AgendaLijstjeReportageTekst

6x hotspots in Oostende: ‘het stadsgevoel van Gent en het culturele je m’en foutisme van Brussel’

(c) Pauline Grossen

De voorbije jaren was het erg stil rond de ‘Koningin der Badsteden’. Buiten de stoffige tavernes en het typische weekendje aan zee voor toeristen, was er weinig hips of trendy te beleven. Vandaag is er een tegenbeweging: Oostende surft op een golf van vernieuwing. Jonge ondernemers doen de stad heropleven met bagel- en koffiebars als resultaat.

‘Oostende heeft enorm veel potentieel. We kunnen nog zoveel bloeien en de stad is op de goede weg. De opkomende hotspots én de absolute rust van het zeetje maakt het aantrekkelijk om hier te wonen’, zegt koffiebar uitbater Johan (30). Ook Eva Daeleman (29) heeft dat begrepen. Ze kondigde recent aan op Instagram dat ze verhuist naar de stad aan zee. ‘Het voelt hier als vakantie: een taal die we niet begrijpen, de mensen wandelen trager en we horen de zee op de achtergrond.’

Als je weet dat de gemiddelde leeftijd in de stad 47,32 jaar oud is, snap je waarom het er niet zo hip is. Toch heeft Oostende altijd een grootstedelijke vibe en enorme ambities gehad. Eerst vertaalde dat zich in initiatieven voor toeristen: Theater aan zee, het Q-beach house, de strandbars of de vele festivals in de zomer. Nu klinkt de lokroep van Oostende het hele jaar door en voor iedereen die het horen wil. De laatste drie jaar is ‘de stad aan zee’ ook echt een stad geworden. Hieronder som ik 6 gloednieuwe ‘ostenshe’ parels op met bijhorende hipsters.

Fitzgerald

Koffiebar uitbater Johan in zijn zaak.

Johan (30) maakte van zijn hobby werkelijkheid met z’n zaak Fitzgerald. Als loodgieter zat hij vastgeroest in een zware job en in de weekends kon je hem terugvinden in de grote steden om koffiebars, boetieks en hotspots te bezoeken. ‘Ik vroeg me altijd af waarom wij niet zo’n plekjes hadden. Dus na lang twijfelen opende ik bijna een jaar geleden mijn eigen koffiebar’. In Fitzgerald kan jong en oud in alle rust en stilte genieten van een Rosé latte en een lekker gebakje. En dat vindt Johan het belangrijkste: ‘In de typische tavernes op de zeedijk krijg je al de vraag of je nog iets wilt bestellen als je cola halfleeg is. Verschrikkelijk vind ik dat’.

Je kan elke dag behalve dinsdag bij Fitzgerald terecht voor een koffietje in Louisastraat 4 in Oostende.

Lily

De Oostendse conceptstore Lily.

Een van de eerste hippe zaken in de stad is LilyEllen (36), geboren en getogen in Oostende, startte hier 7 jaar geleden met een ongeziene combinatie. In haar conceptstore vind je zowel kleren, schoenen, juwelen en decoratie terug. ‘Er waren veel vaste waarden in de stad maar vaak hadden die een hoger prijskaartje of waren dat de typische ketens. Vernieuwende winkels speciaal voor jongeren hadden we niet’, zegt oprichtster Ellen. Dankzij het succes van haar winkel hebben veel andere handelaars de stap gezet om te vernieuwen in de stad. Ondertussen verhuisde Lily naar een groter pand en is het er elke dag gezellig druk. Lily kan je elke dag bezoeken.

Van maandag tot vrijdag: 10 u – 12.30 u en van 13 u- 18 u. In het weekend van 10u-18u.

Mommy’s bastards

Stefan, één van de uitbaters van Mommy’s Bastards. Foto ©Pauline Grossen

Nadat Kevin en Stefan twaalf jaar de Mosselbeurs in de badstad uitbaatten, werd het tijd voor iets nieuws. Oostende was klaar voor een nieuwe hotspot. Voor Mommy’s Bastards gingen ze de mosterd halen in grote steden als Gent, Antwerpen en New York. Toch is het voor hen moeilijk om een goede mix te vinden tussen hip en klassiek. ‘Oostende zit nu eenmaal met een ouder publiek en voor hen kan onze zaak wel een beetje afschrikken of te speciaal zijn. De tendens van de verjonging en vernieuwing is er maar het mag allemaal nog sneller gaan’, zegt Stefan.

Bij Mommy’s Bastards kan je terecht voor lekkere cocktails, sharing fooden bijvoorbeeld Poké bowls en dat van woensdag tot en met zondag in de Dwarsstraat 10.

Sanseveria bagels

Een kijkje in de Sanseveria bagelbar. Foto’s ©Chili Gent

Oostende voelt voor ondernemer Bert (27) een beetje als Gent aan zee. ‘We komen van ver en er lag een redelijke laag stof op de ooit zo mooie parel van de kust. Gelukkig is daar twee jaar geleden verandering in gekomen toen een paar creatieve durvers nieuwe dingen gingen doen in de stad’. Tot die creatieve durvers mag Bert zich zeker rekenen. Hij opende in 2014 Sanseveria bagelbar in Brugge en trok 2 jaar geleden naar Oostende. ‘Er is voldoende plaats voor nieuwe dingen in Oostende en de grootste troef is natuurlijk de zee’.

De bagels kan je elke dag behalve donderdag proeven van 9 tot 17 u ’s avonds. In het weekend kan je er in de Wittenonnenstraat 36 ontbijten vanaf 10 u.

Upstairs hotel

Het gloednieuw Upstairs hotel.

Als je na je bezoek aan de bagelbar nog even in New Yorkse sferen wil blijven, kan je in het Upstairs hotel terecht. Het hotel opende vorige zomer en is volledig Instagram proof. In de 96 kamers vind je een industriële mix van metaal, hout en beton en op het gelijkvloers kan je eventjes uitblazen na een winderige dag aan zee. De kleine –of grote kinderen- kunnen tafeltennis spelen of alles laten gaan op de glijbaan. Je waant je heel even in een urban hotel in een grootstad en dat in een zijstraat van de Noordzee. Leuk weetje: tijdens de paasvakantie gaan Jan Jaap van der Wal en co het programma De ideale wereld uitzenden vanuit het hotel!

Het Upstairs hotel vind je terug in de Hertstraat 15, vlakbij het centrum, de zee en de uitgaansbuurt.

 

Er zijn zoveel dingen te ontdekken in Oostende. Naast deze nieuwe hotspots zijn er nog tal van vaste waarden, musea en activiteiten in de stad aan zee. Als je kan, pik dan zeker een festival zoals theater aan zee of het filmfestival mee!

Tekst en foto’s:© Pauline Grossen