Berlijn is veel meer dan de Tweede Wereldoorlog en de Muur. Berlijn is feesten in een telefooncel, Currywurst eten na een nachtje stappen en slapen in een viersterrenhotel voor homo’s. Als je binnen mag natuurlijk. Hier zijn 21 onmisbare tips off the beaten track.

1. Messedamm ICC: Berlijnse tunnel is superster in 6 blockbusters

Het Messedammmetrostation ligt er verlaten bij, maar toch zijn hier de spannendste actiescènes opgenomen. Van ‘The Hunger Games: Mockingjay Part 2’ tot ‘Captain America: Civil War’, je herkent de knaloranje tegels van de tunnel meteen. De locatie wordt aangeraden door Babelsberg , de bekende filmstudio in Berlijn. Messedamm is makkelijk te bereiken met de metro en is gratis te bezoeken, een kans die je als die-hard fan niet kunt laten liggen.

Tekst: Gitte Scheers, foto: © Dorien Ceulemans

2. Teledisko: techno in een telefooncel

De tijd van vrienden kwijtraken in een bomvolle club is voorbij. Of toch in de Teledisko in Berlijn, de kleinste nachtclub ter wereld. De disco deed in een vorig leven dienst als telefooncel, maar is nu, tot discobal en rookmachine toe, helemaal partyproof. Met een muntstuk van twee euro in de hand is the sky the limit en kies je je favoriete feestnummer via Spotify. Een Teledisko spotten in Berlijn is niet eenvoudig want er zijn er maar drie verspreid over de hele stad. Viel Tanzvergnügen!

Tekst: Eline Tuyaerts, foto: © Julie Driessen

3. Vagabund: vloeiend goud voor biernomaden

Nood aan wat geel vakmanschap met een witte kraag? In de Antwerpener Straße in Berlijn bevindt zich de kleine, milieuvriendelijke brouwerij Vagabund. Uitgebaat door drie Amerikaanse vrienden met een gezamenlijke liefde voor, hoe kan het ook anders, bier. Op de kaart staan ook tal van Belgische biermerken zoals Liefmans, Westmalle en Chimay. Tip: tussen 17 en 18 uur is het happy hour, twee pintjes voor de prijs van één.

Tekst en foto: © Lisa Van Beneden

4. Refugio-café: op de koffie bij een vluchteling

Al sinds 2015 vormt het Refugio-café, gelegen in het Neuköllndistrict van Berlijn, een ontmoetingsplaats tussen vluchtelingen en Berlijners. Lokale vrijwilligers en vluchtelingen sloegen de handen in elkaar om het gelijkvloers van het pand te veranderen in een gezellig koffiesalon. Op de andere etages zijn er woningen ingericht voor vluchtelingen die gefinancierd worden door het café. Elke avond zijn er activiteiten in het gebouw die open zijn voor iedereen en mikken op culturele uitwisselingen. Plaatsen in het gebouw zijn wel beperkt. Om een kamer te verkrijgen moeten vluchtelingen de Refugio-community overtuigen van hun creativiteit en gemeenschapszin.

Tekst en foto: © Jeremy Van der Haegen

5. Books and Bagels: al lezend koffie slurpen

In de Warschauerstraße kan je bij Books and Bagels terecht voor zowel boeken als bagels. Wij eten al eens graag een pistolet, maar het donutvormige broodje met een gat in het midden is aan zijn opmars bezig. In de koffiebar kan je naar hartenlust bagels eten, koffiedrinken en boeken lezen. In de boekhandel, onder de naam Shakespeare and Sons, vind je tweedehands-en nieuwe boeken. Wees gerust: je kunt er niet alleen Duitstalige boeken kopen, maar ook Engelstalige literatuur gaat hier vlotjes over de toonbank. De koffiebar en de boekenwinkel lopen ook door elkaar, wat voor een heel gezellige en familiaire sfeer zorgt.

Tekst: Tiffany Hermans, foto: © Jorien Deridder

6. Spreegold: hip restaurant voor elk soort dieet

Ken je dat? Eindeloos gekibbel met je vrienden, lief of familie over de plaats waar je iets gaat eten. De een houdt van vlees, de ander is vegetarisch en jij eet al een tijdje geen suiker meer. Probeer dan maar eens een restaurant te vinden. Het hippe Spreegold in Bikini Berlin is de oplossing. Op hun originele menukaart staat voor elk wat wils. Gerechten met en zonder vlees, groenten- of speltpasta’s, suikervrije limonade of gewoon een cola kun je bestellen voor een democratische prijs. Het urban interieur zorgt voor een gezellige sfeer en uitzicht op de Gedächtniskirche zit zomaar inbegrepen bij de prijs.

Tekst en foto: © Roxanne Wellens

7. Friedrichshain: magische plek waar urban artists thuiskomen

Berlijn is dé stad bij uitstek voor liefhebbers van street art. Kleurrijke en vrolijke werken maken van het Friedrichshain-domein een magische plek, maar je vindt er ook diepzinnige kunst. Op de foto zie je een krachtig werk van Nafir, dat waarschuwt voor de gevaren van sociale media. Ook de Lissabonse kunstenaar Bordalo II maakte er een werk met een nadrukkelijke boodschap: een toekan gemaakt van afval als protest tegen de consumptiemaatschappij.

