BISA, Brusselse Islamitische Studenten Associatie, zo heet de nieuwe vereniging die is opgericht in de Vrije Universiteit Brussel. De organisatie wil het studentenleven voor zowel moslims als niet-moslims gemakkelijker maken. ‘We ondervinden vaak moeilijkheden om onze religie te praktiseren en vooral om het te combineren met het studentenleven.’

Stijn (23) studeert rechten aan de VUB. Hij bekeerde zich op 18-jarige leeftijd tot de islam. ‘Tijdens mijn studies aan de Universiteit merkte ik dat je veel verschillende studentenverenigingen hebt. Van politieke verenigingen tot ethische studentenverenigingen, maar geen enkele met een islamitisch perspectief of achtergrond’, vertelt Stijn oprichter van BISA.

Stijn Ledegen, oprichter van BISA. © Azdad Louisa

Stijn wil met BISA een community van moslimjongeren creëren om samen de religie te vergemakkelijken en te praktiseren. ‘Ik ken veel broeders en zusters die een opleiding volgen waar één of zelfs geen moslims zitten. Het wordt dan moeilijk om medestudenten te vinden met gemeenschappelijke interesses. Hierdoor ben je vaak op je eentje.’

Religieuze thema’s

BISA wil in de toekomst veel lezingen en conferenties organiseren met sprekers die op academisch en professioneel niveau hoog staan. De onderwerpen zouden dan een islamitische insteek krijgen die de jongeren van vandaag aangaan. ‘Ik zie vaak studentenverenigingen filmavonden organiseren, allemaal leuk en wel maar dat is niet educatief. Het helpt ons niet verder in het dagelijks leven’, zegt Stijn.

Ook Amir lid van BISA en student aan de VUB kan zich volledig vinden binnen de nieuwe studentenvereniging. ‘Met BISA willen we onze stemmen laten horen. We mikken om in de toekomst een impact te hebben op de publieke opinie’, aldus Amir. Ook hij bekeerde zich tot de islam.

Onlangs startte Stijn een YouTube-kanaal waar hij islamitische video’s op post. In de eerste video vertelt hij over zijn ervaring naar Mekka, de religieuze bedevaartplaats voor moslims.

Op woensdag 15 mei om 18u organiseert BISA haar eerste studentenconferentie in het VUB. Tijdens deze conferentie komen de studentenleden hun doelen en visies voorstellen. Nieuwe leden die zich graag zouden aansluiten bij de nieuwe vereniging kunnen zich dan ook inschrijven. 

Tekst: Kautar Doukali, foto: Pexels (CC0)