LokaalNieuwsTekst

Dierenrechtenactivisten blijven onzichtbaar op de klimaatmars

24 februari 2019. Voor de zoveelste keer op rij komen duizenden mensen op straat in Gent om te betogen voor een beter klimaat. Ook dierenrechtenactivisten in kleurrijke dierenpakken stappen mee met grote borden, vlaggen en banners. Hoe kan het dat een grote groep betogers niet wordt opgepikt door de media?

‘Ik denk dat het vooral met de lobby te maken heeft’, vertelt dierenrechtenactivist Glenn Lemmens. ‘De vlees-en zuivelindustrie hebben door hun gigantische inkomsten veel macht om te beslissen wat er in de media komt en wat niet. Zeker met alle sociale media van vandaag is het raar dat er niets over de dierenrechtenactivisten in de media verscheen.’

‘De vlees-en zuivelindustrie hebben veel macht waardoor ze de media kunnen beïnvloeden’

Volgens Glenn wordt er te weinig informatie gegeven over de impact van het consumeren van vlees en zuivel. Net daarom gaan dierenrechtenactivisten naar klimaatmarsen, om de mensen wakker te schudden wat voor invloed dierlijke producten op het klimaat hebben. ‘Wie op straat komt voor het klimaat, wil er ook iets aan doen. Vele betogers bedoelen het echt wel goed, maar weten niet wat de grootste oorzaken van de klimaatverandering zijn.’ Iedereen heeft volgens Glenn het recht om te weten wat de invloed van vlees-/zuivelindustrie op het klimaat zijn. Ze veroorzaken niet alleen verschrikkelijk veel dierenleed, ze zijn ook erg schadelijk voor de planeet.

‘Zuivel is enorm slecht voor het klimaat. Koeien zijn de grootste vervuilers binnen de bio-industrie. Ze leven amper vijf jaar, maar in die vijf jaar produceren ze veel methaan, wat enorm vervuilend is voor onze planeet. Het waterverbruik bij de productie van melk en het vervoer ervan is ook niet bepaald goed voor het milieu. ‘De koeien die geen melk meer opleveren, worden op het einde van hun korte leven ook geslacht. Als vlees slecht is voor het klimaat, is zuivel dat ook, want de zuivelindustrie is de vleesindustrie’.

Dierenrechtenactivisten zijn in de eerste plaats begaan met de dieren, maar dit loopt gelijk met het klimaat. Door de ontbossing verdwijnen er verschillende diersoorten en door overbevissing en afval in de zeeën blijft er van het leven in de oceaan ook niet veel meer over.

‘Strijden voor het klimaat en voor dierenrechten gaan hand in hand’

Censuur
Niet alleen op klimaatmarsen, maar ook in het alledaagse leven verschijnt er amper iets over dierenleed en veganisme in de media. ‘De media willen vooral het publiek geven wat het wil.  Mensen zien niet graag dierenleed zodat dit onderwerp niet zoveel aandacht krijgt. Waarschijnlijk doen ze het niet met opzet, maar is het een kwestie van onwetendheid.’ Het is een enorm verschil met Engeland, waar er elke week wel een stuk online komt over bijvoorbeeld een bekende dierenrechtenactivist. Bij ons zijn het enkel de grote acties, zoals de undercoverbeelden van Animal Rights, die het nieuws wél halen.

Diet change, not climate change
Een veganistische levensstijl is volgens Glenn de beste manier om iets goed te doen voor het klimaat. Veganisten eten geen dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel, eieren en honing. Hier sparen ze niet enkel veel dierenlevens mee, ze gaan er ook de klimaatverandering mee tegen. Mensen willen vaak rietjes weigeren om vissen te redden, maar ze willen niet stoppen met vis eten om ze te redden. Waar is de logica?

De immense afvalbergen zorgen er ook voor dat onze planeet er slecht aan toe is. Verpakkingsvrije winkels zoals Ohne in Gent of Kabas in Mechelen zijn een goed initiatief om je eigen afvalberg te verkleinen. ‘Of hoe goed zou het zijn moest er in elke supermarkt minstens een verpakkingsvrije afdeling zijn. Zelf ben ik ook begaan met het milieu, ik probeer zoveel mogelijk afval te vermijden en richt me dus niet enkel op het bestrijden van dierenleed. Strijden voor het klimaat en voor dierenrechten gaan hand in hand’, concludeert Glenn.

Tekst en foto: ©Tiffany Hermans