NieuwsTekst

App helpt transgenders aan vrouwenstem

Logopediste Katrien Eerdekens (26) helpt transgenders aan vrouwenstem. ©Charlotte SchellenLogopediste Katrien Eerdekens (26) helpt transgenders aan vrouwenstem. ©Charlotte Schellen

Wie als man geboren is en nu als transvrouw door het leven gaat, kan binnenkort via spreekoefeningen thuis leren de stem vrouwelijk te laten klinken. Dat kan vanaf eind maart via de eerste Nederlandstalige app 2Pass Voice App. Die app geeft stapsgewijs aan hoe transvrouwen hun toonhoogte kunnen veranderen en de stem hoger laten klinken, zodat anderen hen aanzien en aanhoren als elke andere vrouw.

Voor Katrien Eerdekens, logopediste gespecialiseerd in stemgebruik bij transgenders en ontwikkelaar van de 2Pass Voice App, is die applicatie een aanvulling op haar logopediesessies. ‘Hiermee kan ik mijn patiënten spreekoefeningen thuis laten maken, kunnen ze mij die nadien doorsturen en geef ik hen daar feedback op.’

De Exceptional Voice App (EVA), of gelijkaardige toepassing waarmee je jouw stem via spreekoefeningen vrouwelijker kan doen klinken, is iets waar iedereen mee aan de slag kan gaan. ‘Het verschil is dat je met EVA niet dezelfde mogelijkheden hebt als met mijn app en je ook niet weet of je stem goed klinkt. Dat is bij 2Pass Voice App wel het geval omdat ik mijn patiënten sterk opvolg’, verduidelijkt Eerdekens.

Stemoperatie

Voor haar is het levensbelangrijk dat transgenders niet op eigen houtje of via YouTube aan hun stem werken, maar onmiddellijk contact opnemen met een logopediste gespecialiseerd in stemtherapie bij transgenders. Onze stemplooien zijn immers heel gevoelig, waardoor bij slecht gebruik eeltvorming (stembandknobbels) kunnen opduiken. De gezondheid van de stem staat voor haar dan ook centraal.

Een stemoperatie, die de stembanden op een gewenste toonhoogte vastzet, is iets wat sommige transvrouwen overwegen. Eerdekens adviseert om eerst met logopedie te starten en te kijken welk stemgeluid jij je door de sessies en thuisoefeningen eigen kan maken. ‘Mijn doel is dat patiënten tevreden zijn met het geluid dat ik hen aanleer. Is dat nog niet helemaal het geval, kunnen ze na de logopedie nog altijd overwegen om een stemoperatie te ondergaan.’ In haar praktijk gaat dat om twintig procent van haar patiënten.

Julie Helsen

Eerdekens laat ten slotte nog weten dat het zeer intensief is om je stem te vervrouwelijken en dat het veel oefening vergt. ‘Transvrouw Julie Helsen is hierin een uitzondering. Zij is als actrice en stemcoach van Thuis-actrice Leen Dendievel een professioneel getrainde stemgebruiker die makkelijk de verschillende toonhoogten aankan.’

Dendievel speelt in de VRT-serie Thuis de rol van transvrouw Kaat Bomans. In Van Gils & Gasten legde Dendievel uit hoe ze van Helsen leerde om de rol van Kaat op vlak van transitie (gevoelens en reacties van familie,  vrienden en buitenstaanders), lichaamstaal en toonhoogte (hoge vrouwenstem met nog mannelijke klanken) zo waarheidsgetrouw mogelijk te vertolken.

Tekst: Elyne Notebaert, foto: ©Charlotte Schellen