NieuwsTekst

De koe van Kuttekoven: vijf arrestaties na religieus vandalisme op kunstwerk in kerk

Heilige koeien zijn blijkbaar ook in Borgloon te vinden, niet alleen in India. (foto: Antoine Taveneaux - Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0))

BINNENLAND – Vijf mensen zijn gearresteerd voor het bekladden van een kerk die dienst doet als kunstwerk. Het gaat over de expositie Holy Cow van beeldend kunstenaar Tom Herck in de Sint-Jan de Doperskerk in Borgloon. De vandalen bekladde de muren van het gebouw met enkele fundamentalistische leuzen.

Vijf mensen werden gearresteerd voor vandalisme op de tentoonstelling. Ze zouden de muren van de kerk hebben beklad met oude katholieke leuzen als Oremus et Pro Perfidis Judaeis. Dat is een controversiële zin die duidt op de bekering van de joden naar het christendom. Volgens de kunstenaar hebben de slogans te maken met het extreemrechtse Rexisme.

Bij de lancering van Holy Cow in 2017 zorgde het kunstwerk al voor controverse bij conservatieve christenen. Zij beschouwen het als heiligschennis en kwamen zelfs vanuit Nederland naar Kuttekoven om ertegen te protesteren. Het gaat om een koe die aan een kruis is genageld, boven een grote kuip gevuld met 5000 liter water en melk. De boodschap van het werk omvat de kritiek van kunstenaar Tom Herck op onze huidige voedselketen.

Tekst: Michiel Suls, video: Tom Herck – Youtube