AudioStories

Anti-vaxxers: idee van online trolls of harde realiteit?

Antivaccinatie is een recent ontwikkelde, maar toch gevaarlijke trend. Het niet vaccineren zorgt ervoor dat ziektes opnieuw in opmars zijn. In de Verenigde Staten maken de mazelen een geweldige opmars en noteerde begin dit jaar een nieuw record

Het opvallende aan de nieuwste vaststellingen is toch wel dat de mazelen sinds 2000 uitgeroeid horen te zijn in de VS. In Oekraïne kostte de ziekte al elf mensen het leven. Pas moest een bemanningslid van een schip in bezit van Scientology in quarantaine geplaatst worden omdat ze de mazelen zou hebben.

Nothing like an anti-vax. from r/AntiVaxxers

In de Verenigde Staten hebben het fenomeen en de mensen die er voorstander van zijn een naam gekregen: anti-vaxxers. Volgens Oxford Dictionaries betekent het dit: ‘Een persoon die tegen vaccinatie is, gewoonlijk een ouder die weigert zijn of haar kind te laten vaccineren.’

Anti-vaxxers halen een groot deel van hun informatie online en kiezen ervoor om hun bevindingen zo te verspreiden. Dit gebeurde niet onopgemerkt en een deel van de onlinegemeenschap wil graag een tegenaanval aangaan via memes en het betreden van anti-vaccinatiegroepen op Facebook.

Wat vinden studenten in België nu van mensen die hun kinderen niet laten inenten? Is het een eigen keuze of gewoon een domme beslissing?

Tekst, foto en interview: ©Xanthe Nerinckx