Agenda

De queen van de Belgische hiphopscene: Blu Samu

Blu Samu verovert het land met haar good vibes en urban sounds. Ze barst van de energie en geeft dat moeiteloos over aan haar publiek.

Vanaf de eerste noot begint iedereen in het publiek met z’n hoofd te knikken op de laidback vibes die haar muziek uitstraalt. Blu Samu, oftewel Salomé Dos Santos, schaamt zich niet om over haar tegenslagen te rappen. Toen ze op haar negentiende haar eerste raptekst onder een beat op YouTube zette, duurde het niet lang voordat ze onder onze radar verscheen.

Donderdagavond stond Blu Samu op de mainstage van Brussel Brost. Vanaf het begin gloeide er een warme sfeer doorheen het publiek. De good vibes van Blu Samu waren, zoals altijd, voelbaar in de knikkende hoofden op haar beatsDe heerlijke mix van neo-soul, r&b en hiphop maken de zonsondergang in Brussel net iets warmer.

Het podium staat haar en ze even deelde ze die met rapper Peet, een van haar beste vrienden en een van de leden van het Brussels rapduo Le 77. Samen zongen ze het nummer ‘Nathy’ van haar debuut-ep ‘Moka’.

Muziek met een smoel
Het Belgisch-Portugese wonderkind was al gekend bij hiphopliefhebbers, maar afgelopen zomer heeft ze mogen optreden op podia van Dour, Couleur Café en Les Ardentes, wat zorgde voor naamsbekendheid op sneltempo. Misschien is het haar eerlijke persoonlijkheid die haar dat karakter geeft. Haar eigenheid geeft haar muziek heeft een smoel waar opkomende internationale hiphoppers best wel jaloers op mogen zijn.

Tijdens haar nummer ‘I Run’ rapt ze over een vluchtreactie. Ik wil wég. Dat gevoel.

Een koningin tussen hiphopbazen
De hiphopkoninging is jong, drieëntwintig, maar ze weet wel welke richting ze uit wil. Dat dat gebeurt onder de de vleugels van Brusselse hiphopbazen als Zwangere Guy en Le 77 kan alleen maar een positieve invloed hebben.

In het begin van haar hiphopcarrière werd ze vaak door Zwangere Guy vergezeld, maar dat gebeurt steeds minder en minder. Ook omdat ze gevraagd wordt om te toeren in onze buurlanden. Afgelopen zomer heeft ze al in Frankrijk mogen optreden.

Dat rap niet altijd op uptempo beats moet zijn heeft Blu Samu tijdens haar optreden afgelopen donderdag bewezen. Salomé kan hard gaan als ze dat wil, maar met wat rustigere, laidback beats weet ze ook de aandacht van haar publiek te krijgen.

Salomé Dos Santos steekt de soul met haar unieke stem in elk nummer en laat niemand in haar publiek onberoerd. Naast andere vrouwelijke Belgische toprapsters als Coely en het duo JUICY mogen we Blu Samu echt niet vergeten. Het is bijna voorspelbaar dat Salomé internationaal harten sneller zal doen slaan. Dit toont ze nu al aan met haar groeiende fame. Ze bewijst dat de Belgische hiphopcultuur een koningin rijker is.

★★★★☆

Geen zorgen als je er niet bij kon zijn op Brussel Brost. Op 24 oktober staat Blu Samu weer (gratis) op het podium.

Tekst: Kubra, Foto: (c)Eva-Luna Kenes