NieuwsTekst

De mens blijkt afkomstig uit Europa

Homo-ErectusKrijgt de Homo Erectus er binnenkort een nonkel bij? © Wikimedia

Tot nu toe gingen we er steeds vanuit dat de mensheid ontstond in Afrika. Nieuw onderzoek lijkt echter uit te wijzen dat wij afstammen van een mensachtige soort die ronddwaalde in Zuidoost-Europa. Experts zijn niet helemaal overtuigd.

De Duitse Universiteit van Tübingen deed onlangs onderzoek naar fosielen van de Graecopithecus freybergi. Deze soort liep miljoenen jaren geleden rond in Zuidoost-Europa. De fossielen werden gevonden in Griekenland en Bulgarije. Het gaat om een onderkaak en een tand.

Tot nu toe werd algemeen aangenomen dat de Graecopithecus freybergi een aap was, maar nieuw onderzoek bracht aan het licht dat het wel degelijk om hominide gaat. De soort zwierf zo’n 7,2 miljoen jaar geleden rond in de streek. De mensachtigen die werden gevonden in Afrika zijn zeker 200.000 jaar jonger.

Twijfelgeval

Ondanks deze conclusie van het internationale onderzoeksteam van de Duitse universiteit, twijfelen vele experts nog. Eén van hen is antropoloog Steven Van Wolputte: ‘Om de Out of Africa-theorie teniet te doen, zijn er veel meer bewijzen nodig. Deze studie toont enkel aan dat er in die periode hominiden rondliepen in Europa.’

Van Wolputte stelt zich dan ook vragen bij het onderzoek. ‘Deze fosielen wegen niet op tegen alle bewijsstukken die naar Afrika wijzen.’ Daarnaast is hij er ook van overtuigd dat het hier niet om een directe voorouder gaat, gezien het feit dat primaten en hominiden door mekaar leefden in die periode.

Ook de vindplaats wil niet alles zeggen. Antropologe Marit van Cant benadrukt dat de soort gedurende zijn leven kan gereisd hebben en misschien ver van zijn geboorteplaats gestorven is. ‘Al lijkt de locatie (rondom de Middellandse Zee) er wel op te wijzen dat er een migratie was tussen Afrika en Europa.’ Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Tekst: Nick Van den Bossche, foto: © Wikimedia