ReportageStoriesTekst

Homemade snoepjes met een hart bij Papabubble in Brussel

Op de foto: Boudi (rechts) samen met collega

Papabubble, een snoepwinkeltje gelegen in de Kolenmarkt 13 in Brussel, is een uniek concept. Sophie en Silvana, allebei van Barcelona, richtten samen dit kleine, maar gezellige winkeltje op. Hun snoep maken ze volledig zelf en het proces kan je ook helemaal meevolgen in hun winkel.

Boudi werkt hier al twee jaar. Hij verwelkomt mij met een brede glimlach en met een mini-kerstmutsje op. Zijn favoriete snoep? ‘Watermeloen’, zegt hij al lachend. Terwijl hij mij wat meer uitlegt over dit hele proces, werken zijn twee collega’s ijverig voort. De ene is bezig met het maken van het snoep en de andere met het verpakken ervan, maar iedereen kan het snoep maken. ‘In het begin moet je vooral begrijpen hoe het proces gaat. Zo moeten we heel strikt zijn met de proporties van suiker’, vertelt Boudi.

Boudi met zijn kerstmutsje op

Natuurlijk
In deze snoepwinkel werken ze met natuurlijke Belgische ingrediënten. Ook de kleurstoffen die ze gebruiken zijn van plantaardige oorsprong. Boudi wijst naar de afbeeldingen in de toonbank: ‘De kleuren zijn extract van groenten. Rood is bijvoorbeeld le betterave (biet, nvdr.). De smaken zijn dan weer van fruitextracten.’ Hiernaast zijn de snoepjes ook gelatine, gluten- en GGO-vrij (Genetisch Gemodificeerde Organismen, nvdr.).

De lolly’s met krekels

Insecten
Aan de linkerkant van het winkeltje hangen kleine schapjes met daarop allemaal verschillende potjes en zakjes. Maar vooral de knalgele grote lolly’s aan de kassa met zwevende insecten erin trekken mijn aandacht. ‘Deze zijn nieuw en komen van een andere winkel waar we mee samenwerken. In de lekstokken zitten krekels.’ Of het snoep zal aanslaan is nog niet zeker.

Gepersonaliseerde snoepjes
Rechts van de kassa hangen er verschillende schetsen aan de muur van snoepjes. ‘We maken ook gepersonaliseerde snoepjes, we kunnen ongeveer alles doen. Dit voor huwelijk, bedrijven, openingen, enzovoort. Ook voor andere projecten is dit mogelijk. We maken logo’s voor bedrijven, of met de naam van het bedrijf. Voor huwelijken doen we dan weer iets romantischer, bijvoorbeeld met de initialen van het koppel. Gepersonaliseerde snoepjes moeten minstens drie weken op voorhand besteld worden’, legt Boudi uit. Maar niet elke tekening is even gemakkelijk. Al wijzend naar een snoepje met een druk patroon zegt Boudi: ‘Sommige tekeningen zijn moeilijker dan andere. Bijvoorbeeld wanneer de lijnen kruisen.

De verschillende smaakaroma’s
Gepersonaliseerde snoepjes

Zelf samenstellen
De klanten kunnen zelf hun snoep komen samenstellen. Er zijn meer dan 30 smaken en ontwerpen. ‘Je kan kiezen voor één kleur, voor verschillende kleuren (dégradé) of voor snoepjes met verschillende lijnen. Maar alleen de ronde, harde snoepjes kunnen gepersonaliseerd worden’, verduidelijkt Boudi. Op de schappen zie ik naast deze harde snoepjes, ook andere, zachtere snoepjes staan. ‘De soft snoepjes zijn met appelgelatine gemaakt. Deze kan je alleen personaliseren met kleur. Ze zijn namelijk te jelly voor tekeningen’, legt Boudi al glimlachend uit.

Elk seizoen en met de feestdagen stelt Papabubble ook verschillende mixen samen. ‘Zo zijn er herfst-, sinterklaas- en herfstmixes’, verduidelijkt Boudi.

Papabubble biedt ook workshops aan. Je kan dan zelf je eigen creatie ontwerpen en deze achteraf ook meenemen. De workshop duurt zo’n twee uur en kost 35 euro per persoon. Dit in groepen van 8 tot 12. Ook kan Pappabubble bij jou langskomen, dan maken ze ‘candy on site’.

Boudi ‘rekt’ het snoep

 

Benieuwd naar het hele gedetailleerde proces van deze snoepjes? Dat vind je hier.

 

Tekst en foto’s: ©Lena Beerens