StoriesTekst

Haak eens een eenhoorn voor het goede doel

Jarne heeft autisme maar wil vooral anderen helpen

De zes eenhoorns die Arne bedacht om geld in te zamelen voor het goede doel. ©Unicorns For Humanity

Unicorns For Humanity is een project van Jarne Vanderspikken. Met dit project wil hij voor zes verschillende goede doelen geld inzamelen. Dat gebeurt via donaties en de verkoop van gehaakte eenhoorns. Voor deze eenhoorns is mama Ann dan weer verantwoordelijk.

Unicorns for humanity is het stokpaardje van Jarne. Jarne is 15 en heeft autisme. Als kind ging hij gewoon naar school, maar in het middelbaar was dat niet meer zo evident. Ann, de mama van Arne, had dat al snel door: ‘Na een aantal weken te overleggen met de school besloten mijn man en ik dat ik Jarne voortaan thuis les zou geven.’ En zo gedaan.

Unicorns for Humanity

Tijdens die lessen kijkt Jarne onder andere naar het nieuws. Daar zag hij dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump niet langer ngo’s steunde. ‘Jarne vond dat zo erg. Als er één ding is dat Jarne goed kan, dan is het meeleven met anderen.’ Toen Jarne interesse kreeg in het bouwen van een website werd plots Unicorns for Humanity geboren.

Unicorns for Humanity is een leerschool voor Jarne. Hij leert een website te bouwen, oefent zijn Engels én kan mensen steunen. Jarne bedacht zes eenhoorns. Compleet met een eigen uiterlijk en innerlijke. Die bracht mama Ann tot leven met haar haakkunsten. ‘Ondertussen ben ik ieder vrij moment bezig met het haken van eenhoorns’, vertelt Ann. ‘Zeker nadat OutRight Action International onze actie op hun website zette. Plotseling kreeg ik allemaal bestellingen vanuit Amerika.’

Goede doelen

Bij de zes eenhoorns werden dan zes ngo’s gezocht. Bob was de eerste eenhoorn die Jarne bedacht. Hij steunt OutRight Action International. Betty daarentegen is een wetenschapster en steunt Doctors Without Borders. Marcel is de opa van de groep en geeft daarom zijn deel aan Help Age International. Dolores helpt Human Rights Watch. Julio vindt de erkenning van mental health issues heel belangrijk en steunt daarom Basic Needs. Dan is Gunther er nog. Hij koos The Red Pencil International om zijn geld aan te geven.

Je kan Unicorns for Humanity steunen door een donatie te doen of een eenhoorn te kopen. Voor 25 euro kan je een kopie van één van de zes door Jarne bedachte eenhoorns of een eigen ontwerp kopen.

Meer informatie vind je op de website.

Tekst: Jana Leirs