Wat is er beter dan een zaterdagavond vol sixties vibes en intelligente lyrics? Op zaterdag 9 maart kon je terecht bij Depot Café, een concept van het Leuvense muziekcentrum Het Depot. Dadawaves, een jonge band uit de buurt van Leuven, stelde er hun tweede plaat voor. Toeschouwers mochten gratis binnen en konden genieten van een drankje en ‘frisse, meerlagige en psychedelische popmuziek’.

‘Beste mensen, wij zijn Dadawaves.’ Eén simpele zin en de band is vertrokken. Het publiek luistert meteen gefascineerd. Enkele minuten geleden was de Foyer van Het Depot in Leuven nog een luidruchtig café met gigantische witte lampen aan het plafond. Nu is het een donkere concertzaal. De lichten zijn uitgegaan, de lege bierglazen aan de kant gezet en het is tijd om muziek te luisteren.

Flügelhorn

Je hebt waarschijnlijk nog nooit gehoord van Dadawaves. De organisatoren van Depot Café beseffen dat maar al te goed. De bedoeling van het concept is dan ook om nieuwe -en meestal wat alternatieve- bands in the spotlight te plaatsen. Basic is de muziek van Dadawaves zeker niet. Naast de gebruikelijke instrumenten brengt de band ook een viool en zelfs een flügelhorn in de mix. De zanger en de zangeres van de band brengen de satirische teksten soms in het Engels en soms in het Frans.

‘We stellen vandaag onze nieuwe plaat voor. Wie heeft die al gehoord?’, zegt Jasper Stockmans, de leadzanger, na een paar zwoele nummers. Enkele die hard-fans roepen enthousiast, maar het merendeel van het publiek kent de band duidelijk niet.

Een lange baard en een cowboyhoed

Toch is de zaal vol: dertigers die hun ouders meebrachten, maar ook dertigers met hun kinderen, een heftig opgemaakte vrouw van rond de 40 die duidelijk nostalgisch is naar haar studententijd, een excentrieke bompa met een lange baard en een cowboyhoed, vriendengroepen, koppeltjes -véél koppeltjes- en natuurlijk een hele hoop studenten, want Leuven is en blijft een studentenstad.

‘Ik ben écht fan van Dadawaves. Ze hebben een unieke sound’

‘Je kan onze plaat trouwens kopen na het concert’, zegt de violiste. Ze spreekt het publiek heel wat voorzichtiger toe. Ironisch genoeg is zij wel de muzikant die de meeste rockvibes afgeeft tijdens het volgende nummer. Een jongeman in het publiek is zo onder de indruk -of zo dronken- dat hij zijn bierglas op de grond laat vallen. Niemand van het publiek kijkt om, behalve één vriendelijke veertiger die hem, met behulp van de zaklamp van zijn smartphone, helpt opruimen.

Binnen de lijntjes

De werknemers van het Depot zijn te druk in de weer om zich zorgen te maken over een kapot glas. Twee medewerkers houden het geluidsniveau in de gaten met een speciale meter, de anderen bedienen het publiek aan de bar. Drankjes kan je alleen kopen met jetons uit de automaat. Hoewel het apparaat sfeer brengt in de vrij kale ruimte, lijken de meeste toeschouwers de automaat niet vlot te kunnen gebruiken in het donker. Het gerinkel van vallende, metalen jetons wisselt de psychedelische muziek af.

Dadawaves sluit het optreden af met een paar knallers van zijn eerste album. Eindelijk krijgen de bewonderende fans waarvoor ze gekomen zijn: meezingers. De rest van het publiek gaat mee in het enthousiasme en de band krijgt een daverend applaus. Een mooie afsluiter vinden zij zelf, want daarna houden ze het voor bekeken.

De band verlaat het podium en de lichten gaan weer aan. Even met de ogen knipperen om te wennen aan het licht en voor je het weet is de ruimte weer een café. Het oudere publiek keert huiswaarts, de studenten blijven plakken voor nog een drankje. Dankzij de combinatie van concertzaal en café is er voor elk wat wils. ‘Dat is volgens mij één van de redenen dat het concept zo succesvol is’, zegt Arianne, een vrolijke medewerker. ‘Ik werk hier al vijf jaar en Depot Café bestond ervoor al.’

Een unieke sound

En of het een succes was! Behalve één bittere man die klaagt dat het toch wel wat interessanter had mogen zijn, zijn er alleen maar positieve commentaren bij het nadrinken. ‘Ik kende de band niet, maar ik vond het heel plezant! Jammer dat het al voorbij is’, zegt een vrouw van middelbare leeftijd met een geruit kleedje. ‘Ik ben echt fan van Dadawaves. Ze hebben een unieke sound’, voegt de cowboy-bompa er aan toe.

Maar goed dat ze genoten hebben, want Dadawaves treedt niet meer op tot eind juni. Gelukkig heeft Het Depot nog heel wat andere (gratis) concerten voor ons gepland.

Zin in een gratis avondje vol muziek? Op 21 maart komt Collective Conscience naar Depot café en op 1 april staat Pavlove op het programma.
Het nieuwe album van Dadawaves kan je gratis beluisteren op Spotify.

Tekst en foto’s: Ianthe Van Dyck