Roundnet is een opkomende nieuwe sport die overwaait uit de Verenigde Staten van Amerika.  Op de regenachtige zaterdagnamiddag van 27 april kwamen 14 verschillende nationaliteiten een balletje slaan in Pelt. Nathan (21) en Wout (23) proberen hier de Belgische eer hoog te houden. 

‘De sport wordt in de volksmond Spikeball genoemd maar Roundnet is de officiële naam’, zegt Wout. Het is in Europa en in België een relatief onbekende sport. Maar in Amerika is het een groot succes. De sport speel je met vier in twee teams. Elk team staat tegenover een tegenstander. Een team mag na de opslag de kleine gele bal maar maximum drie keer aanraken om de bal op het net de slaan. Als de tegenstanders de bal niet meer kunnen opvangen voor hij de grond aanraakt krijg je een punt. Wil je echt weten hoe je Roundnet speelt? Kijk dan hier.

Nathan Peeters en Wout Geeraerst zijn deel van de Belgische én Europese top van de sport. Ze staan op de 2de plaats in het Belgische klassement en op de 7de plaats in de Europese ranking. ‘Eigenlijk horen wij niet thuis in de Europese top 10’, zegt Wout, ‘Zo goed zijn we niet. Moeten we uitleggen waarom? (lacht)

Wout en Nathan staan rechts op de foto. Hun teamnaam is Rocket Jos.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Fun tournament today! Congrats to Rocket Jos who took the first place and Dries and Simon who finished second!

Een bericht gedeeld door Roundnet Belgium (@roundnet.belgium) op

Het zit zo: Elk toernooi met meer dan twee verschillende nationaliteiten telt mee in de puntentelling op Europees vlak. Die regel is opgelegd vanuit de EUSRA, dit is de overkoepelende organisatie van Europa.’ EUSRA staat voor European Spikeball Roundnet Association. ‘Wij en de Belgische kampioenen Frederik Eskens (25) en Pieter Meyers (22) gaan vaak naar toernooien. En op een klein toernooi hebben wij de finale gewonnen van de Belgische kampioenen.’ ‘En daardoor hebben wij dan veel punten verdiend en schoten wij omhoog tot plaats vier in de Europese ranking’, zegt Nathan, ‘Maar om eerlijk te zijn horen wij nog maar net bij de top 10 als we op ons best zijn. Ons doorsnee niveau is top 15.’ Na de Europese Slam zakten Nathan en Wout naar plaats zeven in de Europese ranking. Nathan, Wout, Frederik en Willem zijn aan elkaar gewaagd. Tijdens de trainingen spelen ze lange matchen en is het altijd heel spannend.

Wout: ‘Spikeball is a gentlemen’s game zeggen ze altijd’

Impulsieve start

Nathan en Wout kennen elkaar van de scouts. ‘Wij verschillen wel in leeftijd maar toen ik leiding werd hebben we elkaar echt leren kennen’, zegt Nathan, ‘We zijn goede vrienden geworden.’ Daar begint het Roundnet verhaal. In de paasvakantie van 2016 kwamen ze in aanraking met de sport. Iemand had het materiaal mee naar de scouts en daarna hadden ze de smaak te pakken. ‘Vanaf het begin hebben wij samen met Frederik en Pieter beslist om dit regelmatig te spelen’, vertelt Wout. ‘Toen hebben Wout en ik ook beslist dat wij partners gingen zijn’, voegt Nathan toe. De zomer van 2016 stond in volledig in het teken van Roundnet en de vier vrienden werden er steeds beter in. ‘In september hebben we ons lukraak ingeschreven voor een toernooi in Lommel’, zegt Nathan, ‘Daar zijn we 20ste geworden van de 60 ploegen. Daar waren we heel tevreden mee.’ Wout vult aan: ‘Ik ben zelfs in het water gesprongen omdat we in de top 20 zaten. Ik had een loze belofte gemaakt, zonder nadenken.’ (lacht) Hier hebben ze Kobe (23) leren kennen, toevallig ook de organisator van dat toernooi.

Wout: ‘De hoofdreden om mee te doen is nog altijd plezier en de eer’

Kobe neemt, net zoals tijdens het toernooi in Lommel, veel van de organisatie in handen. © Roundnet Belgium
Op de Europese slam was materiaal genoeg aanwezig. Alleen het goede weer was er niet altijd. © Kwinten Hendrycks

Ambassadeurs van de sport

Nathan, Wout, Kobe, de Belgische kampioenen en nog drie andere fanatiekelingen hebben Roundnet Belgium opgericht. Dit is de overkoepelende organisatie van België die de sport moet coördineren. Nathan: ‘De organisatie bestaat nu één jaar. We zijn met acht om de boel rond te krijgen en dat lukt ons voorlopig goed.

