LokaalMechelen

Factcheck: Hoe jong is gemiddelde Mechelenaar?

Wim Soons (CD&V)

POLITIEK – In het programma ‘De ochtend’ van Radio 1 werd Wim Soons (CD&V) uitgenodigd met collega Freya Perdaens (N-VA)  om wat meer te vertellen over hun kandidatuur als jonge lijsttrekkers in Mechelen. Wim Soons staat stevig in zijn schoenen en schat zijn kansen positief in. “Mechelen heeft een jongere bevolking dan andere steden waardoor we sterker staan naar de toekomst toe.”

Maar is dit ook echt zo? Kent Mechelen een relatief jongere bevolking en waarom zou dit een positief gegeven zijn voor de stad?

Hoe jong is jong?

“Mechelen heeft een relatief jong publiek en vergrijst minder dan andere centrumsteden.”, verklaart Wim Soons. “Dit komt door de aantrekkingskracht van Mechelen.” Hijzelf woont hier nog maar drie jaar en merkt dat deze tendens ook op andere jonge koppels overspringt. “ Er zijn twee grote redenen dat Mechelen jonge inwoners heeft. Ten eerste is Mechelen  de laatste vijftien jaar heel mooi geworden doordat er veel wordt gerenoveerd en vernieuwd.”  Dit zou volgens Wim leiden tot vele nieuwe Mechelenaars die als jong koppel hun leven willen opstarten in de gezellige stad. “Ten tweede kent Mechelen een groot aandeel in allochtone bevolking  en uit cijfers blijkt dat zij gemiddeld een hoger geboortecijfer hebben dan de autochtone Vlaming.”

“Mechelen heeft een jongere bevolking dan andere steden, waardoor we iets sterker staan naar de toekomst toe.”

“Mechelen kent een relatief jonger inwonersaantal.”  Volgens het IBZ, Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, zijn hier geen cijfers over terug te vinden. We vinden hier de gegevens terug over de stad en het aantal inwoners, maar de gemiddelde leeftijd wist niemand mee te delen. Ook de officiële site van de stad Mechelen kon hier geen antwoord op geven.

Volgens Census 2011 is de gemiddelde leeftijd van de Mechelenaars 39,95 jaar. Dit is een vrij jonge leeftijd, maar niet zo noemenswaardig wanneer we zien dat de gemiddelde leeftijd in België 41 jaar is. De drie jongste gemeentes (Sint-Joost-Ten-Node, Schaarbeek en Sint-Jans-Molenbeek) kennen een gemiddelde tussen 34,55 en 35,01 jaar en zelfs op nummer tien vinden we Heron terug met een 38,06. Mechelen is dus inderdaad een jonge gemeente aangezien deze niet zo ver ligt van de top tien jonge gemeentes en nog steeds onder het gemiddelde ligt van globaal België.

Diversiteit is troef

Volgens Wim Soons speelt de grote diversiteit in de stad een grote rol bij het ‘verjongen’ van de inwoners. Volgens de stad Mechelen zou 30% van de Mechelenaars van allochtone afkomst zijn. Dit zou neerkomen op maar liefst 138 verschillende nationaliteiten die allemaal samen ook nog een 80-tal verschillende talen spreken.  Deze cijfers worden bevestigd door het Agentschap Integratie & Inburgering van de Vlaamse overheid. Uiteraard kunnen we hieruit afleiden dat Mechelen zeker en vast een kleurrijke stad is met ruimte voor diversiteit.

“Mechelen heeft een groot aantal allochtone inwoners  en uit cijfers blijkt dat zij gemiddeld een hoger geboortecijfer hebben dan de autochtone Vlaming.”

Voordeel Jong Mechelen

“Een jongere bevolking wil ook zeggen dat er een groter aandeel is aan mensen die werken en dus belasting betalen.” Het grote voordeel van jonge inwoners is al snel duidelijk voor partijvoorzitter Wim Soons. Hoe meer mensen werken, hoe groter de belastinginkomsten. Hoe minder de vergrijzing, hoe minder de overheidsuitgaven bedragen.

“Hoe meer mensen werken en actief zijn in de arbeid, hoe meer er belastingen worden betaald. Deze aanvullende personenbelasting zijn een groot voordeel omdat er zo meer inkomsten zijn voor de stad Mechelen.”

Uiteraard is dit een zeer sterk gegeven dat op termijn van groot belang kan zijn voor de stad. Door de hoge inkomsten die Mechelen heeft omwille van de belasting, is de stad in staat meer te investeren in zichzelf. Wanneer het spaarpotje het toelaat is het dus ook voordelig voor de partijen om meer te investeren in de stad an sich, maar ook op de punten die de bevolking aankaart. Als partij win je steeds meer vertrouwen en sympathie bij de bevolking wanneer je kan luisteren en hier ook naar kan handelen. Het financiële aspect is hier dus van groot belang.

Grote markt in Mechelen

Conclusie

Wanneer we alle gegevens op een rijtje zetten, kunnen we inderdaad concluderen dat Soons wel degelijk een goed onderbouwd argument heeft wanneer we kijken naar de toekomst. Uit cijfers blijkt dat Mechelen inderdaad een jonge bevolking kent en deze op weg is om het cijfer jong te houden. In Mechelen ligt de gemiddelde leeftijd effectief onder het Belgische gemiddelde.

Verder kunnen we stellen dat een jonge bevolking een positief effect heeft wanneer we kijken naar de vergrijzing op korte termijn. Het aantal belastingen dat de stad nu in ontvangst kan nemen, zal van cruciaal belang zijn om nog meer te kunnen investeren in de stad.

 

TEKST EN BEELD: Catherine De Borger en Ewelina Verhulst