angstaanjagende rol in de tv-serie American Horror Story.

3. De hond van Bradley Cooper is een filmster nu
Als je hart niet smelt tijdens de duetten van de twee hoofdrolspelers, dan wel tijdens de scenes met Charlie, de harigste acteur in de film. Charlie is een hond — mocht die mop niet geland zijn — maar niet zomaar een hond. Cooper koos voor zijn eigen trouwe viervoeter, vernoemd naar zijn overleden vader Charlie. Dierenrechtenorganisatie PETA beloonde de regisseur en hoofrolspeler hiervoor met de allereerste Compassion in Film Award.

‘Er was geen sprake van nepotisme of vriendjespolitiek’, zegt Cooper in een interview met People Magazine, ‘ik wou onze hechte band in de film zien.’ Maar volgens de acteur/regisseur/producer/schrijver/zanger — is er iets dat de man niet kan? — is Charlie’s debuut op het grote scherm niet enkel hondenbrokken en maneschijn. ‘Hij heeft een manager nu’, grapt Cooper. ‘Ik zie hem niet veel meer. Hij belt nooit terug en ik krijg enkel aandacht als ik eten bijheb.’

4. De drag queens improviseerden hun scènes
Tijdens de film zal je het publiek vaker horen huilen dan lachen, maar de weinige lachbuien die er zijn komen van acteurs en professionele drag queens William en Shangela. De twee travestieten zorgen voor grappige, luchtige momenten in een anders zeer intense film, en dat door hun natuurlijke zelven te zijn. Letterlijk, ze improviseerden de meerderheid van hun scènes. ‘Ga en doe je ding’, zo stuurde regisseur Cooper hen de set op.

Bovendien zijn de heerlijk extravagante William en Shangela bekende gezichten voor fans van het tv-programma Rupaul’s Drag Race, een talentenjacht naar de ultieme drag queen. Als kers op de extravagante taart: op vraag van Lady Gaga stuurde haar team een verzoek naar Shangela — die oorspronkelijk geen auditie deed voor A Star Is Born — om toch een poging te doen want ‘Gaga wou Shangela absoluut zien in de film.’

5. Bradley Cooper en Lady Gaga zongen op een echt festival
Playbacken, daar heeft Cooper nog nooit van gehoord. De Hangover-acteur zingt zijn nummers zelf en veel van die nummers schreef en producete hij ook mee. Voor zijn vertolking van rockster Jackson Maine trainde de Amerikaan twee jaar lang met een persoonlijke stem-, gitaar- en pianocoach. Met resultaat, merkte ook zijn tegenspeelster op. Toen Cooper afsprak met Lady Gaga om haar de hoofdrol aan te bieden, begonnen ze naar eigen zeggen spontaan samen te zingen. ‘Hij zingt vanuit zijn ziel’, complimenteerde de zangeres hem nog in een interview met Vogue. ‘Ik wist het meteen: die man kan een rockster spelen. En weinig acteurs in Hollywood zouden dat kunnen.’

Maar wacht, het wordt beter: de concertscènes in de film zijn live gezongen en opgenomen op echte muziekfestivals, waaronder het gigantisch populaire Coachella in de Verenigde Staten. Nietsvermoedende fans begaven zich tijdens Coachella 2017 — waar Lady Gaga de hoofdact was — naar een afgesloten podium voor een concert van de popster, en kregen Bradley Cooper als country-rockster erbij.

A Star Is Born kreeg tijdens zijn première op het filmfestival van Venetië een staande ovatie van acht minuten. Nee, hoor. Bradley Cooper is al lang niet meer ‘die ene gast van The Hangover’.

 

Nu in de bioscoop.

Tekst: Kevin Lau, foto: ©Warner Bros.