Yana Van Nuffel (20) is studente grafische vormgeving en fotograaf. ‘Ik heb alle technieken mezelf aangeleerd’, zegt ze. Al ziet ze zichzelf later niet als fotograaf, wordt haar werk wel gevraagd om tentoongesteld te worden. Haar eerste tentoonstelling vindt deze week plaats.

Je studeert grafische vormgeving, maar je werd als fotograaf gevraagd voor een tentoonstelling. Wat vind je hiervan?
‘Het was een leerkracht van het middelbaar die me vroeg om mijn werk te exposeren. Ik voelde me erg vereerd dat hij aan me dacht. De expo heet PERSPEKTIEF en gaat over jonge kunstenaars die verschillende media beoefenen.’

Waarom is fotografie voor jou hét medium om beeldend te communiceren?
‘Dat is voor mij geen bewuste keuze geweest. Ik ben al van kinds af aan bezig met fotografie. Mijn eerste professionele camera heb ik gekregen toen ik tien jaar werd. Het was dankzij mijn vader dat ik kennis heb gemaakt met fotografie. In zijn vrije tijd is hij daar veel mee bezig en als kind wou ik dat ook heel graag doen. Toen ik uiteindelijk zelf foto’s begon te nemen deed ik dat met mijn beste vriendin Romi Van Renterghem. Ik ken haar al sinds mijn zevende. We deden altijd alsof we modeshows en shoots hielden in de woonkamer. Al snel was het duidelijk dat zij beter was voor en ik achter de camera. Nu is Romi een model dat niet slecht bezig is.’

© Yana Van Nuffel

Wanneer ben je fotografie serieus beginnen nemen?
‘Op mijn zestiende besloot ik KSO te studeren aan Sint-Lukas Kunsthumaniora in Brussel. Ik kon de basics en voelde mij toen vrij om te experimenteren met beeld. Het klassieke beeld van een normaal portret heb ik durven loslaten. Ik heb durven zoeken naar een ruimte om een eigen stijl te creëren.’

Beschrijf je stijl eens.
‘Een belangrijk aspect voor mijn werk is dat ik altijd met natuurlijk licht werk. Dit zorgt er wel voor dat ik erg afhankelijk ben van het weer, maar dat stoort me niet. Ik werk nooit een complete setting uit als ik ga shooten. Ik werk graag in zwart-wit, dit betekent natuurlijk niet dat ik kleur uitsluit, maar ik zoek wel bewust contrast op en dat komt soms beter uit in zwart-wit. Ik ga graag voor strakke lijnen en let erg op de esthetiek van de foto’s. Ik vind de modellen die ik gebruik erg belangrijk: de blik en attitude van een model bepaalt de emotie die ik wil uitstralen in mijn foto’s.’

Wat betekent fotografie voor jou?
‘Ik kan mezelf niet goed verwoorden en ik denk dat fotografie voor mij betekent dat ik via beelden kan communiceren. Een simpel beeld, lichtinval of perspectief kan heel veel vertellen zonder te praten. Daarnaast vind ik het erg boeiend dat er meerdere interpretaties uit één beeld gehaald kunnen worden. Het toont aan dat we allemaal anders denken.’

Waar ben je op dit moment mee bezig?
‘Ik studeer grafische vormgeving en zie fotografie vooral als een hobby. Tegenwoordig kan iedereen foto’s nemen en ik vind niet dat ik goed genoeg ben om tussen al die goede fotografen uit te springen. Ik wil na mijn studies wel fotografie gaan studeren om andere dingen aan te leren. Ik ben nu vooral bezig met modefotografie. Ik werk al twee jaar voor een modellenbureau als fotograaf, maar ik wil conceptueler leren werken en mijn portfolio uitbreiden. Al vind ik het wel spannend om random foto’s te gaan nemen op een dak zonder een concreet doel.’

Zou je na je studies liever bezig zijn met grafische vormgeving of fotografie?
‘Het zou ideaal zijn mocht ik ze kunnen combineren. Ik hou wel van zekerheid, dus een vaste baan is voor mij een must. Fotografen zijn vooral afhankelijk van mensen of bedrijven die hen een opdracht geven. Ik denk dat mocht ik als vaste fotograaf aangenomen worden, dat ik dat zeker niet links laat liggen, maar ik zie dat niet direct gebeuren.

© Yana Van Nuffel

Heb je nog tentoonstellingen die aankomen?
‘Volgend jaar ga ik met Kunstgezind naar New York om weer mijn fotografisch werk tentoon te stellen. We krijgen een hele ruimte die we zelf mogen invullen. Dit lijkt me echt spannend en ik hoop dat dat nog meer deuren zal openen. Het is niet vanzelfsprekend dat je werk gevraagd wordt. Het is dankzij sociale media, of Instagram vooral, dat ik een online portfolio kan bijhouden. Zo ben je makkelijk bereikbaar en zien opdrachtgevers of organisaties meteen je werk. Ik ga me niet focussen om zoveel mogelijk opdrachtgevers of tentoonstellingen te krijgen. Ik zie wel wat er op mijn pad komt.’

Waar en wanneer kunnen we jouw foto’s bekijken?
‘Kerkstraat 24 in Kapelle-op-den-Bos vanaf donderdag 6 december tot 23 december.’

Tekst: Kubra Mayda, Foto’s: ©Yana Van Nuffel