AudioNieuws

Britse jongeren trekken massaal naar de stembus

In Groot-Britannië hebben  zich massaal geregistreerd om te gaan stemmen.  Al 1,2 miljoen jongeren tussen de 18 en de 35 jaar gaven zich op sinds Theresa May op 18 april de komende verkiezingen aankondigde. 

De verkiezingen vinden plaats op 8 juni. Dat de Labour-party in Groot-Britannië de jeugd wil aanzetten tot stemmen, is geen geheim. Op elke hoek van elke straat in Londen hangt een propaganda-poster die jongeren moet motiveren om te gaan stemmen, en er worden overal flyers uitgedeeld.

Want dat is het probleem eigenlijk, jongeren gaan te weinig stemmen. Dat is gebleken na het Brexit-referendum. Slechts 60% van de jongeren die zich hadden geregistreed, zijn gaan stemmen, tegenover 90% van de 60-plussers. En dat is bij veel jongeren in Londen in het verkeerde keelgat geschoten zoals bijvoorbeeld Ryan, een 20-jarige student uit Groot-Brittannië.

 

Door jongeren aan te moedigen om te gaan stemmen, wil men een tweede Brexit-situatie voorkomen. Maar Sam  (21) denkt vooral dat jongeren de stem van hun ouders volgen en gelooft niet echt in politiek.

 

Londen (en Groot-Britannië in het algemeen) is een internationale metropool. Veel studenten en jongeren uit het buitenland wonen en leven hier, waaronder de Chileense muziekstudente Daniela Hurtado (26). Zij heeft de gevolgen van een Leave-stemmend Groot-Britannië meteen moeten ondervinden.

 

Haar werkvisum werd de dag na Brexit ingetrokken en sindsdien heeft ze geen geld meer kunnen verdienen. Ook gigs (kleine optredens) kan ze niet meer doen, want daar betalen mensen voor. Een ramp dus, voor de beginnende zangeres. Haar familie in Chili heeft veel moeten opofferen om Daniela te laten afstuderen dit jaar. Met haar band ‘Dani Hart’ nam ze in maart al deel aan Music Without Borders, een liefdadigheidsconcert om jongeren die getroffen zijn door Brexit financieel te ondersteunen.

De registratieplatformen zijn ondertussen al gesloten, dus jongeren kunnen zich niet meer registreren. Het zal afwachten zijn tot 8 juni wie er in Groot-Britannië aan de macht komt. Blijft het huidig premier Theresa May, of toch de sociaal-democratische Jeremy Corbyn? Sam (21) is alleszins niet negatief, zolang Nigel Farage of Boris Johnson maar thuis blijven.

 

Redactie en research: Lynn Van de Velde, foto:© pexels.com (CC0)