Mechelen

FACTCHECK: Domiciliefraude door Johan Van Overtveldt (N-VA) en Piet Den Boer (M+)?

Leuvense Vaart waar Johan Van Overtveldt zijn domicilie heeft

POLITIEK – Frank Creyelman (Vlaams Belang Mechelen) beschuldigt Johan Van Overtveldt (N-VA) en Piet Den Boer (M+) ervan een aanloop te nemen naar domiciliefraude. Ze zouden opkomen in Mechelen tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen, maar zouden nog geen domicilie in Mechelen hebben. Het zou volgens Creyelman niet de eerste keer zijn dat er iets soortgelijks gebeurt. Frank Creyelman was niet te bereiken voor commentaar.

Domiciliefraude is simpelweg de fraude waarbij iemand een vals of verkeerd adres gebruikt. In politieke termen wordt er van deze soort fraude gesproken als politici zich op een kieslijst plaatsen van een gemeente waar ze niet officieel gedomicilieerd zijn. Dat is waar Frank Creyelmans Johan Van Overtveldt en Piet Den Boer van beschuldigt in Gazet van Antwerpen. Ze hebben zich er nog niet schuldig aan gemaakt, maar momenteel is hun domicilie nog niet volledig afgerond.

Vlaams Parlementslid Frank Creyelman (Vlaams Belang) ©Mechelen.be

Aanloop naar

Eerste schepen van Mechelen Marc Hendrickx (N-VA) ©Wikimedia Commons

In een artikel van 30 maart van De Gazet van Antwerpen, zegt Bart Somers (Open VLD) dat beide politici nog voldoende tijd hebben om hun domicilie in orde te krijgen. Maar hoe lang duurt het dat dergelijk proces is afgerond? Eerste schepen van Mechelen Marc Hendrickx (N-VA) legt uit:

 

Daarnaast legt hij ook uit hoe het proces van domiciliëren verloopt:

 

Tussen aanvraag en afronding van de domiciliëring kan in het slechtste geval dus vijf tot zes maanden zitten.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA)

Onze 21bis-reporters namen contact met minister Van Overtveldt (N-VA) voor een reactie op de uitspraak van Frank Creyelman (Vlaams Belang). Waarop hij reageerde dat zijn woonst in Mechelen ingericht is en dat hij er woont.

In het verleden nog al eens

Frank Creyelmans beweerde in het artikel van 30 maart ook dat het al eerder gebeurde. Hij gaf echter geen concrete voorbeelden van voorbije zaken. Voor toelichting over zijn uitspraak was Creyelman niet beschikbaar. Onze 21bis-reporters zochten uit of deze uitspraak klopte. Daaruit bleek dat in het verleden inderdaad al domiciliefraude plaatsvond in de politiek. In een artikel uit 2014 van De Standaard bleek dat ex-doelman bij Club Brugge Stijn Stijnen wilde opkomen op de lokale Hasseltse lijst Helemaal Hasselt. Dat mandaat werd afgekeurd door de Raad voor Verkiezingsbetwistingen omwille van onvoldoende bewijs dat Stijnen in Hasselt zou wonen. De Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken heeft toen deze zaak verder onderzocht en kwam tot het besluit dat Stijnen zijn leven zich inderdaad meer in Nieuwerkerken zou afspelen in plaats van in Hasselt.

Conclusie

Wat Frank Creyelman (Vlaams Belang) beweert is eerder waar. Er zit een grond van waarheid in zijn stellingen. Het is inderdaad al eerder gebeurd dat politici domiciliefraude pleegden. Dat bewijst het geval van Stijn Stijnen. Daarnaast heeft hij een punt dat er een aanloop kan zijn naar domiciliefraude in het geval van Johan Van Overtveldt (N-VA) en Piet den Boer (M+) omdat deze procedure kan oplopen tot zeven maanden vooraleer ze volledig afgerond is. Maar dat wil nog niet zeggen dat beide politici wel degelijk fraude plegen, omdat er nog tijd is tot de verkiezingen om hun domicilie in orde te brengen. In het geval van Johan Van Overtveldt kunnen we spreken van geen domiciliefraude. Piet Den Boer was niet te bereiken voor commentaar op Creyelmans uitspraak.

 

Tekst & Audio: Orinda Van der Aerschot & Simon Hendrickx
Uitgelichte afbeelding: Pixabay (CC0)