InterviewLokaalTekst

Den Stillen Genieter in Mechelen walhalla voor bierliefhebbers (met smaaktest)

Gerard Walschaerts was een van de eersten die bieren in België op de kaart zette.

Begonnen met 40 bieren, nu zijn het er 500. Gerard Walschaerts, uitbater van Den Stillen Genieter op de Korenmarkt in Mechelen bezit het paradijs voor bierfanaten. ‘Op de Vismarkt had ik 750 bieren.’ Na de verhuis naar de Korenmarkt telt de kaart er zo’n 500.

Eindelijk. Het is weer terrasjesweer. Tijd voor een frisse pint onder de zon. En die kan je bestellen bij Den Stillen Genieter. Keuze heb je genoeg want op de kaart staan 500 soorten. Gerangschikt op streek, soort en herkomst. ‘Ik ben al 35 jaar bezig’, vertelt Gerard. ‘Ik was mee een van de eersten die is begonnen om bier in België op de kaart te zetten.’ In 1985 opende hij zijn café op de Vismarkt in Mechelen. Ondertussen is hij verhuisd naar de Korenmarkt.

Grote kelder
‘De hype is nu wat op zijn hoogtepunt,’ zegt Gerard. Het terras zit helemaal vol. Binnen speelt muziek, aan de muren hangen metalen bordjes met biersoorten op. Den Stillen Genieter maakte vorig jaar zijn comeback na drie jaar weggeweest. Nu zitten ze vlak aan de hoek op de Korenmarkt met achter de toog een trap die naar de schatkamer leidt.

‘Op de Vismarkt had ik 750 bieren’

Een goede cafébaas kent zijn bieren: ‘Ik heb ze allemaal al wel geproefd, denk ik.’ En er zijn veel goede bieren. Vooral kleine brouwers proberen nu mee te spelen op de markt, vertelt Gerard. Dat is eens wat anders dan AB-Inbev die alleen maar aan geld denkt. ‘De geuzen en trappisten doen het de laatste tijd goed.’ Bij de jeugd zijn de fruitbieren populair zoals Kasteel Rouge en Liefmans Kriek.

Klassieke muziek
Naast het rijke aanbod aan bieren is het hier vooral rustig zitten. In andere cafés hoor je hitsige beats door de boksen. Hier niet. Op de achtergrond speelt zacht klassieke muziek. ‘Mensen kunnen hier nog echt met elkaar babbelen zonder te roepen.’

Enkele suggesties uit het grote aanbod, geproefd en goedgekeurd:

 

 

Momenteel populair bij de jeugd, vertelt de uitbater. Kasteel Rouge heeft dan ook een verfijnde smaak. Zoet, maar net niet té met een alcoholpercentage van 8%.

 

 

 

 

 

Helemaal Belgisch: Lucifer van de Mechelse brouwerij Het Anker. Een blond bier met kruidige nasmaak. Je kan het vergelijken met een zachte Duvel. Alcoholpercentage: zie Kasteel Rouge

 

 

 

 

 

Favoriet van de uitbater: Troubadour Magma. Een amber bier met eerder zoete caramelsmaak. Gebrouwen door brouwerij The Tree Musketeers in Ursel. Het stevigste bier van de vier met een percentage van 9%. Het is dan ook een Musketeer.

 

 

 

 

 

Een lokaal bier van de Scheldebrouwerij in Antwerpen. De Zeezuiper springt op de kaart meteen in het oog door zijn ludieke naam. Het heeft een aroma van geel fruit en een vleugje koriander, met een aangename bitterheid en een fris droge afdronk. Ook hier een alcoholpercentage van 8%

 

 

 

Niet onbelangrijk voor studenten: de prijzen vallen hier enorm goed mee. De gemiddelde prijs voor een biertje is 3,30 euro.

Den Stillen Genieter is open vanaf 12u, op zondag vanaf 14u. Op maandag en dinsdag zijn ze gesloten.

Adres: Korenmarkt 21, 2800 Mechelen

Tekst en foto’s: ©Jorien Deridder