ReportageVideoWereld

Film Fest Gent ook dit jaar een succes

Filmpremière Resurrection ©Christelle Olivia Zitu

Onze 21 bis reporter blikt terug op de 44ste editie van Film Fest Gent, een editie met de focus op de Italiaanse filmwereld.

Met internationale gasten zoals Greta Scacchi, Gianni Amelio, Francesco Munzi en Marco Spagnoli lokte het filmfestival dit jaar 100.194 bezoekers ten opzichte van 104.381 vorig jaar. Volgens festivalprogrammator Wim de Witte heeft de daling te maken met het weer. ‘ De lichte terugval schrijven wij vooral toe aan het goede weer tijdens het festival. De voorverkoop is heel sterk gestart met betere cijfers maar zodra het goede weer werd aangekondigd, viel de verkoop terug. Ook de verkoop aan de dagkassa was iets minder dan vorig jaar.’

Film Fest Gent wist stand te houden en zette hard in op rittenkaarten en educatieve werking. ‘Ook de jaarwerking werd fors uitgebreid met een aantal nieuwe initiatieven zoals Film Fest Gent On Demand en Film Fest Gent Talkies‘, zegt De Witte.

Elf Belgische films stonden op het programma waaronder Resurrection en de slotfilm Charlie en Hannah gaan uit. ‘Je kan het programma vergelijken met de afgelopen edities’, zegt Wim De Witte. Vorig jaar waren er tien titels en in 2015 waren er slechts acht Belgische films.

Matthias De Groeve die mee verantwoordelijk was voor de voorbereidingen weet wat de gasten nodig hebben. ‘De reizen, hotels en premières organiseren behoren tot mijn taken. Ook het transport is belangrijk’, zegt De Groeve.

Matthias ontmoette de Zweede cineast en Gouden Palm winnaar Ruben Östlund. ‘Hij heeft iets activistisch in zichzelf en maakt graag statements. Daarom neemt hij ook zijn Gouden Palm overal mee. Ik liep met hem mee naar de bioscoop en droeg uiteindelijk zijn Gouden Palm de hele dag lang. En dat ding weegt nog al’, zegt Matthias lachend.

Matthias De Groeve vertelt nog meer over Film Fest Gent aan onze 21 bis reporter.

De volgende editie van Film Fest Gent loopt van 9 oktober tot 19 oktober 2018. 21 bis kijkt er alvast naar uit!

 

Reportage: Christelle Olivia Zitu, camera: Christelle Olivia Zitu & Victor Noorts, geluid: Christelle Olivia Zitu & Jana Swings, Foto: ©Christelle Olivia Zitu