Tekst en foto: © Ianthe Van Dyck

8. Kebabzaak Hasir: hier komt Mutti Merkel Berlijnse döner kebab eten

Tot hoe laat (of vroeg) je de bloemetjes ook wil buitenzetten, bij de Turkse restaurantketen Hasir kan je de klok rond terecht voor döner kebab en meer. Zijn aanbod lokt toeristen, locals en zelfs bekenden naar Hasir. De oprichter Mahmut Aygün raakte bekend als uitvinder van de kebab in een pitabroodje zoals wij het eten. Dankzij dat succes breidt de keten steeds meer uit en vind je Hasir nu op zes locaties in Berlijn. Alleen het vegetarische aanbod kan nog wat uitgebreider.

Tekst: Nelke Roose, foto: © Yannick Verbesselt

9. Funk You Natural Food: eten in de wildernis

Smoothies en gezond eten, tussen het groen óf met zicht op de schattige aapjes in de dierentuin van Berlijn. Dat is waar Funk You Natural Food voor staat. Met haar twee vestigingen vind je sowieso wel een plaatsje in dit low-budget restaurantje. Je kan er de Instagram-worthy acai bowls versnaperen als ontbijt, een lekkere salade, wrap of sandwich eten als lunch en glutenvrije of vegan stukjes cake proberen wanneer je eens een cheat day hebt. Je eet je helemaal rond voor nog geen tien euro, en dat met een drankje erbij.

Tekst en foto: © Janne Schellingen

10. Mein (Bier)Haus am See: Berlin never sleeps

In deze ruige bar kan je de klok rond terecht. Overdag zie je slaperige studenten genieten van een kopje koffie in de Scandinavische zetels. Maar tegen de avond kan je er terecht voor een stevige portie techno. In het weekend verhuizen we naar de kelder voor een zot feestje. Je betaalt hier in de studentenbuurt Friederichshain drie euro voor een halve liter. Zelfs op de wc kan je onder een discobol verder boitten op de Rosenthaler Platz.

Tekst en foto: © Kwinten Hendrycks

11. John.-F.-Kennedy-Platz: hoe vier woorden een hele stad hoop gaven

‘Ich bin ein Berliner’ waren de bemoedigende woorden waarmee de toenmalige president van de Verenigde Staten, John F. Kennedy, zijn medeleven toonde voor de inwoners van West-Berlijn. Op 26 juni 1963 verzamelden 150.000 mensen zich voor het stadhuis van Schöneberg voor de toespraak van Kennedy. De speech staat bekend als één van de meest invloedrijke tijdens de Koude Oorlog. Vandaag is de impact van Kennedy nog altijd merkbaar in de naam van het plein en op een herdenkingsplaat aan het stadhuis.

Tekst en foto: © Thijs Put

12. Golden Gate: techno onder een treinstation

Ergens verscholen onder de treinsporen in de Dirckenstraße in Berlijn vind je een nachtclub, die sinds geruime tijd het geluid van de doorrijdende treinen overstemt met zware technomuziek. Zo aftands als de club langs buiten oogt, zo gemoedelijk is de sfeer binnen. Omdat de discotheek een redelijk kleine oppervlakte heeft, leggen de feestgangers bijna onvermijdelijk contact met elkaar. Golden Gate is zeer open en gastvrij, in tegenstelling tot de meeste alternatieve nachtclubs in de Duitse hoofdstad. Er geldt geen door policy, en niet-Berlijners zijn hier zeker welkom.

Tekst en foto: © Eva Vandormael

13. Poststadion in het Moabit: 90-jarige bakermat van het Duitse voetbal

Ooit speelden Duitsland en Engeland in dit legendarische stadion de eerste van de vele interlands. Ook werden enkele titelontknopingen van de Bundesliga hier beslecht voor tienduizenden supporters. Na de bouw van het Olympiastadion door ene Adolf Hitler in 1936 raakte het Poststadion meer op de achtergrond. Tegenwoordig werken het Turks-Duitse Berliner AK 07 en de 1. Union Berlin-afsplitsing SC Union 06 Berlin er hun thuiswedstrijden af. De vervallen loketten en de gigantische toegangspoorten verraden de glorie die de plek ooit kende.

Tekst en foto: © Sander Petré

14. Brandenburger Tor: waar 30 jaar geleden de spreekwoordelijke muur viel

De Brandenburger Tor is een voormalige toegangspoort in het Berlijnse stadsdeel Mitte en vormde tijdens de Koude Oorlog de scheidingslijn tussen Oost en West. De poort dankt een deel van haar bekendheid aan de ‘Tear down this wall’-speech van de Amerikaanse president Ronald Reagan uit 1987. Daarin riep Reagan de leiders van Sovjet-Unie op om de muur tussen Oost en West-Berlijn af te breken. Reagans betoog zorgde voor een doorbraak in het conflict tussen Oost en West en is medeverantwoordelijk voor de verenigde wereld die wij vandaag kennen.

