MECHELEN – Dat Thomas More ook inzet op Nederlandse studenten is duidelijk. Ze zijn niet weg te denken van de Nederlandse studiebeurzen én met resultaat. Zo’n 300 Nederlanders maakten de stap en begonnen dit jaar in Mechelen te studeren. Maar wat is er juist zo aantrekkelijk aan ons belgenland om hier te komen studeren? En hoe ervaren ze dat?

Melanie de Bie (23)

Melanie de Bie (23) komt uit de omgeving van Maastricht en studeerde de voorbije drie jaar Interieurvormgeving aan campus Faydherbe. In november kon ze haar diploma komen ophalen. ‘Ik kwam speciaal voor interieurvormgeving naar hier. De richting staat goed aangeschreven in Nederland. Ik heb een rondleiding gekregen van oud-studenten en dat is me zo goed bevallen, dat ik direct de keuze heb gemaakt om in Mechelen te studeren’, vertelt ze.

‘In Nederland ben je voor een bachelor algauw het driedubbele kwijt’

Het feit dat het een Nederlandstalige opleiding was, was aantrekkelijk voor haar. ‘Het is gewoon gemakkelijk dat je jouw eigen moedertaal kan spreken. Ik denk dat de stap groter is als je naar een land gaat waar een andere taal gesproken wordt. Dat was nu gelukkig niet het geval’, zegt Melanie. Ook financieel was het voordeliger om hier te komen studeren. ‘De studie is minder duur als in Nederland. Voor een bachelor daar ben je algauw het driedubbele kwijt.’ Zelfs met de kosten van de trein en het kot was Melanie er goedkoper af hier in België.

Meteen welkom

Ze schreef haar in en verhuisde naar een kot in Mechelen. ‘In het begin moest ik wel wennen. Het was een vreemde stad in een ander land en ik kende niemand.’ Ze leerde mensen kennen binnen haar opleiding en voelde zich snel thuis. ‘Ik voelde me meteen welkom, heel fijn. Ik denk dat een derde van de opleiding Nederlands was dus ik ben ook niet uitgesloten geweest. Iedereen was even gelijk. Of je nu uit Nederland of België komt.’

Maar toch was er iets minder leuk voor Melanie. ‘Met de trein moest ik overstappen in het Wallonië. Ik kon geen woord Frans en alle andere reizigers konden moeilijk Nederlands. Als er vertraging was of de trein niet af kwam, kon ik dus niets vragen. Dat was wel lastig’, vertelt ze.

‘De opleiding vond ik best pittig. Zo had je grote opdrachten waar je veel tijd in moest steken, maar het was echt de moeite waard. Achteraf ben ik wel blij dat ik voor deze opleiding gekozen heb. Als ik de keuze nog een keer moet maken, zou ik het zeker weer doen. Ik heb er veel geleerd. Het heeft me ook enorm laten groeien op sociaal gebied en zelfstandigheid.’

Eerst Nederland dan België

Milou Joosten (23)

De Nederlandse Milou Joosten (23) koos ervoor om in Mechelen Media en Entertainement Business te studeren, maar heeft er al een lange weg opzitten. ‘Ik ben begonnen met leren voor leraar basisonderwijs. Dat heb ik een half jaar gedaan tot als ik tot het besef kwam dat ik dat niet tot mijn 67ste wou doen’, zegt Milou. Onder de aanraden van een studieloopbaanbegeleidster, startte ze een half jaar later met International Event, Music & Entertainment Studies in Tilburg. ‘Daar was ik op een half puntje gebuisd. Als ik 0.5 meer had gehad, mocht ik naar het tweede jaar. Toen zag ik studeren even niet zitten en ben ik begonnen met werken.’

 

Twee jaar werkte Milou voor een vriendin haar vertelde ze in België precies dezelfde opleiding hadden als in Tilburg. ‘Mijn interesse lag toch in de media. Van kinds af aan te veel aan de computer gezeten en tv gekeken. Als ik naar een voorstelling ging, was ik veel meer geïnteresseerd wat er achter de schermen gaande was dan in het stuk zelf’, vertelt ze. Dus sprong Milou in haar auto en reed ze naar Mechelen.

‘Als er een druppel water op het wegdek ligt, weten Belgen niet waar hun gaspedaal staat’

Leuk om buitenlander te zijn

Echt moeilijk vond ze die stap niet om hier te komen studeren. ‘Ik zie België ook niet veel anders dan Nederland. De regeltjes zijn een beetje anders en de taal is ook hetzelfde op een paar woordjes na.’ Dat Milou elk dag met de auto moet komen, houdt haar ook niet tegen. ‘Ik woon in Venlo en dat is een anderhalf uur rijden. Met de trein doe je er dubbel zo lang over. Trouwens autorijden is het leukste wat er is. Alleen weten Belgen de gaspedaal niet staan als er een druppel water op het wegdek ligt,’ lacht ze.

‘Ik had geen moeilijkheden om me te integreren in de klasgroep. In het begin dacht ik wel dat ik misschien de enigste Nederlander was en hoe ik dat moest aanpakken. Uiteindelijk ging het wel makkelijk om naar iemand toe te stappen’, legt Milou uit, ‘Het is trouwens leuk om een buitenlander te zijn. Ik leer elke dag nieuwe woorden, nieuwe zegswijzen en als er met Nederland in de klas wordt gelachen, vind ik dat prima. Het gebeurt andersom ook.’

Nederland vs. België

Milou ziet ook een verschil tussen de richting dat ze in Tilburg deed en Media en Entertainement Business hier in Mechelen. ‘In Nederland geven ze je een datum waarop je opdracht moet af zijn en we zien het wel. In Belgie vragen ze je direct of ze je ergens mee kunnen helpen. Dat vind ik veel beter. Er is  veel meer structuur en dat heb ik nodig. Ik ben zelf ook niet zo goed gestructureerd. Ik vlieg altijd van de ene kant naar de andere kant en ik heb echt gewoon een lijn nodig dat ik kan volgen.’

Veel nadelen ziet ze niet om in België te komen studeren. Integendeel ze zou iedereen aanraden om het te doen. ‘Waarom? De mensen en hoe er met een leerling wordt omgegaan. Sowieso ook de kosten. Om je hier in te schrijven, kost het 900 euro. In Nederland betaal je al snel 2300 euro’, zegt Milou. En de kwaliteit van het onderwijs? ‘Het zou kunnen dat de kwaliteit beter is dan in Nederland, maar voor mij was het niet dé reden om naar hier te komen. Het is wel zo dat je in dat als je in sommige vakgebieden een Belgisch diploma hebt, je direct mag beginnen werken.’

Heb je ook zin om bij Thomas More te komen studeren, maar ben je nog niet overtuigd? Kom dan even is langs op onze belevingsdagen en woon een les bij. Meer info op www.belevingsdagen.be

Tekst: Cato Geeroms

Foto’s: © Pexels, Melanie de Bie en Milou Joosten