Dag van de Aarde is een dag waarop we wereldwijd met z’n allen stilstaan bij ons consumptiegedrag en vechten voor de bescherming van het milieu en het klimaat op aarde. Om Dag van de Aarde te vieren worden er verschillende acties georganiseerd. Toch is het belangrijk om je de andere 364 ook in te zetten voor het bescherming van de Aarde. Deze acht activisten doen dit al:

1. Christian Kroll
Christian Kroll is een Duitse ondernemer. Hij vond een wel heel effectieve manier om zijn steentje bij te dragen als milieuactivist. In 2009 startte Christian Ecosia op, een zoekmachine vergelijkbaar met Google. Maar Ecosia is meer dan een doorsnee zoekmachine. Het bedrijf schenkt 80 procent van zijn inkomsten aan de bescherming van het regenwoud. Met andere woorden: iedere zoekopdracht zorgt ervoor dat er een nieuwe boom geplant wordt. In 2019 maakte Christian bekend al 50 miljoen bomen gepland te hebben met zijn slimme uitvinding.

 

2. Boyan Slat
Boyan Slat is een Nederlandse uitvinder en ondernemer. Boyan is de oprichter en de CEO van The Ocean Cleanup, een organisatie en uitvinding om plastic afval op te ruimen uit de oceanen. Sinds de oprichting verzamelde het project al 30 miljoen dollar om de zogenaamde plasticsoep uit de oceanen op te ruimen.

3. Al Gore
Met An Inconvenient Truth creëerde Al Gore, voormalig vicepresident van de Verenigde Staten, in 2006 een baanbrekende documentaire over de opwarming van de Aarde. De documentaire maakte deel uit van Al Gore’s milieucampagne. Gore schreef ook een boek met dezelfde titel. In 2007 kreeg An inconvenient Truth de oscar voor de beste documentaire. De documentaire werd wereldwijd gratis aan scholieren getoond en maakte deel uit van de educatie op scholen.

4. Olivia Wilde
Olivia Wilde doet alles voor ethische mode. De Amerikaanse actrice richtte samen met goede vriendin en creatief ondernemer Barbara Burchfield Conscious Commerce op. Het initiatief financiert duurzame producten die op een ethische manier ontwikkeld worden. Olivia wil op die manier uitbuiting tegengaan. Ze wil consumenten aanmoedigen om na te denken over waar producten effectief vandaan komen.

View this post on Instagram

fashion statement #chooseused

A post shared by Conscious Commerce (@consciousco) on

 

5. Leonardo DiCaprio
De Titanic mag dan wel gezonken zijn, maar Leonardo Dicaprio, de wereldberoemde acteur, wil er alles aan doen om de Aarde niet in het water te laten vallen. Wie de wereldberoemde Leonardo volgt op instagram, zal zien dat  zijn instagramfeed volstaat met berichten over activisme. Leonardo omschrijft zichzelf dan ook als een environmentalist. Zo richtte hij zijn eigen organisatie The Leonardo DiCaprio Foundation op met als missie de laatste natuurgebieden te beschermen. De organisatie is uitgegroeid tot een winstgevend project met zo’n 80 miljoen dollar aan winst sinds 2010. Met dit geld steunt The Leonardo DiCaprio Foundation meer dan tweehonderd bedreigde gebieden wereldwijd.

Leonardo treedt als activist ook in de voetsporen van Al Gore. Zo maakte hij in 2016 samen de Amerikaanse filmregisseur Fisher Stevens de documentaire Before the Flood. In de documentaire uiten prominente (voormalige) wereldleiders zich over klimaatverandering tijdens een conversatie met Leonardo. Verder probeert Leonardo zijn ecologische voetafdruk te beperken door 100 procent plantaardig te eten. Hij gelooft dat een veganistisch dieet een positieve impact op het klimaat heeft.

6. Jane Goodall
Jane Goodall is een Engelse biologe en antropologe gespecialiseerd in mensapen. Haar bekendste werk is de veertigjarige studie over het sociale en familiale leven van de chimpansee. Haar voornaam kreeg ze meer dan toevallig. Net zoals in de Disneyfilm Tarzan leefde Jane voor haar studie een lange tijd samen met chimpansees. Ook Jane profileert zich als activiste. Al in 1977 richtte ze The Jane Goodall Institute op. Met The Jane Goodall Institute beschermt Jane chimpansees in hun natuurlijke habitat. Ze wil de voortplanting van chimpansees en andere aapachtigen bevorderen en het kappen van regenwoud tegengaan.

7. Greta Thunberg
Op 16-jarige leeftijd is de Zweedse Greta Thunberg al een wereldberoemde klimaatactiviste. Greta werd bekend door haar Schoolstrike 4 climate toen ze na de zomervakantie van 2018 besloot elke schooldag te staken voor het parlementsgebouw in Stockholm in aanloop van de Zweedse parlementsverkiezingen. Na de verkiezingen ging ze door en staakte ze iedere vrijdag. Op deze manier vraagt Greta aandacht voor de dreigende klimaatverandering. Ondertussen heeft Greta Thunberg honderdduizenden jongeren wereldwijd geïnspireerd om hetzelfde te doen.

 

8. Anuna De Wever
Eén van de vele jongeren die Greta Thunberg inspireerde, is onze eigen Anuna De Wever. Anuna is het boegbeeld van Youth for Climate in België. Samen met haar vriendin Kyra Gantois riep ze Belgische scholieren op om iedere donderdag in Brussel te demonstreren voor het klimaat. De schoolstakingen bereikten een hoogtepunt van 35.000 protesterende jongeren. Net zoals Greta, wil Anuna doorgaan tot de Belgische federale verkiezingen in mei.

Tekst: Anella Sepp
Foto: © Pexels