AudioInterviewLokaalMechelen

FACTCHECK: Is Mechelen dure stad geworden?

Dijlepad Mechelen

POLITIEK – ‘Mechelen is een dure stad geworden.’ Dat zegt Nadia Charradi, syndicaliste die opkomt voor PVDA Mechelen. Volgens het huidige stadsbestuur klopt die stelling alvast niet. Maar hoe zit dat nu precies?

Op 14 oktober moet ook de Mechelaar naar het stemhokje. Een van de aandachtspunten van PVDA is de belofte om van Mechelen een goedkopere stad te maken. Maar is Mechelen de afgelopen wel een duurdere stad geworden?

Nadia Charradi was niet bereikbaar voor commentaar, maar lijsttrekker Dirk Tuypens (PVDA) stond ons graag te woord. Volgens hem speelt huisvesting een grote rol. De prijzen om huizen of appartementen te kopen of huren gaan stevig de hoogte in. ‘Dat is vorig jaar ook bevestigd door de Confederatie van Immobiliënberoepen’, zegt hij.

 

‘De stad zet vooral in op dure woongelegenheden
terwijl je ook op zoek moet gaan naar projectontwikkelaars
die inzetten op sociale woningen en goedkopere huizen’

– Dirk Tuypens

 

Maar niet alleen huisvesting maakt van Mechelen een duurdere stad, aldus Tuypens, ook dienstverlening en onderwijs.

 

 

‘Mechelen is net een goedkope stad’

Bij het kabinet van burgemeester Bart Somers (Open VLD) vinden ze die uitspraken niet alleen incorrect maar ook gratuit. ‘Het tegendeel is waar. Mechelen is een goedkope stad, zowel naar dienstverlening als naar belastingen.’

© Tom Lamberts

Tom Lamberts, kabinetsattaché, geeft als voorbeeld dat er van elke 100 euro die de stad uitgeeft maar 15 naar interest- en kapitaalsaflossingen gaat. ‘We hebben onder andere de personeelskosten en de werkingskosten de afgelopen jaren verminderd. Zo daalden onze uitgaven en bijgevolg onze belastingen voor de vijfde keer op rij. Dat is uniek in Vlaanderen. Mechelen evolueerde van duurste stad 17 jaar geleden naar een eerder goedkope stad qua belastingdruk.’ Dat is zichtbaar in de evolutie van de twee belangrijkste belastingvoeten die overal bestaan: de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing (oov) en de aanvullende personenbelasting (apr). Meteen wordt duidelijk dat Mechelen in 16 jaar tijd evolueerde van de duurste centrumstad van Vlaanderen naar de goedkopere helft.

De Mechelaar

Ann Boogmans woont al een jaar in Mechelen. Ze vindt niet dat Mechelen een dure stad is om te wonen. ‘Ik wil niet betwisten dat het leven duurder is geworden, maar dat is een algemeen gegeven en geldt niet alleen in Mechelen’, zegt ze.

Net zoals in Mechelen moest ze in de vorige gemeente waar ze woonde afvaltaks betalen. ‘Elk gezin betaalt evenveel. Ben je alleen, dan betaal je evenveel als een gezin met vijf leden.’ In Mechelen is dat ook zo, maar de alleenstaanden krijgen een Mechelenbon ter compensatie. Een Mechelenbon is een cadeaubon die je kan gebruiken bij meer dan 170 handelaars in Mechelen. ‘Die bon krijg je met de post toegestuurd, zodat de alleenstaanden zelf geen moeite moeten doen om die bon te krijgen.’

‘Ik denk juist dat Mechelen veel moeite doet om het leven zo aangenaam mogelijk te maken voor de inwoners. Omdat ik nog maar een jaar in Mechelen woon kan ik vergelijken en ik moet zeggen, ik ben blij verrast met de kosten die de stad in rekening brengt. Voor mij is Mechelen een aangename, betaalbare stad’, vertelt Ann enthousiast.

Tekst: Maarten Knuts, Bart De Visscher, Chiara Cianciotto, foto: VISITFLANDERS (CC BY 2.0)