AgendaRecensieTekst

Bieke Ilegems maakt van imperfectie het nieuwe perfect

Een eerlijk en moedig relaas van Bieke Ilegems, bekend van Straffe Verhalen op Vijf. Open en bloot vertelt ze over het bedrog van haar man Erik Goossens.

De Zoektocht van een ouder meisje naar Eeuwige Schoonheid & Groot Geluk neemt je mee in het verhaal van Ilegems. Ze pent in het boek neer wat de meeste vrouwen, maar ook jonge meisjes, de dag van vandaag bezighoudt: schoonheid en liefde. Dat kun je zien aan de dagelijkse Instagramposts waarin jonge meisjes de perfecte foto proberen te nemen van een gezond slaatje in een trendy bar met de juiste belichting. Foto’s waarop geen spoor van liefdesverdriet te bespeuren valt. In haar boek geeft ze tips om je lichaam en ziel te zuiveren door recepten en meditatietechnieken zoals yoga.

Bedrog

Toch is er maar een hoofdstuk dat meteen de aandacht trekt en waar de meeste journalisten en lezers op geilen om het zo te zeggen: hoofdstuk zes. Het hoofdstuk waarin Bieke de beslissing neemt om aan heel Vlaanderen mee te delen dat haar man, Erik Goossens, haar bedroog met een twintig jaar jongere vrouw. Een simpel sms’je verraadde haar man: ‘Lief, het wachten duurt lang. Ik wil je niet kwijt.’ Daar gaat het beeld van het mooiste koppel van Vlaanderen. In een zak gesmeten en weggegooid. Je klapt het boek dicht en meteen rijst de vraag: ‘Hoe kan deze vrouw nog gelukkig zijn?’ Terwijl dat net de essentie van het boek is. Bij het lezen van hoofdstuk zes, stappen de andere hoofdstukken zachtjes naar het achterkamertje in je geheugen.

Bieke bereikte al veel in haar leven. Ze acteerde in onder andere Sara en werkte mee aan televisieprogramma’s zoals De Rodenburgs, LouisLouise, Exclusief, Het Zomeruur en Vind Je Lief. Jarenlang vertelt ze dus het verhaal van een ander en nu besluit Bieke zelf haar verhaal te vertellen in boekvorm. Haar eerste. Vlaanderen begint haar met argusogen te volgen. Ze staat de komende weken in de spotlights.

Het boek draait niet enkel om het zoeken naar schoonheid of overspel. Zelfvertrouwen vinden is ook een belangrijk deel van het boek, iets waar veel jonge mensen het moeilijk mee hebben. Jonge mensen zoeken naar wie ze écht zijn. Influencers en de Instafamous mensen zijn zich daar goed bewust van. We proberen ons te identificeren met rolmodellen die het perfecte leventje hebben: veel geld, weinig vet. En wanneer je het boek leest, krijg je eindelijk het gevoel dat imperfectie ook perfect kan zijn.

Want ja, je wordt onnozel van jezelf uithongeren en jezelf in elke spiegel bekijken die je tegenkomt. En o wee als er ook maar een puistje of kilootje is bijgekomen. Maar het is niet omdat Bieke in haar boek gezonde recepten meedeelt, dat ze zich daar zelf ook elk uur van de dag aan houdt of dat ze het er zelf niet moeilijk mee heeft. Ze vindt het soms vervelend en is vaak ook nog onzeker. En dat is net het fijne aan het boek, want het maakt duidelijk dat het oké is om niet perfect te zijn in wat je doet en wie je bent.

Falen en stralen

Noem het sensatie, maar moest het boek meer gaan over haar liefdesleven, zou het nog beter zijn. Uiteraard is het dan geen zoektocht meer, eerder een roman. In het midden van het boek schakel je over van een oppeppende roman naar een melodrama. De typische beginscène van een dramareeks. Bieke kleedt zich met dit boek helemaal uit voor Vlaanderen. Ze staat zoals ze zelf zegt in haar bloot gat. Figuurlijk dan. Ze geeft met haar boek mee dat het oké is om te falen, maar je moet blijven stralen.

Tekst: Shauny Verheulpen

Bieke Ilgemens, Uitgeverij Houtekiet, 29,99 euro