Volgend jaar gaan de Amerikanen opnieuw stemmen voor een nieuwe president. Dat wil zeggen dat presidentskandidaten nu stilaan aan hun campagne beginnen. Deze 6 vrouwen slagen er misschien wel in om 3 november volgend jaar het spreekwoordelijke glazen plafond te doorbreken en de eerste vrouwelijke president van de VS te worden. Spoiler alert: Oprah Winfrey staat niet in dit lijstje.

1. Kamala Harris (54)

Gage Skidmore op Flickr (CC BY-SA 2.0)

Als we alleen afgaan op hoeveel geld de democraten voorlopig inzamelden voor hun campagne met fundraisers, staat de Californische senator Kamala Harris op de tweede plaats. Ze staat daarmee net achter senator Bernie Sanders. Bernie deed in 2016 ook al mee maar verloor in de voorverkiezingen van Hillary Clinton.

Kamala werd geboren in Oakland, Californië en legt in haar aankondigingsvideo uit dat ze opgroeide met het idee dat ze mee verantwoordelijk is voor rechtvaardigheid in de Verenigde Staten. Ze beweert dat ze dat ook effectief deed in haar verdere carrière.

Ze startte in 2003 als eerste vrouwelijke attorney general of minister van justitie van Californië met Afro-Amerikaanse en Zuid-Aziatische roots. Sinds 2016 is ze senator voor Californië en felle voorstander van minder belastingen voor de middenklasse en voor een betere gezondheidsverzekering voor iedereen. Maar waar ze het meest voor strijdt, is een hervorming van justitie.

Met haar slogan ‘for the people’ hamert ze op de traditionele Amerikaanse waarden: waarheid, gerechtigheid, fatsoen, gelijkheid, vrijheid en democratie. Haar grote doel is Amerikanen samenbrengen. En wil ze ook marihuana legaal maken op federaal niveau en leerkrachten meer loon geven. Een steek die ze als minister van justitie liet vallen is dat ze persoonlijk tegen de doodstraf is maar de straf wel verdedigde tijdens haar loopbaan. Daarnaast vult ze haar tijd met in tv-programma’s ook nog de huidige president te bekritiseren.

2. Elizabeth Warren (69)

Gage Skidmore op Flickr (CC BY-SA 2.0)

Door Trump vaak Pocahontas genoemd omwille van haar Native Amerikaans voorouderschap, kondigde senator voor Massachusetts Elizabeth Warren op oudejaarsdag vorig jaar aan dat ze ook voor the oval office gaat. In 2016 voerde ze mee campagne voor Hillary Clinton. Nu heeft ze met meer dan 170 medewerkers aan boord de grootste campagnestaf van alle democraten deze verkiezingen.

Zoals vele politiekers was ze voor haar stap in de politiek rechtenstudent. Ze doceerde zelfs recht aan de universiteit van Harvard. In 2013 werd ze verkozen tot eerste vrouwelijke senator van Massachusetts.

In haar eerste campagnevideo ligt de nadruk op de lonen van de middenklasse die dalen. De grote boosdoener? Miljonairs en grote bedrijven. Volgens Elizabeth werkt Washington voor de grote geldhebbers en is de politiek corrupt. Zo richtte ze na de kredietcrisis in 2008 mee het Consumer Financial Protection Bureau op dat consumenten beter beschermt voor grote banken en bedrijven. 

Nu wil ze grote structurele veranderingen die zoveel mogelijk Trumps presidentschap ongedaan moet maken en de Verenigde Staten beter moet maken voor iedereen. Een rijkentaks, waarbij de rijksten een twee tot drie procent kapitaalbelasting moeten betalen en “een Amerika waar dromen bouwen mogelijk moet zijn.”

3. Amy Klobuchar (58)

Lorie Shaull (CC BY-SA 2.0)

Deze relatief voor ons onbekende Minnesotan kondigde in het midden van een sneeuwbui haar kandidatuur aan. Van sneeuwstormen is ze alvast niet bang, wat niet slecht is in een staat waar vorig jaar nog een recordaantal sneeuw viel.

In 2006 werd Amy senator van Minnesota en ondertussen al twaalf jaar is. Een staat die in 2016 voor Trump koos, en een swing state kan zijn in 2020. 

