Op zes december bezoekt Sinterklaas niet alleen je huis, maar ook de Gentse musea. Tijdens Museumnacht Gent gooien acht Gentse musea hun deuren gratis open voor het grote publiek. Van zes uur ’s avonds tot één uur ’s nachts kan je cultuur opsnuiven en daarna kan je doorstappen naar Charlatan voor een vette afterparty.

1. STAMHet museum van de misdaad
Graag even je aandacht: het STAM heeft jouw speurneus nodig. De laatste paar dagen wordt de stad Gent overladen door enkele mysterieuze misdaden en het is aan jou om deze onder de loep te nemen. Verdachte individuen – die je op de hielen zitten – maken je zoektocht er niet makkelijker op. Daarbovenop komt nog een geheime code die gekraakt moet worden. Een kleine tip: iedereen spreekt de taal van de muziek. Lukt het jou om dit op te lossen? Tussen het onderzoeken door kan je ook een nieuwe profielfoto trekken, want je kan mugshots à volonté maken. Dan plaats je jezelf eens in de schoenen van een misdadiger. Zo zal je de echte dader misschien vinden. Spannend!

Achteraf kan je genieten van criminele drankjes in het STAMcafé en van culinaire Flikburgers in de foodtruck, die zelfs ooit een politiecombi was.

2. Museum Dr. GuislainPrikkels, tussen pijn en passie

Museum Dr. Guislain is the place to be voor psychiatriefreaks. No pun intented. Ze willen het debat over psychische gezondheid en ziekte starten en dat doen ze door beladen onderwerpen op een eigenzinnige wijze te benaderen. Met hun nieuwe tentoonstelling Prikkels, tussen pijn en passie opent ze de discussie over een overdaad of juist een tekort aan impulsen. Elke dag voel je miljoenen prikkels doorheen je lichaam  en iedereen reageert daar anders op. De ene denkt aan hoogsensitiviteit, de andere smijt met woorden als apathie. Het Museum Dr Guislain onderzoekt hoe we deze prikkels bevredigen of buitensluiten.

Speciaal voor Museumnacht nodigen ze ook GO!, Academie voor Muziek, Woord en Dans, uit. Zij zullen net dat tikkeltje extra toevoegen aan de prikkelende tentoonstelling door te improviseren op enkele werken. Wil je nog meer? Dan kan je ook een artistieke cursus volgen die je helemaal in de sfeer zal brengen.

Afbeeldingsresultaat voor prikkels dr guislain
De plaats van je prikkels, bepaalt je gevoeligheid ervoor. ©Museum Dr. Guislain

3. Huis Van AlijnROOK
‘Heb jij soms een vuurtje voor me?’ Een vraag die alleen vergeetachtige rokers stellen. Maar is het jou ook opgevallen dat je die vraag steeds minder hoort? Door het rookverbod kan je haast nergens nog een sigaret opsteken. In de familiefoto’s van vroeger overheersen de rokerige wolken boven de geforceerde glimlach. Nu is het bijna een uitzondering als je rookt en krijg je al snel een vieze blik van een voorbijganger. Toch gaat tabak als zoete broodjes over de toonbank en is de aantrekkingskracht ervan niet te ontkennen. De geschiedenis van de sigaret kan je niet op één, twee, drie vertellen. Daarom brengt het Huis Van Aluin met hun expo ROOK de mentaliteitsverandering van sigaretten in beeld. Talrijke foto’s en home movies maken er een persoonlijk verhaal van dat je de rokerige geschiedenis beter doet begrijpen.

Om in de gezellige sinterklaassfeer te blijven, komen Sint Nico en Zwarte Tine op bezoek. Ze zorgen voor een avond vol rokerige hits en frisse cocktails die je vanaf acht uur ’s avonds kan combineren met je geweldige dancemoves tijdens de silent disco.

20181018 Av Expo Rook Web C Michiel Devijver 31
Reclame voor sigaretten. ©Huis Van Alijn

Tekst: Femke De Schrijver, foto ©Arkle Clarke