Chocoladeverslaafd of gewoon zin in een dagje stappen door Antwerpen? Op 8 maart gaf de Antwerpse Chocolade Week voor de vierde keer zijn startschot. Je kan 10 dagen lang, na aankoop van een Chocolat Pass, verschillende chocolatiers bezoeken en er een proevertje krijgen. 

Antwerpen Koekenstad organiseert dit jaar weer De Week van de Chocolade. De medewerkers van het Visit Antwerp bezoekcentrum staan te springen om alle deelnemers te verwelkomen. Opgewekt geven ze de Chocolat Pass en een brochure waarin alle deelnemende zaken vermeld staan. Er zit ook een stadsplan bij om zo een route uit te kunnen stippelen langs alle chocolatiers. Zo begint de dag en de ‘chocolade wandeling’.

Onzichtbaar evenement
Als je niet op voorhand weet dat het evenement bezig is, zou je er niets van merken. Nergens in Antwerpen staat er iets aangeduid of wordt er enige reclame gemaakt. Eens je begint aan de tour wordt pas duidelijk dat er veel andere deelnemers zijn. In elke chocolatier staat een massa mensen opgepropt, wachtende om hun coupon te kunnen omruilen in chocolade, ijsje, koffie of een van de andere lekkernijen. Op die manier raak je makkelijk aan de praat met mensen en voel je je ook meteen verbonden met hen en het evenement.

Antwerpen (her)ontdekken
Dankzij het wandelen van de ene chocoladezaak naar de andere ontdek je onderweg verschillende plekken en verborgen straatjes waar je anders nooit zou langskomen. Wist je bijvoorbeeld dat er rond de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal wel zeker 6 chocolatiers liggen? 

© Nathalie Van Hauwe
© Nathalie Van Hauwe

Bij het kleine Elisa Pralines krijg je voor 1 coupon een klein zakje met 3 pralines in. De verkoopster is duidelijk op de hoogte van het evenement en wacht de deelnemers op.

© Nathalie Van Hauwe

G. Bastin deelt voor de gelegenheid Perret repen uit, die onlangs opnieuw zijn uitgebracht.

Zelfs ijsjes zitten in het aanbod van proevertjes. © Nathalie Van Hauwe

Ook ijsjes zijn onderdeel van de ‘chocolade wandeling’ bij Foubert, ook al is het er misschien nog geen perfect weer voor.

© Nathalie Van Hauwe

Cross Roast Experience Store legt je in de watten met een koffie en chocolaatje naar keuze.

Ook koffie is van de partij in een van de deelnemende zaken. © Nathalie Van Hauwe
© Nathalie Van Hauwe
© Nathalie Van Hauwe
© Nathalie Van Hauwe

Bij de ‘uitvinder van de praline’, Neuhaus krijg je een mini-doosje met daarin 2 van hun best verkochte pralines.

© Nathalie Van Hauwe

Het schattige winkeltje Mary laat je ook zelf een zakje samenstellen met zelfgekozen 2 pralines.

© Nathalie Van Hauwe

Deelnemen aan de Chocolade Week kan je nog tot 17 maart, door in een van de bezoekerscentra van Visit Antwerpen of deelnemende zaken een Chocolat Pass (5 euro) te kopen. Hierin zitten 10 coupons, die je in de deelnemende chocolatiers kan inruilen voor proevertjes, en een inkomkaart voor de tentoonstelling Chocolat Martougin, Lange Gasthuisstraat 39, 2000 Antwerpen. Je krijgt ook een brochure met de deelnemende zaken, een stadsplan en wat extra uitleg.

Tekst en foto’s: © Nathalie Van Hauwe