NieuwsTekst

Contrabassist Wies de Boevé genomineerd voor Klara’s: ‘Mocht ik winnen, hoop ik op erkenning in België’

Wies vond liefde voor muziek in München en maakt nu kans op Vlaamse muziekprijs

Wies werkt momenteel als co-solocontrabassist en docent contrabas in het Duitse München. © Michel Neumeister

CULTUUR – De genomineerden voor de Klara’s zijn bekend. Contrabassist Wies de Boevé (30) maakt kans op de muziekprijs in de categorie Jonge belofte. ‘Ik vertrouw op het oordeel van de jury’, klinkt het. 

De Klara’s zijn muziekonderscheidingen voor al wie zich in 2017 in de wereld van de klassieke, jazz- en wereldmuziek heeft laten opmerken. De prijzen zijn een project van radiozender Klara en het Klarafestival. 21bis-redactrice Florence sprak met Wies de Boevé, kanshebber in de categorie Jonge belofte.

Exclusieve opleidingen

Wies de Boevé is afkomstig uit Onze-Lieve-Vrouw Waver maar woont sinds 2015 in München, Duitsland. Eerder vertoefde hij al in Berlijn en Zürich. ‘In Antwerpen behaalde ik mijn bachelor in de Muziek. Daarna haalde ik nog twee masters in Zwitserland: eentje in Performance Orkest en eentje in Solo Master.’

‘Speciaal voor de docenten ging ik studeren in Zwitserland. Mijn docenten daar, Duncan McTier en Božo Paradžik, zijn twee van de bekendste contrabassisten ter wereld.’ Voor Wies was het Konzertexamen aan de Hanss Eisler Muiskhochschule de kers op de taart. ‘Deze opleiding is nogal exclusief: slechts vier studenten worden toegelaten. Het maakt niet uit welk instrument je bespeelt maar je wordt er echt tot solist gevormd, zegt hij.

Vroeger speelde Wies ook viool en basgitaar. © Pexels

Drukbezette muzikant

Wies komt uit een groot gezin. Muziek maken zit al van jongs af aan in zijn bloed. Toch heeft hij niet altijd tijd om meerdere instrumenten te bespelen. ‘Vroeger speelde ik wel af en toe viool en basgitaar. Nu heb ik mijn handen vol met de contrabas. Als ik een beetje tijd heb, haal ik de violone boven, dat is de 6-snarige historische voorloper van de contrabas.’

Muziek maken is Wies’ fulltime job. ‘Ik ben co-solocontrabassist in het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, een orkest in München. Sinds oktober 2017 werk ik ook als professor aan de Musikhochschule in München.’ Daarnaast speelt hij vaak solo- en kamermuziekconcerten.

Koestermomenten

Het leukste aan performen vindt Wies de muziek delen met het publiek. Ook won hij al wat internationale wedstrijden. ‘In 2015 heb ik de Deutscher Musikwettbewerb gewonnen als eerste contrabassist ooit in de veertigjarige geschiedenis van de wedstrijd. Hierdoor kreeg ik wereldwijd in de contrabaswereld veel naambekendheid.’

Ook won hij de twee belangrijkste competities voor contrabas. ‘Dit zijn de ARD-Musikwettbewerb en Concorso Bottesini competities. Die laatste won ik vorig jaar in het Italiaanse Crema. Ik had op voorhand beslist dat het mijn laatste wedstrijd zou worden dus was het emotioneel gezien echt een mooie afsluiter’, klikt het. ‘Mijn cd die ik in 2015 opnam, zag ik onlangs liggen in een winkel in Shanghai. Toevallig toch?’ (lacht)

Vorig jaar won hij de ARD-Musikwettbewerb-wedstrijd, een van de bekendste contrabascompetities ter wereld.

Nominatie Klara’s

Nu Wies kans maakt op een Klara-beeldje in de categorie Jonge belofte, vindt hij het lastig om zijn slaagkansen in te schatten. ‘De andere genomineerden, Lore Binon en Bram Delooze, hebben andere muzikale talenten. Lore is sopraan en Bram speelt jazzpiano. Dat kan je echt niet vergelijken met elkaar. Ik vertrouw op het oordeel van de jury.’

Mocht hij de wedstrijd winnen, zou het een eer zijn om ook in eigen land erkenning te krijgen. ‘Ik vind het geweldig om overal te mogen spelen, maar zou het fantastisch vinden mocht dat ook eens in eigen land gebeuren. Jammer dat ik er nu maar zelden de gelegenheid voor krijg.’ In de toekomst heeft hij maar één plan: verder werken. ‘Mezelf verder ontwikkelen, nieuwe muziek ontdekken, concerten spelen en mijn contrabastechniek nóg beter maken.’

De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 14 maart 2018 om 20 uur in het Brusselse cultuurhuis Flagey, in gezelschap van minister van Cultuur Sven Gatz.

Tekst: Florence Wijnen, foto’s: © Michel Neumeister, CC0