Tijdens Black History Month tonen jonge Afro-Belgische kunstenaars wat ze in hun mars hebben. Zo organiseerden Mohammed Barrie (27) en Aminata Ndow (23) de Let’s dance y’all dance jam in Het Paleis in Antwerpen.

Black History Month Antwerp staat dit jaar in het teken van zwarte kunst als verzetsvorm en als weg naar bevrijding. Met dans, muziek, podiumkunsten, filmvoorstellingen en veel meer willen de studenten met Afrikaanse achtergrond zichzelf herkennen en geïnspireerd worden. De bedoeling van dans jam is om dansers, zowel ervaren als niet-ervaren, hun skills te laten zien in alle mogelijke dansvormen. De dj’s draaiden gedurende vier uur aan één stuk door. Mohammed Barrie omschrijft het zo: ‘It’s not a contest, it’s a celebration.’

Samen met de Universiteit van Antwerpen en studentenvereniging AYO (African Youth Organization) is dit project vorig jaar tot stand gekomen. Hierdoor wil de vereniging de zichtbaarheid van Afro-Belgische studenten vergroten en hoopt het de studenten te motiveren. De dance jam gemist? Voor het programma: check de Twitterpagina van Black History Month.

Benieuwd om andere kunstvormen te ontdekken? Lees dan verder.

Kunstenaar Charlemange Palestine heeft nieuwe tentoonstelling

Zegt de naam Charlemagne Palestine je niets? Dan moet je die dringend leren kennen. De New Yorker van Belgische afkomst is een multidisciplinair kunstenaar. Zijn nieuwe installatie bestaat onder andere uit piano’s en vele pluchen beren. Daardoor krijgt het speelgoed een centrale rol in zijn werk. Nieuwsgierig en wil je graag een bezoekje brengen aan deze tentoonstelling “hhheiligggkkkarrrousellldddommm“? Tot 5 mei 2019 kun je nog terecht in het MUHKA in Antwerpen.

Charlemange Palestine tovert MUHKA om tot knuffelparadijs. ©Kautar Doukali

Keizerskapel wordt museum

Sinds 2013 is de Keizerskapel een museum en is het open voor het publiek. Wat uniek is aan deze kapel is dat al hun kunstwerken en fragiele textiel goed bewaard zijn. De 17de -eeuwse Antwerpse beeldhouwwerken bevatten barokschilderkunsten. De Sint-Annakapel of Keizerskapel staat op de lijst van de internationale musea CODART. Nooit een barokke kapel bezocht?  De Keizerskapel opent haar deuren elk weekend van 10u-18u. Keizerstraat 23, 2000 Antwerpen.

Authentieke barokke meubelstukken van de 17de eeuw die goed bewaard zijn in de Keizerskapel. ©Senne Konings

Reportage: Leslie Mindombe, Ziggy Verhoeven en Senne Konings,
camera en geluid: Leslie Mindombe, foto: ©Adel Setta