Echte lederen schoenen zijn passé, appelleer is de nieuwe norm op vlak van schoeisel. Het Antwerpse schoenenmerk Komradszorgde voor deze primeur in eigen land. Het afval van appels (pulp van appelschillen) wordt gebruikt om een alternatieve leersoort te maken zodat er niets verspild wordt.

Na schoenen van ananasleer zijn er nu ook sneakers gemaakt van appelleer. Beiden zijn ecologische alternatieven voor het klassieke leer. Bij de klassieke vorm worden er dierenhuiden gebruikt om te verwerken in schoenen, kledij en accessoires. Niet alleen is ananas- of appelleer beter voor het milieu, er komt ook geen dierenleed aan te pas.Want zoals je weet moet er eerst een dier geslacht worden voordat je de huid kan gebruiken. De huid van bijvoorbeeld een koe of varken wordt dan na het slachten verder verwerkt tot het gewenste product. Dit proces is er niet bij schoenen die gemaakt zijn van appels. De schoenen zijn ook helemaal geschikt voor veganisten omdat er bij het productieproces geen dieren aan te pas komen én er geen dierlijke producten in de schoenen zitten.

 

De nieuwste schoenen van appelleer hebben een zool van gerecycleerde autobanden die gekleurd is met biologische verf. De grondstoffen voor de schoen moeten ook niet ontgonnen worden waardoor de ecologische voetafdruk niet zo groot is. Dit komt onder andere doordat er geen internationaal transport nodig is.De schoenen mogen dan wel van appels gemaakt zijn, ze smaken en ruiken er niet naar.Met het dragen van deze schoenen laat je dus letterlijk en figuurlijk een positieve voetafdruk achter op onze planeet.

Je kan de sneakers nu al voor 79 euro in pre-order bestellen.

Tekst: Tiffany Hermans, foto: Pixabay via Pexels