InterviewStoriesTekst

Antwerpse holebi-studentenclub De Flamingo’s: ‘Ons doel is om iedereen samen te brengen’

flamingo'sCharisse (tweede van rechts) was vorig jaar praeses van De Flamingo's. © De Flamingo's

De Antwerpse studentenclub De Flamingo’s richt zich voornamelijk op holebi’s, maar uiteindelijk mag iedereen die wil zich aansluiten bij de kleurrijke club. Voormalige praeses Charisse Segers (23) vindt het belangrijk dat zo’n club bestaat in Antwerpen. ‘Ik heb al vaak gemerkt dat mensen heel onzeker naar ons komen, en tegen het einde van het schooljaar zijn zij helemaal opengebloeid.’

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de club op te richten?
We merkten in 2005 dat er heel veel verschillende studentenclubs waren, maar dat de Antwerpse studenten met een holebi-achtergrond zich niet echt ergens konden aansluiten. Dat doel wilden we nastreven. Je kan wel lid worden van de studentenvereniging van je studierichting, maar dan voel je je nog steeds niet 100 procent op je plaats. Dus wij dachten: “Kom, we gaan een club oprichten voor de Antwerpse holebistudenten.”

Hoeveel leden hebben jullie?
Dat is moeilijk om in te schatten. Er zijn veel mensen die zich ooit hebben laten dopen en dus lid zijn, maar dat is een groot verschil met het aantal actieve leden. Er zijn zo’n 30 à 40 actieve leden. Het aantal leden is een beetje gezakt de afgelopen jaren. Volgens mij komt dat omdat er heel veel studentenclubs zijn in Antwerpen. Er zijn er ook veel nieuwe bijgekomen, die ook niet gebonden zijn aan een richting. Bijvoorbeeld een club voor mensen die Duvel drinken, voor mensen die uit Nederland komen, voor Fristi- en chocomelkdrinkers, voor wijndrinkers,… Bij de Flamingo’s kan je uiten dat je holebi bent, maar dat is voor veel mensen moeilijk. Dan lijken andere clubs net iets ‘gemakkelijker’ om je bij aan te sluiten. Daardoor hebben wij wat minder leden volgens mij.

‘We zijn voor heel veel mensen een drempel die ze over moeten, om zich te kunnen ontplooien tot wie ze echt zijn’

Waarom is het volgens jou belangrijk om deel uit te maken van een studentenclub?
Voor mij is dat niet per se belangrijk. Je kan dat doen in je vrije tijd. Persoonlijk zit ik in een club omdat ik mijn sociale netwerk wil uitbreiden. Maar dat kan evengoed in een andere studentenclub.

Wat doen jullie zoal met De Flamingo’s?
Wij doen alles wat andere studentenclubs doen. We organiseren cantussen, feestjes,… Maar alles is in thema van holebi’s natuurlijk, wij zijn meer gericht op de holebiwereld. We werken ook samen met Çavaria bijvoorbeeld. Over het algemeen doen we dus hetzelfde als andere studentenclubs, maar bij ons is het ook een beetje uit maatschappelijke noodzaak.

Wat maakt jullie anders dan de grote studentenverenigingen?
Het belangrijkste verschil is dat we effectief niet opleidingsgebonden zijn, dus dat je niet een bepaalde richting moet studeren om je te kunnen laten dopen. We zijn ook niet enkel gericht op holebi’s, iedereen mag zich laten dopen. Dat maakt ons ook wel anders. Bij de meeste studentenverenigingen mag je je enkel laten dopen als je iets bepaald studeert. Bij ons zijn we gericht op holebi-activiteiten, maar uiteindelijk mag wel iedereen zich laten dopen. We willen een zo breed mogelijk publiek. Het is ons doel om iedereen samen te brengen, en om net géén hokjes te creëren.

Persoonlijk vind ik dat we echt wel belangrijk zijn in het Antwerpse milieu. Ik heb al vaak gemerkt dat mensen heel onzeker naar ons komen, en tegen het einde van het schooljaar zijn zij helemaal opengebloeid. Ze kunnen zichzelf zijn. Dat is belangrijk, want er blijven veel taboe’s en vooroordelen bestaan rond holebi’s. Er wordt gehaat of aan gaybashing gedaan. We moeten blijven uitdrukken dat het oké is om holebi te zijn, dat mag. Wij zijn een heel open milieu daarvoor, in de hoop dat we mensen kunnen helpen.

Wat houdt jullie doop in?
Onze doop ziet er ongeveer hetzelfde uit als bij andere studentenverenigingen. Dat is dingen eten, spelletjes spelen, opdrachtjes doen,… Op dat vlak zijn we niet verschillend.

Waar willen jullie in de toekomst nog naartoe met de club?
We willen vooral investeren in onze naambekendheid. Het is belangrijk voor ons dat we gekend zijn onder de Antwerpse studenten, omdat we echt wel een maatschappelijk doel hebben. We zijn voor heel veel mensen een drempel die ze over moeten, om zich te kunnen ontplooien tot wie ze echt zijn. Hoe meer naambekendheid, hoe meer mensen we kunnen helpen om zichzelf te zijn in de holebiwereld.

Tekst: Bé De Koninck, foto: © De Flamingo’s