Een boekenwinkel met uitsluitend boeken over de LGBTQ+-gemeenschap? Het bestaat! Prinz Eisenherz ligt in het zuidwesten van Berlijn en verkoopt honderden boeken met slechts één centraal thema. Zowel de infobrochures als romans en kinderboeken gaan enkel en alleen over ‘die Schwulen’, niet-hetero personen.

‘Bij de oprichting in 1978 kwamen gay mannen langs om meer te weten te komen rond ziektes zoals hiv en aids. Zoals iedereen weet waren deze aan een opmars bezig in de jaren zeventig’, zegt Stefan M. Weber, een van de medeoprichters en nog steeds werkzaam in de boekenwinkel. ‘De onderdrukking in het communistische Oost-Berlijn zorgde ervoor dat homomannen zich niet konden uiten. Na de val van de Berlijnse Muur zochten ze troost bij elkaar in de boekenwinkel.’ Zo diende Prinz Eisenherz in de beginjaren vooral als infokantoor.

‘Onze top twintig van meest verkochte boeken bestaat uitsluitend uit boeken over homomannen’

Kleurrijke geschiedenis
De regenboogvlag zegt duidelijk wat je hier mag verwachten, hét symbool van de LGBTQ+-community. Ook de hotels, winkels, clubs en bars in de buurt hebben alle kleuren van de regenboog. ‘Tegenwoordig is het doel van Prinz Eisenherz hetzelfde als iedere andere boekenwinkel, namelijk zo veel mogelijk boeken verkopen’, aldus Stefan. Hij benadrukt dat iedereen welkom is in de boekenwinkel, ongeacht de geaardheid. ‘We hebben in 40 jaar tijd geen enkele negatieve reactie gekregen op het concept. Buurtbewoners die het initiatief niet appreciëren, negeren het gewoon. We brengen deze boeken omdat niemand anders het doet.’

In de boekenwinkel loopt momenteel nog een kleine tentoonstelling naar aanleiding van de 40ste verjaardag in 2018. Sinds vijf jaar organiseren de medewerkers lezingen en discussies over thema’s die van belang zijn binnen de gemeenschap.

‘Opmerkelijk toch, dat alle bars en clubs voor lesbische vrouwen sluiten?’, zegt Stefan.

Van in- naar exclusie?
Berlijn is dé LGBTQ+-hoofdstad, en dat heeft haar redenen. De gemeenschap voelt zich hier welkom door de vele gay-vriendelijke initiatieven die er te vinden zijn. Zo speelt er in Kino International wekelijks een queer film tijdens de Mongay-avonden. Verder bestaat er een magazine, hotel en zelfs een museum die volledig in teken staan van de community.

Maar gaat dit allemaal niet een beetje te ver? Volgens Stefan alvast niet: ‘Vroeger was er wel meer exclusie, toen kwamen er enkel gay mannen langs. Nu proberen we met een breder aanbod ook vrouwen en hetero’s aan te trekken.’ Stefan stelt vast dat boeken over lesbische vrouwen spijtig genoeg weinig succesvol zijn. ‘Onze top twintig van meest verkochte boeken bestaat uitsluitend uit boeken over homomannen. Het is ook opmerkelijk dat alle bars en clubs voor lesbische vrouwen in de buurt sluiten.’

Tekst: Chloé Stouten en Nona Heremans, foto’s: © Nona Heremans