Liefhebbers van architectuur kunnen van 16 tot 31 maart genieten van de Brusselse pracht en praal tijdens het ‘Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival’. In heel het Brussels Gewest staat het uitzonderlijk erfgoed van rond de eeuwwisseling.

 Met het BANAD Festival wil het Brussel Hoofdstedelijk Gewest zijn architecturaal erfgoed in de kijker zetten. Je kan o.a. een rondleiding volgend door interieurs die normaal gezien niet publiek toegankelijk zijn, concerten of lezingen bijwonen, beurzen met allerlei interieurparels bezoeken en tentoonstellingen bezichtigen. Het concept is uniek in Europa, en de organisatie verwacht dan ook veel buitenlandse bezoekers. Hierdoor zijn de rondleidingen enkel in het Engels, het Frans en het Duits.

Terug in de tijd
De rondleidingen door de art nouveau en art-deco-interieurs zijn ieder jaar weer het hoogtepunt van het festival. Je waant je terug in de negentiende en begin twintigste eeuw, waar gedecoreerd glas, krullend ijzer en luxe centraal stonden. Dit jaar zijn er een aantal locaties die voor het eerst toegankelijk zijn voor het grote publiek waaronder het huis Saint-Cyr in de Squares-wijk, huis Boelens in Vorst en huis Hallet op de Louizalaan. De rondleidingen vinden ieder weekend plaats in een ander deel van Brussel. Er worden ook aparte rondleidingen georganiseerd voor mensen met een fysieke, visuele of auditieve beperking.

Naast de rondleidingen heeft het festival nog veel meer leuks te bieden. Op 20 maart kan je genieten van een concert van het symphonieorkest van Montreal in de BOZAR, en op 31 maart is er een grote Art Nouveau en Art-deco-objectenbeurs, waar je voorwerpen kan kopen of laten schatten.

‘Art watte’?
Art nouveau is een kunststroming die tussen 1980 en 1914 over heel Europa enorm populair was. In de architectuur vind je vooral enorm grote, gekleurende glaspartijen terug, en smeedijzer dat in de mooiste krullen gesmeed is. Ook motieven met bloemen, vogels en ranke vrouwenbeeltenissen zijn typerend voor deze periode. De ‘keizer van de art nouveau’ is onze Victor Horta. Vooral het Muziekinstrumentenmuseum, hotel Solvay en zijn eigen woning en atelier (nu het Hortamuseum) zijn wereldberoemd.

Art deco heeft niet met de inrichting van jouw huis te maken. Het was een zeer populaire stijbeweging tijdens het interbellum. De stijl was zeer eclectisch (het combineren van verschillende kenmerken en stijlen, nvdr.) en het grootste verschil met de art nouveau is dat de art deco veel geometrischer is, met veel zigzaglijnen, terwijl art nouveau uitblinkt en golvende lijnen zonder enige symmetrie. Bekende voorbeelden van de art deco zijn de Nationale Basiliek van het Heilig Hart in Koekelberg, de Boerentoren in Antwerpen en de Chrysler Building in New York. Wie het ultieme art-decomoment wil beleven moet zeker eens de film The Great Gatsby bekijken: het geeft niet alleen de sfeer uit die periode weer, maar ook alle decors en details zijn volledig in de art-decostijl van toen.

De reservaties voor rondleidingen tijdens het eerste weekend zijn intussen afgesloten, maar voor alle resterende tours en activiteiten kan je nog steeds tickets verkijgen via de website onder ‘reserveren’. Je kan een aparte toegangskaart kopen voor één bezoek, of een combikaart met korting. Op de website vind je eveneens het volledige programma terug.

 

Tekst: Julie Driessen & Foto: corno.fulgur75 on Visualhunt / CC BY