Van 19 april tot 10 mei kan je de Koninklijke serres van Laken bezoeken. Elke lente worden ze drie tot vier weken opengesteld voor het grote publiek. Leopold II startte deze traditie en ze houdt al 100 jaar stand. Tijdens VRT NWS kreeg je alvast een sneak peek. Maar deze 8 foto’s zag je nog niet op tv.

Wat je in het achterhoofd moeten houden voordat je de serres bezoekt

    • Je betreedt een Koninklijk domein. Het is dan ook logisch dat je even langs een politiecontrole passeert. Grote rugzakken en handtassen moet je laten nakijken.
    • De serres van Laken zijn een van de best bewaarde serres over heel Europa en zijn daarom uniek.
    • Je kan er nog bloemen en planten vinden die werden aangeplant door Leopold II.
    • Alphonse Balat is de architect van deze serres. Voor de bouw gebruikte hij een combinatie van glas en metaal wat een Art Nouveau feel geeft.


Weetjes

Het team dat de serres en omliggende parken onderhoudt bestaat uit maar liefst 48 mannen en vrouwen.

Het personeel laat hun creativiteit af en toe de vrije loop. In een kleine nis staan tussen de planten kleine beeldjes van de Smurfen. Zoeken maar naar Grote Smurf en Smurfin.

De Wintertuin is voorbehouden voor de ontvangst van belangrijke personen. In 2018 werd hier de koffie gehouden tijdens het staatsbezoek van de Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte. De koepel van de serre is zo hoog dat er ruimte is voor palmbomen. Enkele hiervan zijn in de tijd van Leopold II aangeplant en zijn zo’n 100 jaar oud.

Wie zelf een bezoekje wil brengen, moet zich haasten. De serres zijn nog open tot vrijdag 10 mei. Aan het loket betaal je €2,50 als je ouder bent dan 18 jaar. Voor €1 extra krijg je een infobrochure. De openingsuren en meer info vind je op de site van Monarchie.be.

Tekst en foto’s: ©Jorien Deridder