StoriesTekst

BDSM-studentenclub Kajira uit Gent: ‘Het gaat niet enkel over vrouwen in strakke lederen pakken’

Een aantal documenten van de tafelleiders tijdens de praatavonden. © Kajira

Kajira, een Gentse studentenclub, is anders dan de meeste studentenclubs. Ze richt zich op studenten met een interesse voor BDSM (Bondage and DisciplineDominance and Submission en Sadism and Masochism) en organiseert praatavonden, knutselavonden en cantussen.

Daarnaast zorgt Kajira ervoor dat ze een veilige ontmoetingsplaats is en dat ze de privacy van de studenten respecteert. 21bis deed een interview met Tom* (25); hij is praatavondverantwoordelijke. ‘Ik zorg er samen met nog iemand anders voor dat er genoeg tafels zijn, dat er onderwerpen geselecteerd worden en dat er discussievragen zijn.’

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om deze studentenclub op te richten?

Ikzelf heb het niet mee opgericht, maar ik heb het gevraagd aan één van de oprichters. Ze hadden gelezen dat er schattingen waren dat een aantal procent van de bevolking geïnteresseerd is in BDSM. Dat betekent dat er dus nog andere mensen in Gent dezelfde interesse hebben. De club is opgericht om die mensen samen te brengen, om hen een vriendengroep te geven waar je over die interesses kan praten, zonder dat je hiervoor vreemd bekeken wordt. BDSM is een taboe en het is lastig om hier op andere plekken over te praten.

Wanneer is Kajira opgericht?

Momenteel ben ik vier jaar bij Kajira. De club begon in 2011 met haar activiteiten. In 2013 is Kajira erkend als studentenclub. We zijn actief in Gent. Maar er zijn ook mensen die vanuit Antwerpen of soms van Leuven langskomen.

Hoeveel leden hebben jullie?

We houden geen vast ledenrooster bij en hebben ook geen doop. Het is altijd op vrije basis dat je afkomt. Het aantal mensen dat op een activiteit langskomt, verschilt een beetje. Meestal varieert dat tussen de 15 en 30 mensen.

Hebben jullie een evolutie opgemerkt van het aantal leden dat langskomt?

Het is een klein beetje gegroeid denk ik, maar niet zo beduidend veel. Het hangt ook veel van activiteit tot activiteit af. Voor sommige populaire activiteiten zijn we met meer dan 40 mensen, maar voor andere activiteiten zijn we maar met 15. Dat is meestal tegen de examenperiode.

‘Alle studenten zijn welkom’

Zijn er evenveel mannen als vrouwen die komen?

Dat varieert. Ik zou er eigenlijk op moeten letten, maar ik denk dat het ongeveer 50-50 is. Er komen ook niet enkel mannen en vrouwen, maar ook mensen die zich als genderfluide omschrijven. We zijn op dat vlak een heel open en diverse club. Alle studenten en jonge mensen zijn welkom. We hebben wel een leeftijdsminimum; je moet minstens 18 jaar zijn om naar een activiteit te komen.

Is er ook een leeftijdsmaximum?

Dat hangt ervan af. Als je student bent, ben je altijd welkom. Als je geen student bent, ben je zeker tot je 26e welkom. Oud-leden mogen ook altijd langskomen.

‘Op andere plaatsen is BDSM een taboe en wordt er niet serieus over gesproken’

Waarom is het belangrijk voor jou om er deel van uit te maken?

In de eerste plaats is het een heel fijne vriendengroep. Een aantal van mijn beste vrienden zijn ook lid van Kajira. Het is ook een heel veilige omgeving, een plaats om vrij en serieus over onderwerpen als BDSM en seks te kunnen praten. Op andere plaatsen is dat een taboe en wordt er niet serieus over gesproken.

Gebeurt het soms dat mensen naar activiteiten komen en er niet serieus over zijn?

Heel weinig. Het is al een grote stap om bewust af te komen naar een studentenclub die over BDSM gaat. Het filtert wel een aantal mensen weg die gewoon komen om te lachen. Als mensen komen, is dat omdat ze oprecht interesse hebben. Als het hen ligt, blijven ze komen en anders blijft het bij die ene keer. De plaatsen waar onze activiteiten plaatsvinden, kan je pas zien als je je op onze site hebt ingeschreven. Ze staan niet op affiches en dergelijke.

‘We zijn eigenlijk ook redelijk rustig voor een studentenclub, we doen bijvoorbeeld geen studentendoop’

Wat voor soort activiteiten doen jullie voornamelijk?

We hebben een aantal meer studentikoze activiteiten. We hebben dit semester onder andere een spelletjesavond, een filmavond en een jeneveravond gehad. Volgend semester doen we ook een quiz en een cantus. Daarbuiten zijn we gericht op het informeren en het aanbieden van een veilige plaats om over dit soort taboeonderwerpen te praten. Eén van onze hoofdactiviteiten zijn de praatavonden. Je wordt dan in kleine groepen onderverdeeld en je gaat aan een aparte tafel zitten. Dan babbel je een uurtje over een onderwerp dat op voorhand gekozen is. Dat zijn bijna altijd BDSM-gerelateerde onderwerpen. Onlangs ging de praatavond over seksspeeltjes, solo-BDSM en wax play.

Wat maakt jullie anders dan opleidingsgebonden studentenverenigingen?

We zijn een studentenclub rond een taboe- en weinig bekend onderwerp. BDSM komt niet vaak voor in de mainstream media en meestal komt het heel stereotiep over. Het gaat niet enkel over vrouwen in strakke lederen pakken en het draait ook niet altijd rond seks. We zijn eigenlijk ook redelijk rustig voor een studentenclub. We doen bijvoorbeeld geen studentendoop en we hebben ook geen vast ledenbestand. Omdat het een niche en taboeonderwerp is, kijkt de Universiteit Gent ook iets scherper op ons toe. Maar de grootste reden waarom we geen doop doen en geen vast ledenbestand hebben, is omdat we het zo laagdrempelig mogelijk willen houden.

Hebben jullie kleding met het logo van de club?

Mensen van het praesidium hebben wel linten met de functies op, maar we zijn er eerder subtiel mee. Veel van onze leden willen het niet publiek hebben dat ze naar Kajira gaan. We staan redelijk wat op onze privacy.

‘We willen een plek zijn waar iedereen met zijn vragen over BDSM kan langskomen en wat meer verduidelijking kan krijgen’

Wat willen jullie in de toekomst nog bereiken met de studentenclub?

We willen mensen blijven informeren en blijven bereiken. We willen een plek zijn waar iedereen met zijn vragen over BDSM kan langskomen en wat meer verduidelijking kan krijgen. Ook is het belangrijk dat mensen weten dat het oké is om interesse hierin te hebben en dat je niet de enige bent. We willen ook de onderwerpen die in onze praatavonden aan bod komen, meer bespreekbaar maken in andere omgevingen.

Vind je het erg dat er zo’n taboe rond bestaat?

Ik zou het liever hebben dat het niet zo was. Ik vind het persoonlijk erg dat ik mezelf soms moet censureren als het om een aantal van mijn interesses gaat. Niet dat ik mij ervoor schaam, maar wel omdat ik weet dat de maatschappij daar anders naar kijkt.

*omwille van privacyredenen is Tom niet de echte naam van de student.

Tekst: Julie Camberlin, foto: © Kajira