WAT

Dikke Truiendag

WAAR

Vlaanderen

WANNEER

17 februari 2017


Morgen, 17 februari, is het Dikketruiendag. Dan zetten scholen, bedrijven en burgers hun verwarming symbolisch een graadje lager. Maar je kan meer doen dan dat, ook als student.

1. Graadje lager

Wie de verwarming een graadje lager zet, zal dit nauwelijks voelen. Maar je verbruikt wel 7 procent minder brandstof.

2. Apparaten uitschakelen

Een laptop, tablet of smartphone in slaapstand verbruikt nog steeds nodeloze energie. Wanneer je je apparaat niet gebruikt, kan je dat best uitschakelen. Zo produceert het ook geen straling of warmte.

3. Ledverlichting

Het is al lang geweten dat de spaarlamp beter is dan de gloeilamp. Maar er is ook een ledlamp op de markt. Ledlampen verbruiken 85 procent minder energie dan gloeilampen. Ze zijn iets duurder, maar kunnen tot 50 keer langer meegaan.

4. Koken met deksel

Wie zelf kookt, doet dat best met een deksel op de pan. Daardoor verbruik je 50 procent minder energie en het gaat bovendien veel sneller.

5. Koffie in thermos

Houd je koffie warm in een thermos in plaats van op het verwarmingsplaatje van je koffiemachine. Door een thermos te gebruiken kan je per jaar 15 tot 20 kWh uitsparen.

6. Fiets of openbaar vervoer

Verplaats je met de fiets of het openbaar vervoer en niet met de auto. Een vierde van de CO2-uitstoot in Vlaanderen is afkomstig van het verkeer.

7. Laptop gebruiken

Een laptop verbruikt minder stroom dan een gewone desktop. Als je een laptop elke dag een uur gebruikt, komt dat overeen met 13 kWh per jaar. Voor een desktop is dit 50 kWh per jaar.

Winter GIF - Find & Share on GIPHY

Tekst: Chiara Carlier

Bron: Dikketruiendag.be