NieuwsTekst

Experts raden EU af om burgerrechten aan robots te verlenen

Vorig jaar bedankte de robot Sophia Saoedie-Arabië nadat ze het staatsburgerschap had verworven: 'Ik ben heel trots en ik vind het een grote eer.' Foto: Web Summit (CC BY 2.0)

 

WETENSCHAP – 150 experts op het gebied van robotica uiten kritiek op een wetsvoorstel van het Europees Parlement om robots gelijkaardige rechten te geven als mensen. In een open brief stellen ze dat het beeld dat Europese politici van robots schetsen beïnvloed is door science-fiction en sensationele artikels over artificiële intelligentie.

 

Europa wil dat robots met kunstmatige intelligentie zelf geheel of gedeeltelijk verantwoordelijk worden voor hun daden. Op die manier zouden de slimme machines de status krijgen van een rechtspersoon, waardoor ze in rechtszaken kunnen optreden als aanklager of beschuldigde. Politici richten zich met de maatregel op de meest geavanceerde robots, zoals bijvoorbeeld de robot Sophia van Hanson Robotics. Als allereerste robot slaagde ze erin om vorig jaar het staatsburgerschap in Saoedi-Arabië te verwerven.

‘Vanuit zowel een ethisch als juridisch oogpunt is elke vorm van een dergelijke legislatieve omkadering voor robots ongepast’, zo luidt het in de brief. De robotica-experts roepen de Europese politici ten slotte op om elke ethische, sociale, juridische en economische kwestie die met kunstmatige intelligentie te maken heeft, vanuit een onafhankelijk en neutraal standpunt te bekijken.

Tekst: Sebastien Marien, foto: Web Summit (CC BY 2.0)