Geen categorieLijstjeStoriesTekst

7 details die jij niet zag in Harry Potter-films

Harry PotterGiphy

Eén november zet Netflix – EINDELIJK- alle acht Harry Potter films online. De die-hard fan, beter bekend als Potterhead, kent de boeken en films van buiten, maar zagen ze deze details al?

 1. Marcel Lubbermans’ geheugensteen
  In de eerste film, de Steen der Wijzen, krijgt iedereens favoriete duts, Marcel Lubbermans (Neville Longbottem) een geheugensteen van zijn geliefde grootmoeder. De glazen bol licht rood op als je iets vergeet. Maar wat is Lubbermans vergeten? Als je goed kijkt zie je dat iedereen aan tafel zijn gewaad aan heeft. Behalve Marcel, die heeft enkel zijn trui aan.
 2. Liefdesdrank
  In de vijfde film, de Halfbloedprins, ontplooien zich de prille liefdesverhalen. Je ziet hoe Hermelien Griffel moet toegeven aan zichzelf dat ze iets voelt voor Ron Wemel. In het begin van de film is er een scène waarin Hermelien moet zeggen wat ze ruikt aan een liefdesdrank in de les toverdrank. Iedereen zou ruiken wie of wat hij graag ziet. Bij het beschrijven van de geuren verandert de stoom van kleur, aangepast aan de geur. Zo is de wolk groen wanneer ze net gemaaid gras vernoemt. Alleen zegt ze bij de laatste geur dat ze tandpasta ruikt terwijl de walm duidelijk oranje is, zoals Ron zijn haar.
 3. Ontbijtgranen
  In de Orde van de Feniks is er een scène waarin alle studenten ontbijten. Je ziet hier op de tafels ontbijtgranen staan. Maar als je goed kijkt zie je dat deze parodieën zijn op bekende Amerikaanse merken. Zo zie je bijvoorbeeld Cheeri Owls, beter bekend in de dreuzel-wereld als Cheerios.
 4. Hey Macarena
  In de vierde film, de Vuurbeker, nemen drie Europese toverscholen het tegen elkaar op in een alles uitputtende strijd. De Klammfels, de Beauxbatons en natuurlijk Zweinstein zijn klaar voor de uitdaging. Net voor het begin van de laatste uitdaging zie je iedereen zijn deelnemer aanmoedigen. Als je goed kijkt links op je scherm zie je de Beauxbaton-meisjes dit op geheel eigen wijze doen. Ze dansen de Macarena als aanmoediging.
 5. De tweeling
  Het komisch duo verschijnt nooit alleen op ons scherm. Maar wist je dat de acteurs altijd in dezelfde volgorde staan? Fred links en George rechts. Zodat wij als kijker ze niet zouden verwarren.
 6. Privet drive
  De Duffelings, de familie die we collectief een beetje haten, hebben een ongelofelijke drang om ‘normaal’ te zijn. Het is voor hen verschrikkelijk belangrijk om hetzelfde te zijn als hun buren. En dit nemen ze wel heel erg serieus. Wanneer het gezin in de eerste film naar de zoo trekt voor Dirk zijn verjaardag zie je heel de straat. Als je goed kijkt zie je dat zelfs alle auto’s in de straat exact hetzelfde zijn.
 7. Zevenvoud
  Het cijfer zeven is een thema dat blijft terugkomen doorheen alle films. Om te beginnen zijn er zeven boeken. Zo zijn er zeven Gruzielementen, zeven geheime uitgangen volgens de sluipwegwijzer-kaart en hebben de Wemels zeven kinderen. Maar ook in de film komen er vaak dingen terug in zevenvoud. Zo zien we dat er zes mensen zijn die zich transformeren in Harry in deel een van de Relieken van de Dood, zodat niemand weet wie de echte is. En zes valse Harry’s plus de echte, maakt zeven.

  Zeven punten gaan naar de persoon die alle zevenvouden kan ontdekken.

Tekst: Arkle Clarke, gifs: Giphy