Al bosbrossend lieten jongeren de voorbije weken weten dat het milieu bovenaan de agenda staat. Kleren koop je dan ook niet langer in dumpwinkels. Vooral in steden winnen ‘thrift shops’ aan populariteit. Maar daar blijft het niet bij. Naast de klassieke tweedehandswinkels en rommelmarkten, duiken er ook steeds vaker swishingevenementen op.

Swishing? Ja, swishing, ook wel swapping of swopping genoemd. Een concept overgewaaid uit de Verenigde Staten waarbij je miskoopjes gelijktijdig vervangt door nieuwe aanwinsten. Een detox van je kleerkast dus. Net als bij een kringloopwinkel, heb je op een swishingevent keuze uit een heleboel tweedehandskleding, uiteraard in goede staat. Het verschil? Je betaalt niet met geld, maar met de waarde van de kledingsstukken die je zelf binnen brengt. Hergebruik op het allerlaagste niveau.

Katjes redden
Dat het concept vooral studenten aantrekt, weten ze ook in Leopoldsburg. ‘Dit jaar organiseerden we voor de vijfde keer ons swishingevent Swishing and Sweets, ten voordele van Cat Shelter Limburg’, een opvang voor hulpbehoevende kittens. ‘Het duurde even voor we het juiste publiek bereikten’, zegt mede-organisator Liss Awouters (27). ‘We hebben nu vooral ingezet op doelgerichte advertenties op Facebook en Instagram, en dat heeft zijn effect gehad. Deze editie zagen we al veel meer jonge mensen, mensen buiten ons traditionele kattenpubliek.’ Maar Leopoldsburg is natuurlijk Hasselt niet. ‘We weten wel dat we meer aantrek zouden hebben als we het event in een studentenstad zouden organiseren, maar we zijn nu eenmaal een lokale vereniging. Het enige wat we voorlopig kunnen doen, is werken aan de verbinding.’

Om jezelf te verwennen met een ecologische nieuwe outfit, en gelijktijdig katjes te steunen, kan je dus jaarlijks in Leopoldsburg terecht. Is dat wat te ver? Hou dan de website Swishing.be in de gaten. Deze organisatie organiseert regelmatig swishingevents en workshops over heel Vlaanderen.

Tekst: Harte Van Eynde, foto: © Liss Awouters