Roundnet Belgium is sinds de Europese slam een VZW. © Roundnet Belgium

 

Ik ben blij omdat wij er vanaf het prille begin bij mogen zijn.’ Wout is zelf deel van EUSRA. ‘Met het Europese kampioenschap hebben de verschillende landen en community ’s beslist om een algemeen orgaan op te richten.  Er is afgesproken dat ongeveer twee personen per land in de EUSRA mogen zetelen. De keuze voor Kobe Seresia (23) lag voor de hand omdat hij in België de sport heeft opgericht. Hij was de voortrekker van alles. De tweede zetel hebben we random verdeeld.’ De EUSRA legt verschillende regels vast binnen Europa en bewaakt de Europese ranking.

De heropleving van jeugdsentiment

Roundnet is niet nieuw, het bestaat al jaren. Het spel werd bedacht door de Amerikaanse spelmaker Jeff Knurek. Het succes was van korte duur. Van 1989 tot 1995 had Roundnet wel succes maar het is nooit echt van de grond gekomen. Na 1995 is de verkoop van een ‘Spikeball set’ gestopt. Tot Chris Ruder op het podium verschijnt. Hij is momenteel de CEO van Spikeball Inc. ‘Ik speelde Roundnet zelf in de jaren ’90 wanneer ik een kind was. Eén van mijn vrienden had een set gekocht. We werden verliefd op de sport en zijn het jaren lang blijven spelen.’ In een interview van Kiplinger vertelt Chris dat hij begon na te denken over Roundnet terug te lanceren in 2003. Hij en zijn familie gingen op vakantie naar Hawaï. Zijn broer had hun oude set meegebracht en daar kregen ze veel belangstelling van voorbijgangers. Over de jaren heen dacht hij er over na met familieleden om de stap echt te zetten. Met zes mensen hebben ze 100,000 dollar op tafel gelegd om eraan te beginnen. In 2008 ontstond het bedrijf officieel.

‘Wanneer wij het bedrijf stichtten, had ik nooit durven denken dat er kampioenschappen en grote toernooien georganiseerd zouden worden. Ik had eerder verwacht dat gewone mensen Roundnet gingen spelen. Gewoon met een groep vrienden in hun achtertuin. Maar plotseling werden er evenementen georganiseerd en al snel moesten we een nationaal rankingssysteem creëren. Het is geweldig om te zien hoe groot de sport is geworden.’

Chris Ruder speelt zelf mee op de Europese Slam. ©Roundnet Belgium

Chris is trots op de community is. Daarom is hij speciaal voor het toernooi overgevlogen uit de States. Hij hoorde dat dit een uniek evenement was in Europa en wou de community tonen hoe dankbaar hij is. ‘Iedereen is vriendelijk en chill. Als je niet overeenkomt staat iedereen er voor open om een ronde opnieuw te spelen. Dat komt omdat Roundnet is ontstaan door de spelers zelf. Dat zorgt ervoor dat de regels menselijk zijn. aldus Chris. Nathan en Wout delen de mening van Chris. ‘Spikeball is a gentlemen’s game zeggen ze altijd. Iedereen gaat uit van de eerlijkheid van de tegenstander. Je moet openstaan om iets over te doen en fouten toe te geven. Zoals je ziet spelen we zonder scheidsrechters,’ zegt Wout. Wanneer je tussen de 100 netjes kijkt, zie je enkel spelers. Wat verrassend is op een toernooi. ‘Straks met de finale zal dat misschien anders zijn. Je kan zonder scheidsrechters spelen tot op een zekere hoogte. Boven dat niveau is iedereen super competitief en lukt dat niet meer.’ Dat vindt Nathan logisch.

Nathan: ‘Na dit toernooi gaan we allemaal samen nog een hapje eten, zo hecht is de community’

De Europese slam was een groot succes. © Roundnet Belgium

‘De Roundnet community is een wereld apart’, zegt Wout, ‘We kennen iedereen die hier is. Of we hebben ze ooit al gezien.’ Na het opkuis van de Europese Slam gaan we allemaal samen nog iets eten. Volgens Nathan is het een internationale vriendengroep. ‘Anders zou je niet heel Europa afreizen om mee te spelen.’ Toen ze naar het toernooi in Ierland trokken, hebben ze Simon leren kennen. Hij is deel van de Ierse top. Nathan en Wout hebben bij hem geslapen tijdens het toernooi. ‘We werden onthaald alsof we de koning en de koningin waren. De ouders van Simon hadden onze bedden gedekt. ’s Morgens kregen we een prachtig ontbijt’, zegt Wout. ‘Nu met dit toernooi, hebben wij Simon opgehaald van de luchthaven. Hij slaapt bij ons thuis en we hebben al cadeau’s gekocht voor zijn ouders,’ zegt Nathan.

Nathan en Wout doen niet mee aan Roundnet voor het geld. ‘Bij de grand slams worden er geldprijzen uitgereikt aan de top drie’, zegt Nathan, ‘Hoeveel dat precies moet zijn, staat niet vast.’ Bij de Belgische editie ging het om 150, 100 en 50 euro. Vaak zijn er ook Spikeballsets te winnen. ‘De hoofdreden om mee te doen is nog altijd plezier en de eer’, lacht Wout.

Wil je Spikeball leren kennen of eens uitproberen? Ken je de sport al maar vind je geen spelers?
Op deze kaart vind je clubs en facebookgroepen vol Spikeball fans.

Tekst: Kwinten Hendrycks