NieuwsTekst

Creatieve beroepen hebben laagste startersloon

Studenten journalistiek aan de Thomas More hogeschool werken alleszins met passie aan hun reportages. ©Elisa Wilms

Design, journalistiek en andere creatieve beroepen bieden het laagste startersloon aan. Geneeskunde staat dan weer op kop. Dat blijkt uit cijfers van het Salariskompas van vacature.com en de KU Leuven.

Als je graag wil weten in welke sectoren je het beste startersloon krijgt, dan neem je best eens een kijkje bij het Salariskompas. Universitaire richtingen scoren nog altijd het best op vlak van lonen. Studenten die afstuderen met een academische master zouden maar liefst 2.579 euro bruto verdienen op hun eerste job. Als je afstudeert met een academische bachelor, dan bedraagt dat 2.270 euro.

Als je aan de slag gaat met een bachelordiploma, dan mag je rekenen op een bedrag van 2.234 euro. Kies je ervoor om na je middelbaar onderwijs direct te gaan werken, dan start je met een loon van 2.073 euro.

Toch speelt de sector waarin je afstudeert ook een grote rol. Geneeskunde staat nog steeds aan de top met het beste startersloon. Medisch en paramedisch personeel start meestal met een bruto salaris van 3.112 euro.

Na geneeskunde volgen nog de vrije beroepen (2.903 euro), overheidsdiensten (2.852 euro), wetenschappelijk onderzoek (2.849 euro), productie en techniek (2.825 euro), research en development (2.751 euro), ingenieurs (2.733 euro), juridische beroepen (2.666 euro), toerisme (2.630 euro) en franchising en filiaalhouders (2.619 euro).

Let op: deze bedragen zijn enkel gemiddelde brutolonen en gelden enkel voor starters met nul tot twee jaar ervaring die in 2017 het vacature.com Salariskompas invulden.

Tekst en foto: Elisa Wilms