Op 7 maart 2019 publiceerde Het Laatste Nieuws een interview met brexitcoördinator van het Europees Parlement Guy Verhofstadt, die daarin volgende uitspraak deed: ‘Het grootste obstakel voor een brexit-akkoord is het Britse politiek systeem.’ Maar klopt dit wel? 

Het Verenigd Koninkrijk heeft voornamelijk twee grote partijen die tegenover elkaar staan. Als de ene partij tegen is, en de ander voor is het heel moeilijk om een gulden middenweg te vinden. Eén van die situaties waar maar geen oplossing voor blijkt te komen is de brexit. De brexit staat sinds 2013 op het verkiezingsprogramma, een beslissing van David Cameron (Conservative Party), want uit peilingen bleek dat de meerderheid van het volk de EU wilde verlaten.

Op 23 juni 2016 werd er via een referendum door de meerderheid van de Britten beslist om uit de Europese Unie te stappen. Op 29 maart 2019, zou die zogenaamde brexit een feit hadden moeten zijn. Maar dat liep allemaal niet zo vlot.

Momenteel zit de brexit vast. De Europese leiders verschoven de deadline tot 31 oktober 2019. Maar de onderhandelingen zijn al langer aan de gang.

Een land in 2 verdeeld

Het moeilijkste is om een stabiele meerderheid te vinden, en dat is niet makkelijk als de twee partijen interne verdeelde meningen hebben.

We interviewden professor Hendrik Vos. Hij is gespecialiseerd in Europese Politiek, Besluitvorming in de Europese Unie en Actuele vraagstukken van de Europese politiek.

 

 

Een harde brexit zou de absolute breuk tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie betekenen. De Britten zouden geen deel meer uitmaken van de Europese interne markt, en omgekeerd. Met andere woorden: volledige controle over hun grenzen. Maar dit zou ook betekenen dat handel tussen VK en EU een pak duurder wordt, door handelstarieven. De deal die economisch het meest interessant blijft is de zachte Brexit. In deze deal zou het Verenigd Koninkrijk geen lid meer zijn van de Europese Unie, kan het niet meer beslissen over Europese wetgeving, maar zou het wel toegang blijven hebben tot de Europese interne markt.
Het parlement stemde al met een meerderheid in om een nood-deal te vermijden, maar sommige parlementsleden vinden de zelfbescherming belangrijker dan een goede deal:

 

Brexit deadlock

De belangrijkste vraag: is het grootste obstakel voor een brexit het Britse politiek systeem? Is het onmogelijk om het Britse politieke systeem te laten functioneren in de Europese Unie?

 

Conclusie

De uitspraak ‘Het grootste obstakel voor een brexit-akkoord is het Britse politiek systeem.’ is eerder fout. Het Britse politieke systeem speelt inderdaad een rol in het maken van een ingewikkelde beslissing, maar de Europese Unie zou in staat moeten zijn om met verschillende politieke systemen om te gaan.

Foto en tekst: Lotte Peeters