LokaalMechelenRecensieTekst

De Sava is tamelijk ça va

De Mechelse place to be voor tapas kan niet overtuigen, ook al waren de champignons (geen hallucinogene!) zeer wel te eten.

MECHELEN – Sava is het zesde beste restaurant in Mechelen als we Tripadvisor mogen geloven. Zaakvoerder Karel Meyer maakte van het historisch pand ‘De kat’ op de Grote Markt een ontmoetingsplaats met zuiders temperament. Op het menu? Tapas, tapas en nog eens tapas. Samen met een Mechels biertje of een Spaanse cava kan dat niet misgaan. Of toch?

Als je binnenstapt bij Sava, komt de warmte je tegemoet. Hier en daar vind je een zuiders getint tegeltje. Het voorste gedeelte zit vol dus na instructies van het personeel verplaatsen ik en Elisa ons naar het zetelhoekje achteraan. Weg van de gezellige drukte. Hier maken de houten muren plaats voor een te grote foto en wat verf. Veel tijd om te kiezen krijgen we niet. Er staat meteen iemand aan onze tafel om de bestelling op te nemen. Drank en krijgen we nog tijd om te focussen op de keuze van de tapas. Op de bediening is er niets aan te merken. Heel vlot en vriendelijk.

Champignonraadsel

Er is zeker genoeg keuze op het menu. De gemengde schotels maken ons helaas niet warm. Zeer voordelig wel maar niet naar onze zin. Wij kiezen voor de huis-gemarineerde vleesspiesjes (5,80 euro), krokant gebakken kippenvleugels (5 euro), gefrituurde inktvisringen (5,80 euro) en pittig gebakken champignons (5 euro). Niet veel later staan deze champignons al op tafel. De uit de kluiten gewassen exemplaren ruiken alvast heerlijk. Het is wel een raadsel hoe we die opeten. We hebben enkel vorken ter onzer beschikking. Geen sinecure. De smaak doen me denken aan de champignons met kruidenboter op de barbecue. Niet per se pittig maar wel lekker.

De vleesspiesjes, kippenvleugels en inktvisringen arriveren 5 minuten later. Wat meteen opvalt is dat er maar drie vleesspiesjes zijn voor 5,80 euro. Dat moeten heel goede spiesjes zijn. Ik waag me eerst aan de kippenvleugels of moet ik zeggen kippenbilletjes én kippenvleugeltjes. Ze zijn krokant gebakken met een vleugje citrus maar voor de rest kan ik er niet veel over zeggen. Zelfs met extra saus waar de kip op drijft, mist ik nog een beetje smaak. Ik heb het al beter gegeten. De inktvisringen kan ik vergelijken met de lekkere calamares die ik deze zomer op een wereldfestival heb binnen gewerkt. Niet slecht! Ook de, al dan niet zelf gemaakte, tartaarsaus mag er wezen.

Minibrochette

De overprijsde vleesspiesjes zijn ondertussen wat afgekoeld. Jammer toch maar er is zo veel te kauwen. De spiesjes zijn vakkundig in een stuk stokbrood met een kwak looksaus gestoken. Eigenlijk gaat het gewoon om een miniversie van een brochette inclusief de marinadesmaak. Hier hadden ze iets anders mee mogen doen. En zo droog! Gelukkig was er looksaus voorzien om mijn mond niet in een woestijn te doen veranderen. Kortom wegblijven van de vleesspiesje bij Sava is de boodschap.

De champignons waren het culinaire hoogtepunt. Hetgeen veel zegt als als je weet dat ik een fervente vleeseter ben. De rest was wel oké maar niet speciaal. Ze zeggen dat je naar een restaurant gaat om eten te proeven dat je thuis niet klaarmaakt. Gelukkig voor Sava schaft de pot bij mij meestal patatten, vlees en groeten. Of ik hier terug kom eten? Alleen als het op jullie kosten is.

Sava, Grote Markt 13, 2800 Mechelen
ma-zo: 9-24u.
+32 15 64 70 90 – 
www.savamechelen.be