AudioNieuwsTekst

Factcheck: Ligt Leuvenaar wakker van onderhoud in stad?

CC0 Creative Commons (Pixabay)

BINNENLAND – Zo’n 85 % van de Leuvenaars vindt dat de voetpaden, fietspaden en het wegdek dringend aan verbetering toe zijn. Een uitspraak die kandidaat-burgemeester Rik Daems (Open Vld) liet vallen. Maar is deze uitspraak ook correct?

Foto © Christelle Olivia ZItu

Uit cijfers van een open bevraging ‘Leuven Spreekt’ die Open Vld georganisseerd heeft, poneert kandidaat burgemeester Rik Daems de stelling dat de bewoners in Leuven verandering wensen te zien aan de aangelegde fietspaden en voetpaden in de stad Leuven. Hij legt uit hoe de partij te werk is gegaan om aan die cijfers te komen.

 

Cijfers Leuven Spreekt

Controleerbaarheid

Het Vias Institute dat instaat voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en de mobiliteit laat weten dat de cijfers die de partij Open Vld bevat heel gedetaileerd zijn. Het instituut beschikt enkel over gegevens over een grotere schaal. Ze kon ons dus niet verder helpen bij de controleerbaarheid van deze onderzoek. Volgens Het Vias Institute is het wel van belang om rekening te houden met meerdere factoren.

Uit de databank van de stadsmonitor blijkt dat er geen cijfers zijn voor inwoners die vinden dat de fietspaden in goede staat zijn of niet. Opnieuw is er geen mogelijkheid tot controleerbaarheid.

Stad Leuven

Uit de online databank van de stad Leuven is te zien dat er plannen zijn om de heraanleg van nieuwe voetpaden en fietsen aan te pakken. Een lijst met straatnamen die aan vernieuwing toe zijn is online te vinden.

Ook de Dienst Wegen en verkeer kon ons niet meteen de juiste cijfers overhandigen maar zegt wel dat er effectief nog gewerkt moet worden aan bepaalde fietspaden en wegdekken.

Conclusie

We kunnen met alle voorzichtigheid concluderen dat deze stelling moeilijk controleerbaar is. Aan de hand van de databanken met de straatnamen stellen we vast dat er gewerkt wordt aan de fietspaden en wegdekken in Leuven. Dit kan een gevolg zijn van het aantal Leuvenaars dat vindt dat die plaatsen dringend aan verbetering toe zijn.

Tekst en Interview: Christelle Olivia Zitu & Lars Dierckx, foto’s © CC0 Creative Commons (Pixabay), © Leuven Spreekt, © Stadsmonitor