Wansmakelijke taferelen maandag tijdens de Deense voetbalderby tussen Brøndby en FC Kopenhagen. Bij een hoekschop in de 85ste minuut kreeg Kopenhagen-verdediger Ludvig Augustinsson dode ratten naar het hoofd geslingerd. Het thuispubliek, dat zich met deze actie allesbehalve populair maakte, kreeg uiteindelijk nog lik op stuk. Kopenhagen won de partij met 0-1 en blijft zo leider in de Deense competitie met 13 punten voorsprong op Brøndby, dat tweede blijft. Hoewel beelden van het ‘rattenincident’ intussen de wereld rondgaan, zijn knaagdieren lang niet de enige opmerkelijke objecten die ooit op een voetbalterrein belandden. Ook deze voorwerpen vonden doorheen de jaren een weg naar het veld.

1. Tennisballen

Te hoge ticketprijzen? Daar weten de supporters van het Duitse Borussia Dortmund wel raad mee. Tijdens een bekerduel op het veld van tegenstander VfB Stuttgart bleven 400 bezoekende fans eerst een tijd lang weg uit de gasttribune om nadien een massa tennisballen het veld op te gooien. ‘Voetbal moet betaalbaar zijn voor iedereen’, klonk het bij supporterskern.

2. Slangen

Dat stadsderby’s geladen kunnen zijn, heeft ook doelman Vedran Janjetovic aan den lijve mogen ondervinden. De goalie van het Australische Western Sydney kreeg niet bepaald een warm welkom toen hij tegen ex-club Sydney FC onder de lat stond. Supporters, bij wie de transfer duidelijk nog niet verteerd was, bestookten het doel van Janjetovic met slangen. Gelukkig ging het in dit geval om plastieken exemplaren.

3. Bananen

Racisme op het veld? Daar laat Juventus-verdediger Dani Alves (ex-Barcelona) zich niet door intimideren, integendeel. Zelfs een banaan uit de tribune kon de Braziliaan niet van de wijs brengen.

4. Toiletpapier

Spelers en supporters van de Engelse topclub Arsenal zullen zich het laatste bezoek van Bayern München ongetwijfeld nog herinneren. Net voor de aftrap van het Champions League-duel doken plots tientallen rollen toiletpapier op in het vak van de bezoekende fans. Uit protest tegen de te hoge ticketprijzen werden de rollen, na vertoning van een bijbehorende tifo, het veld op gegooid. De Londense stewards hadden er de handen mee vol. De Bayern-spelers daarentegen maakten er een gala-avond van en wonnen de terugwedstrijd, net als de heenmatch, met 1-5.

5. Plastic varkens

Dat de Belgische clubeigenaar Roland Duchâtelet niet geliefd is bij de supporters van Charlton Athletic lijkt zo stilaan een understatement. Het wanbeleid zit de supporters van de Engelse derdeklasser zelfs zo hoog dat een deel van de aanhang in februari nog naar België afzakte om op die manier hun ongenoegen te laten blijken. En ook voordien vonden al een aantal protestacties plaats. Tijdens een thuiswedstrijd tegen Conventry in oktober vorig jaar bestookten de fans het veld met plastic varkens.

6. Papieren vliegtuigjes

Puur toeval of een knap staaltje vouwwerk? De worp van dit papieren vliegtuigje tijdens een oefeninterland tussen Engeland en Peru op Wembley was er alleszins eentje voor in de geschiedenisboeken. Terwijl de spelers op het veld zich van geen kwaad bewust zijn, slaagt de eigenaar van het vliegtuigje wonderwel in zijn opzet. Geluk of niet, het moet zowat de strafste worp ooit zijn.

7. Selder

Naast voetzoekers, Bengaals vuur en wapens staat nu ook selder op de zwarte lijst van de Londense topclub Chelsea. Sinds 2007 is de groente niet langer toegelaten in de tribunes van Stamford Bridge. Fans van de Blues gooiden al meer dan twintig jaar lang selder vanaf de Shed End-zuidtribune, als symbool voor een seksueel getint supporterslied.  “Celery, celery. If she don’t cum I’ll tickle her bum with a lump of celery”, klonk het vanaf de spionkop.

8. Knuffels

Dat niet alle supportersacties een negatieve bijklank hebben, bewijzen deze hartverwarmende beelden uit het publiek van het Nederlandse ADO Den Haag. Toeschouwers werpen massaal knuffels in de richting van een lager gelegen tribune, waar voor de gelegenheid verschillende patiëntjes uit het Sophia Kinderziekenhuis hadden plaatsgenomen.

Tekst: Evelien Rip, foto: CC0