Haar hoofdprioriteiten de laatste jaren zijn het laten dalen prijzen van medicatie, seksueel misbruik en mentale gezondheid aankaarten en online privacy beschermen. Ze was ook een van de medestanders van het klimaatplan: de Green New Deal. 

Amy zou volgens bronnen van The New York Times nogal een harde baas zijn. Verschillende medewerkers getuigden over emotionele mishandeling op de werkvloer. Daarnaast omarmt de senator niet alle progressieve ideeën van de democraten. Ze is geen voorstander van gratis hoger onderwijs en medicare, een soort gezondheidszorg van de overheid. 

4. Kirsten Gillibrand (52)

AFGE op Flickr (CC BY 2.0)

Senator. Moeder. En advocaat. Iets wat de meeste vrouwen in deze lijst ook wel zijn maar zij schreef zelfs een kinderboek. Nu zet ze ook graag eerste vrouwelijke president op haar cv. Dat kondigde ze trouwens aan in The Late Show With Stephen Colbert, een Amerikaans praatprogramma.

Toen Hillary Clinton in 2009 haar job als senator voor New York moest verlaten om minister van Binnenlandse Zaken te worden onder Barack Obama, nam Kirsten Gillibrand het over van haar. In 2010 bij een speciale tussentijdse verkiezing won ze opnieuw.

Ze heeft haar standpunten al een paar keer veranderd. Zo is ze nu progressiever als het op migratie en wapens aankomt. Dat legt ze uit door toe te geven dat er dingen waren die ze toen nog niet wist. 

Kirsten Gillibrand was de eerste democraat die openlijk zei dat mededecmocraat Al Franken ontslag moest nemen nadat vrouwen hem beschuldigden van seksuele grensoverschrijdend gedrag. Dat is vandaag ook een van de dingen waar ze het meest tegen vecht. Ze was tegenstander in de benoeming van Brett Kavanaugh als opperrechter in het Amerikaanse hooggerechtshof nadat hij op zijn beurt werd beschuldigd door vrouwen.

5. Tulsi Gabbard (38)

Office of Representative Gabbard (CC0)

Deze soldaat, die 16 jaar in het leger van de staat Hawaï zat, vecht nu voor het hoogste ambt in de Verenigde Staten. Ze is zelf twee keer naar het Midden Oosten gestuurd en heeft oorlog en de gevolgen zelf meegemaakt. Ze wil naar eigen zeggen de greep op het parlement eindigen van bedrijven die voordeel uit oorlog halen. 

Ze is al even criticus van het buitenlands oorlogsbeleid van de Verenigde Staten. Zo gaf ze kritiek op ex-president Barack Obama’s aanpak van Iran, ISIS en Syrië. In 2017 ging ze in het geheim op bezoek bij Syrische president Assad en voor Trumps aantreding als president ontmoette Tulsi hem om national security job in Trumps regering te bespreken.

Maar is ze ook de jongste vrouw in deze lijst. En was ze op haar 21 al volksvertegenwoordiger voor Hawaï. Tijdens haar job lobbyde ze verschillende keren tegen holebirechten. Sindsdien heeft ze haar standpunten daarover veranderd. Daarnaast was ze in 2016 tegen Hillary Clinton, en voor Bernie Sanders.

6. Marianne Williamson (66)

Marc Nozell op Flickr (CC BY 2.0)

Zoals eerder vermeld staat Oprah Winfrey niet in deze lijst, maar wel haar spirituele adviseur. Deze 66-jarige auteur, activist, zelf-help guru en vriendin van Oprah is geen politieker. Ze heeft vrijwel geen politieke ervaring en in 2014 moedigde onder andere Kim Kardashian haar nog aan toen ze een plaats in het Californische parlement wou maar verloor.

Ze is de oprichtster van Project Angel Food, een vrijwilligersprogramma dat eten brengt aan personen met aids of andere ziektes die het huis niet kunnen verlaten.

De democraten zijn zelf geen fan van haar omdat ze nogal aparte politieke ideeën zou hebben. Ze is voorstander van een schadevergoeding voor zwarte Amerikanen voor de slavernij en beweert de oplossing te hebben voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Tekst: Yannick Verbesselt, afbeelding bovenaan: Kārlis Dambrāns op Flickr (CC BY 2.0)