LijstjeLokaalTekst

BLOKSPOTS@Brussel: studeren bij de overheid of koffie à volonté voor vier euro per uur

Vorige jaar stonden er rijen studenten aan te schuiven om in de bibliotheek Muntpunt te kunnen studeren. © Muntpunt

Met de winter voor de deur en de kerstvakantie in het vooruitzicht zoekt 21bis de perfecte blokspots uit voor komende blokperiode. Ook als je bang bent voor kauwende kamelen, stinkende buurmannen en de muffe geur van oude koffie, heb je vanaf nu geen excuus meer om op kot Friends te bingewatchen in plaats van collectief te studeren. Deze week beginnen we met de stad van Manneke Pis en Bruxelles arrives-zanger Roméo Elvis: onze hoofdstad Brussel.

1. Muntpunt – Munt 6
Muntpunt is een van de vele studeerplekken die Brik – Student in Brussel vzw aanbiedt. De meeste plekjes zijn beperkt in plaats, maar Muntpunt biedt 250 studieplekken. Het is een bekekende Nederlandstalige bibliotheek en vanaf 1 december tot en met 26 januari kan je er een plaatsje reserveren om collectief te blokken met je medestudenten. Het enige wat je nodig hebt, is een geldige bibliotheekkaart. Het principe is: first reserved, first served. Hier reserveer je tijdig een plaatsje. Niet te laat komen, want na een kwartier gaat je plek naar de volgende. Ook handig: studenten mogen hun plaats maximaal 30 minuten verlaten. Geen ergernissen meer aan de boekenleggers die ’s morgens hun boeken komen leggen om vervolgens nog een paar uur te gaan slapen. Heerlijk, die rechtvaardigheid.

2. VGC Jacqmain  Emile Jacqmainlaan 135
Het VGC is ook een van de Study Spaces die Brik aanbiedt. De Vlaamse Gemeenschapscommissie is een overheidsbestuur in hartje Brussel. Voor het tweede jaar op rij openen ze hun administratiehuis voor de ambtenaren van de toekomst: studenten. Het is eens iets anders dan een koffiezaak of een bibliotheek. Als pauze kan je even door de gangen dwalen en wegdromen van een tijd waarin studeren in de kerstvakantie niet meer bestaat. Rust en stilte is er sowieso, maar ook uitzicht op hartje Brussel. Niets heerlijker dan vijf minuutjes mensen staren als je hersenen even niet mee willen. Er zijn dertig plaatsen en reserveren is niet mogelijk, de boodschap is dus snel te zijn. Nog een pluspunt: gratis thee én koffie.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Annelies Verrycken (@antom_training_consultancy) op

3. Workshop café – Louizalaan 146
Weer een studieplek met een topuitzicht: het Workshop café bevindt zich op de Louizalaan, een van de grootste lanen van Brussel. Het biedt op elk moment van de dag een rustige studieplek aan: twee verdiepingen met veel tafels, gratis wifi en een lekkere lunchmogelijkheid. Zo raak je je plek niet kwijt eenmaal de honger de kop opsteekt. De uitbaters zijn gewend aan werkende of studerende klanten, dat merk je aan de vele stopcontacten beschikbaar bij elke tafel. De natte droom van elke persoon die een laptop of elektronisch apparaat bezit. Niet nodig om al je Powerpoints af te drukken dus, het milieu dankt jou. Er is zelfs een pauzehoekje met magazines en kranten. Workshop café heeft alles om een hele dag te overleven en het blokleven zo aangenaam mogelijk te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Office for the morning #bruxelles #brussels #workshopcafé #avenuelouiselaan

Een bericht gedeeld door Paulo Mariotti (@paulomariotti) op


4. My little cup – Ijzerenkruisstraat 53
Klein maar fijn met heerlijke koffie, de naam My little cup geeft het al prijs. De zaak opent om 7.30 uur, ideaal voor de vroege vogels. En je hoeft thuis nog niet te eten, want voor de studentikoze prijs van 7.50 euro kan je er ontbijten tot 11 uur. Niet zo’n vroege vogel? Dan kan het kleine zaakje wel eens vol zitten. Niet getreurd, het ligt op wandelafstand van twee van de grootste Study Spaces van Brik: Brik Open House en Van Orley. Daar is vast wel plaats. My little cup doet ook aan coffee-to-go, zo hoef je niet zonder koffie aan de zware blokdag te beginnen.  Het Warandepark ligt vlak naast de deur, even een frisse neus halen tussendoor geeft je zo weer nieuwe moed.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

As if the coffee shop is hugging you with its cozy walls. My Little Cup || Brussels, Belgium Photo Cred: @obviicat

Een bericht gedeeld door Coffee Shop Corners (@coffeeshopcorners) op

5. La récré – Stassartstraat 118
La Récré is het buitenbeentje van de hoop; hier betaal je namelijk niet per koffie, maar per uur dat je er bent. Het eerste uur kost je 4 euro, in ruil daarvoor krijg je koude en warme dranken, fruit en snacks à volonté. Ze prijzen zichzelf voor hun snelle wifi, en er zijn zelfs printers beschikbaar. Perfect om nog last-minute een samenvatting af te printen. De maximale prijs voor een hele dag bedraagt 16 euro: printen, snacks en drank inbegrepen. De bar is ingericht met verschillende werkplekken om samen te zitten, maar ook met aparte bureaus. Voor elk wat wils dus. Check zeker de openingsuren hier, want La Récré is gesloten op maandag, dinsdag en donderdag.

Lees meer over blokspots in Gent, Kortrijk, Leuven, en Hasselt & Genk

Tekst: Camille Meus