Tekst en foto: © Duarte De Munter

15. Axel Hotel Berlin: ‘hetero’s ook welkom’

Het viersterrenhotel Axel Berlin richt zich op homoseksuele gasten die Berlijn willen bezoeken. Ook het personeel van dit luxueuze hotel is voornamelijk homoseksueel. Toch zijn heterokoppels meer dan welkom. Dat blijkt uit de atypische slogan van de hotelketen die luidt: ‘we are heterofriendly’. Het hotel is gelegen in de wijk Schöneberg, in het hart van Berlijn én in het hart van de gay scene van de stad. Hier voelt de LGBTQ+ community zich thuis.

Tekst: Chloé Stouten, foto: © Nona Heremans

16. Georg-von-Rauch-Haus: al bijna 50 jaar dé woonkamer voor krakers

In Berlijn-Kreuzberg vind je een bijzonder kraakpand. Het Georg-von-Rauch-Haus bestaat al sinds 1971 en is het oudste kraakpand van Europa. Ook vandaag staan de deuren van het Rauchhaus nog altijd open voor gemeenschappelijke woonprojecten. Wil je de underground scene van Berlijn leren kennen? Dan ben je in het Rauchhaus meer dan welkom. In het pand vinden er namelijk regelmatig concerten, feestjes en andere evenementen plaats.

Tekst en foto: © Anella Sepp

17. Bebelplatz: waar nazi’s boeken verbrandden

‘Wo man Bücher verbrennt, verbrennt man am Ende auch Menschen’ (Heinrich Heine, Duitse schrijver). Op de Bebelplatz gooiden de nazi’s in 1933 meer dan 20.000 boeken op het vuur. Als herdenking aan de boekverbranding vind je op het plein lege boekenkasten in de grond. Om het zeker goed te zien, kan je dit monument best ’s avonds bezoeken. Het is dan wel moeilijker om goede foto’s te maken.
Tip: neem ook zeker een flesje water en papieren zakdoeken mee om het stof van het glazen plafond boven de boekenkasten weg te vegen.

Tekst: Flore Baeken, foto: © Elias Ysebaert

18. Turkse markt Neukölln: explosie van geuren en kleuren

Op de Turkse markt aan de Maybachufer vind je het allemaal: exotische etenswaren, kleurrijke specerijen en een hoop creatieve kunstwerken. Elke dinsdag en vrijdag kan je jezelf onderdompelen in een walhalla van heerlijke lokale gerechten. Deze gezellige markt verkoopt naast verse groenten, fruit, noten en zaden ook huishoudproducten en stoffen. Slenterend door de straten ontmoet je tientallen marktkramers met verschillende nationaliteiten en achtergronden die jou voor een appel en een ei hun lokale producten aanbieden. Multicultureel, vers én betaalbaar, wat wil je nog meer?

Tekst en foto: © Anne-Sophie Verkoyen

19. Schönhauser Allee Arcaden: 19-jarige voetbalsupporter neergestoken

Voetbal is een sport die mensen verenigt, al was dat op zaterdag 9 februari niet het geval. Karl M., een 19-jarige Union Berlinsupporter, werd doodgestoken op een parking omdat hij een rugzak van zijn geliefde club droeg. Supporters van Union Berlin maakten een herdenkingsplaats op de plek van het incident en zamelden geld in voor de familieleden van Karl. Ook Hertha Berlijn richtte een fundraising op voor de nabestaanden. De herdenkingsplaats en het ingezamelde geld tonen de solidariteit tussen de Berlijnse clubs.

Tekst en foto: © Maarten De Cock

20. Beardy Boys: les van behaarde Berlijner

In de Berlijnse barbershop kan je niet alleen langsgaan voor een frisse look – voor 56 euro neemt de barbier zowel je baard als je kapsel onder handen – maar ook kan je er de knepen van het vak leren. De Beardy Boys Barberschool opende afgelopen jaar de deuren. Ondertussen geeft Andy, de volgetatoeëerde eigenaar, les aan een tiental leerlingen die soms van ver komen om les te krijgen van deze knippende leermeester.

Tekst en foto: © Florian Decoster

21. Sankt Oberholz: Das Leben ist kein Ponyhof

In de wijk Mitte vind je een studentencafé waar Bouba zijn inspiratie haalde. ‘Das Leben ist kein Ponyhof’ lees je boven de deur bij Sankt Oberholz. ’s Morgens kan je er terecht voor koffie, thee en gebak. Een werkplek met genoeg stopcontacten. Groepswerk op school beu? Voor vier euro huur je al een co-working space. Vanaf een uur of vijf vliegen de longdrinks over de toog. Herbeleef hét tv-moment van 2017 in deze Berlijnse spot.

Tekst: Jimi Claeys, foto: ©Kwinten Hendrycks