NieuwsTekst

FACTCHECK: Bedraagt Mechelse stadsschuld 3.000 euro per inwoner?

© Ruben De Borger

POLITIEK – ‘Mechelen heeft een hoge schuld, 3.000 euro per inwoner. Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd en dat was ook nodig. Maar nu gaat het beter met Mechelen en moeten we het budget onder controle houden’, zei Freya Perdaens enkele weken geleden in een interview op Radio 1. Maar klopt dit ook? 

Schuld per inwoner is eerst en vooral een vaag begrip. Freya Perdaens legt uit dat dat ‘een uitdrukken van de gemaakte investeringen en de lopende leningen van Mechelen is, gedeeld door het aantal inwoners’ is. ‘In de gemiddelde Vlaamse centrumstad is dat tussen de 1.200 en de 1.500 euro, in Mechelen dus 3.000 euro’, zegt Perdaens. ‘Langs een kant klinkt dat problematisch, maar iedereen is zich bewust van deze cijfers. Die grote uitgaven waren noodzakelijk om van het oude Mechelen een bloeiende stad te maken. Nu komt het er op aan om beetje bij beetje de leningen af te betalen, net zoals bij de aankoop van een huis.’

Wat zeggen de cijfers?

Volgens de laatste beschikbare gegevens van statistieken.Vlaanderen bedraagt de Mechelse financiële schuld 2.962 euro per inwoner. Als we dit getal afronden komen we aan 3.000 euro per inwoner. Hierdoor staat Mechelen in de top tien van alle gemeenten in Vlaanderen qua schulden per inwoner, en is het zelfs de centrumstad met de meeste schulden per inwoner in Vlaanderen. Opvallend is dat de schuld per inwoner in 2008 maar 1.200 euro was. In tien jaar tijd is de schuld per Mechelaar dus bijna verdriedubbeld.

Schepen van Financiën Walter Schroons (CD&V) reageert

Volgens huidig schepen van Financiën Walter Schroons (CD&V) kloppen de cijfers die collega Freya Perdaens de wereld instuurt, maar hij relativeert meteen. ‘Het klopt bij benadering. Dit is het huidige bedrag per inwoner’, vertelt de schepen. ‘Maar als je weet dat de geconsolideerde overheidsschuld in België ongeveer 450 miljard euro bedraagt, heb je een schuld van afgerond 40.000 euro per inwoner. Het Mechels aandeel bedraagt daar dus nog geen 10% van.’

Maar hoe komt het dat deze Mechelse schuld zo hoog is kunnen oplopen? ‘Mechelen heeft in de afgelopen jaren héél sterk geïnvesteerd in het openbaar domein. Voorbeelden daarvan zijn het nieuwe station, nieuwe voetbalchalets, nieuwe parkjes, nieuwe vlietjes, nieuwe bibliotheek, nieuw politiekantoor, nieuwe brandweerkazerne, … Dat kost uiteraard allemaal veel geld, waarvoor je moet lenen. Maar door deze investeringen verhoogt de aantrekkingskracht van Mechelen, waardoor er nieuwe inwoners komen en bijgevolg ook nieuwe (belastings)inkomsten’, verklaart de schepen van Financiën.

Geplaatst door Mechelen in beweging op Woensdag 27 januari 2016

De volgende jaren is het Mechelse stadsbestuur van plan om deze schuldenberg af te bouwen. In de al goedgekeurde meerjarenplanning tot 2021 brengt de stad de huidige 3.000 euro per inwoner terug tot ongeveer 2.750 euro.

Conclusie

De bewering dat de totale stadsschuld van Mechelen 3.000 euro per inwoner bedraagt is waar. Het investeren in en aantrekkelijker maken van de stad doet het bestuur lenen en schulden maken maar tegelijkertijd trekken deze investeringen nieuwe inwoners aan die extra geld in het Mechelse laatje brengen. Hiermee kunnen de schulden afbetaald worden.

 

Tekst: Ruben De Borger & Simen Eeckhout, foto’s: © Ruben De Borger